Documento Media

Κομπιναδόροι με ψυχή

Ο Ιάπωνας δημιουργός της ταινίας «Κλέφτες καταστημάτων» επιστρέφει με «Τυχερό αστέρι»

Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Τυχερό αστέρι (Broker) ✭✭✭

Δραματική, νοτιοκορεατικής παραγωγής 2022 (129΄)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΊΑ: Χιροκάζου Κόρε-έντα

ΠΡΩΤΑΓΩΝΊΣΤΟΎΝ: Σονγκ Κανγκ-χο, Ντονγκ-γουόν Γκανγκ, Μπάε Ντούνα, Τζι-γιουν Λι

What’s up, doc?

Στη σημερινή Μπουσάν μια μητέρα εγκαταλείπει το νεογέννητο μωρό της σε μια «βρεφοδόχο». Τις κινήσεις της παρακολουθεί ένα δίδυμο αστυνομικίνων οι οποίες υποψιάζονται ότι δύο πολίτες παίρνουν μωρά για παράνομες υιοθεσίες.

Η ετυμηγορία

Ενα από τα πιο καυτά κοινωνικά προβλήματα στη Νότια Κορέα είναι η εγκατάλειψη μωρών από «τις άκαρδες μητέρες τους», όπως λέει η αστυνομικός που δεν βρίσκει καμία δικαιολογία για εκείνες και για τους διακινητές ανθρώπων που προχωρούν σε παράνομες υιοθεσίες με το αζημίωτο. Εάν σε γενικές γραμμές συμφωνείτε με τα παραπάνω, ο Ιάπωνας Χιροκάζου Κόρε-έντα έχει μερικές επισημάνσεις-ενστάσεις να καταθέσει με σκοπό να βάλει την κουβέντα σε άλλη βάση. Οπως και στους πολυτιμημένους «Κλέφτες καταστημάτων» (Χρυσός Φοίνικας και 49 ακόμη βραβεία) ο Κόρε-έντα επιλέγει να δει την ουσία και όχι να σταθεί στην επιβράβευση της ηθικής ή στην αναγκαιότητα της νομιμότητας. Ναι, οι δύο διακινητές χρυσοπληρώνονται για τις πωλήσεις των εγκαταλελειμμένων βρεφών. Ναι, οι μητέρες τους είναι κατακριτέες και θα ήταν ίσως προτιμότερο να μην τα είχαν φέρει στη ζωή αφού τους επιφύλασσαν τέτοια μοίρα.

Ομως, όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και σε αυτό το ύπουλα βραδυφλεγές και μινιμαλιστικό δράμα η αλήθεια δεν είναι μονοσήμαντη. Η συμπόνοια του σκηνοθέτη για τους μικροκομπιναδόρους και τους αναξιοπαθούντες ήρωές του, εκτός από όχημα για να μας συστήσει μια ακόμη εναλλακτική οικογένεια, γίνεται κι ένα χρήσιμο αφηγηματικό όπλο για να αναλύσει διεξοδικά ζητήματα γύρω από τη σύγχρονη νοτιοκορεατική πραγματικότητα. Το ευαίσθητο και λιτό «Τυχερό αστέρι» αποτελεί μια ιλαροτραγική ταινία για απατεώνες με καρδιά που, αντίθετα με όσα πιστεύει η πλειονότητα της κοινωνίας για εκείνους, μπορούν να κάνουν την ανατροπή και να μας διδάξουν σπάνια μαθήματα ανθρωπιάς.

Ville Σινεμά

el-gr

2023-03-19T07:00:00.0000000Z

2023-03-19T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282965339336040

Documento Media