Documento Media

Oueen mama Africa

Η Βαϊόλα Ντέιβις υποδύεται την αρχηγό μιας ομάδας πολεμιστριών και είναι υπέροχη

What’s up, doc?

Δυτική Αφρική 18ος αιώνας. Οι ατρόμητες πολεμίστριες Αγκότζι προστατεύουν το βασίλειο της Δαχομέης (το σημερινό Μπενίν) από τους παραδοσιακούς εχθρούς τους Ογιος, καθώς και από τις βλέψεις των Ευρωπαίων αποικιοκρατών που θησαυρίζουν από το δουλεμπόριο. Η μοίρα της νεαρής Ναουί που φιλοδοξεί να περάσει με επιτυχία τη σκληρή πολεμική εκπαίδευση των Αγκότζι θα δεθεί απρόσμενα με εκείνη της στρατηγού Νανίσκα που είναι η αρχηγός της επίλεκτης ομάδας των Αφρικανών Αμαζόνων.

Η ετυμηγορία

Σε κάποια σκηνή του φιλμ ακούγεται η παρακάτω φράση: «Οι Ευρωπαίοι δεν θα σταματήσουν μέχρι να γίνει δική τους όλη η Αφρική». Η ταινία της Τζίνα-Πρινς Μπάιθγουντ («The old guard» με τη Σαρλίζ Θερόν) είναι προσανατολισμένη προς το αντιαποικιοκρατικό σχόλιο με βάση το αυθεντικό κομμάτι της Ιστορίας –οι φυλετικοί πόλεμοι στην Αφρική, το σκλαβοπάζαρο των Ευρωπαίων κ.λπ.– , όμως μέσα από το πρίσμα μιας ακόμη ιστορίας γυναικείας αφύπνισης, στην οποία δεσπόζουν τόσο η αγέρωχη φιγούρα της γενναίας Νανίσκα όσο και το ανήσυχο πνεύμα της νεαρής Ναουί. Αυτές οι δύο γυναίκες δεν είναι μόνο οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος αλλά και το ισχυρό δέσιμο δύο γενεών γυναικών που αρνούνται να υποταχτούν στην προδιαγραμμένη μοίρα τους.

Η ταινία πριν και πάνω από όλα είναι μια χολιγουντιανή περιπέτεια, με ό,τι καλό ή κακό σημαίνει αυτό: σφιχτοδεμένη αφήγηση χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, έμφαση στο κομμάτι της δράσης και του επικού θεάματος, μελοδραματικά κλισέ γύρω από αναγνωρίσιμους χαρακτήρες που λειτουργούν ως σύμβολα για να γίνει πιο πειστική η πλοκή. Η σκηνοθέτρια πάντως δεν αρκείται στα έτοιμα όπλα της παραγωγής, καθώς επιχειρεί να κάνει πιο σκοτεινή την ιστορία της προσδίδοντας μεγαλύτερο βάθος στους χαρακτήρες. Επίσης αποφεύγει τα κλισέ μοτίβα της ερωτικής ιστορίας, προτιμώντας να εστιάσει στις τραγωδίες των γυναικών που αναγκάζονται να υπερβούν τα όριά τους για να βρουν τη δύναμη και τη φωνή που θα τους ανοίξουν την πόρτα για την ελευθερία. Και φυσικά η ταινία κερδίζει πόντους χάρη στη γεμάτη αυταπάρνηση και αποφασιστικότητα Βαϊόλα Ντέιβις· θαυμάσια για άλλη μια φορά.

Ville | Σινεμά

el-gr

2022-10-02T07:00:00.0000000Z

2022-10-02T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282608856696225

Documento Media