Documento Media

Ο επαναστάτης με τη φανέλα και το σορτσάκι

Ο τηλεπαρουσιαστής και πρώην παίκτης Γκάρι Λίνεκερ απολύθηκε προσωρινά από το BBC επειδή τόλμησε να εκφράσει τη συμπαράστασή του προς τους πρόσφυγες

Νίκος Παπαδογιάννης

Εν συντομία

Μια χούφτα ποδοσφαιριστές ξεγύμνωσαν την υποκρισία της «ανεξάρτητης κρατικής τηλεόρασης».

Γιατί ενδιαφέρει

Οι συγκρίσεις με την ελληνική πραγματικότητα είναι καταλυτικές.

Δυόμισι δεκαετίες μετά την πρόσληψή του στο κρατικό BBC ο Γκάρι Λίνεκερ έσωσε την τιμή της δημοσιογραφίας χωρίς να είναι δημοσιογράφος. Οι συνάδελφοί του στο γήπεδο και το μικρόφωνο έσωσαν την τιμή του ποδοσφαίρου αδιαφορώντας για το δόγμα «βούλωσε το στόμα σου και παίζε μπάλα». Το ΒΒC υποχρεώθηκε να αναδιπλωθεί, αφήνοντας στην άκρη τον δυστοπικό κώδικα περί «ουδετερότητας» που λάνσαρε ο φυτευτός από τις συντηρητικές κυβερνήσεις του Μπόρις Τζόνσον πρόεδρος του οργανισμού. Η Αγγλία δεν είναι Ελλάδα και ας έχει ένα «Μητσοτάκη» με σκούρο δέρμα στην πρωθυπουργία της. Στη γηραιά Αλβιόνα οι αθλητές έχουν φωνή και οι πολίτες δεν ανέχονται τον σκοταδισμό. Τουλάχιστον όχι με δικά τους έξοδα…

Το «τιτίβισμα» του Λίνεκερ που πυροδότησε τη θύελλα αφορά τη νέα ξενοφοβική νομοθεσία του Ρίσι Σούνακ σχετικά με το μεταναστευτικό. «Θεέ μου, αυτό είναι άθλιο» σχολίασε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής. Και πέρασε στην επίθεση με… καραβολίδες που χτύπησαν την κυβέρνηση κατακέφαλα: «Δεν υπάρχει τεράστια εισροή προσφύγων. Υποδεχόμαστε πολύ λιγότερους από ό,τι άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η πολιτική είναι απροσμέτρητα βάναυση και αφορά τους πλέον ευάλωτους ανθρώπους. Η γλώσσα της κυβέρνησης δεν είναι διαφορετική από αυτή που χρησιμοποιούσε η Γερμανία στη δεκαετία του ’30. Και μου λέτε ότι έχω άδικο;».

Ο παραλληλισμός με τη ναζιστική Γερμανία έτσουξε πολύ άσχημα το γκουβέρνο, επειδή ακριβώς προερχόταν από ένα διάσημο παρουσιαστή που αμείβεται αδρά από τον κρατικό κορβανά. Ο μισθός του Λίνεκερ ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως, πάει να πει 120 χιλιάρικα μηνιάτικο για την κεντρική καρέκλα του θρυλικού «Match οf the day», κάθε Σάββατο και Κυριακή. Πώς λέμε «Αθλητική Κυριακή»; Καμία σχέση!

Το βρετανικό κρατικό κανάλι ανέκρουσε πρύμναν προ της γενικής κατακραυγής και του κύματος συμπαράστασης σχολιαστών, δημοσιογράφων και συλλόγων στο πρόσωπο του παλαίμαχου άσου

Απειλές και αντιδράσεις

Οι Τόρηδες του κοινοβουλίου απαίτησαν την κεφαλή του Λίνεκερ επί πίνακι, με πρίμο σεκόντο από τους αντίστοιχους Πορτοσάλτε (όχι ότι υπάρχει περίπτωση να ευδοκιμήσει τέτοιο σπάνιο «πτηνό» στη Βρετανία…) και από τις ορδές του ακροδεξιού συρφετού στα social media. «Η σύγκριση με τη ναζιστική Γερμανία είναι τεμπέλικη και δεν βοηθάει σε τίποτε» δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν. «Χολερικό» χαρακτήρισε το tweet του Λίνεκερ ο αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Λι Αντερσον. «Θα σας κάψουμε στην πυρά» απείλησε κάποιος ανώνυμος τον πατέρα του… κατηγορούμενου όταν αυτός τόλμησε να υπερασπιστεί τον αντάρτη γιο του. Ο Γκάρι Λίνεκερ έχει περισσότερους από δέκα εκατομμύρια ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Προτού καλά καλά κοπάσει το πρώτο κύμα αντιδράσεων ανακοινώθηκε επίσημα η αποκαθήλωση του Λίνεκερ. «Παραβίασε το πρωτόκολλο που απαιτεί από τους υπαλλήλους του BBC απόλυτη ουδετερότητα» ήταν το σκεπτικό. Βεβαίως, ο Λίνεκερ δεν είναι υπάλληλος αλλά εξωτερικός συνεργάτης και δεν δεσμεύεται από κανέναν κώδικα. Οι πολιτικές τοποθετήσεις του σχετικά με τις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Κατάρ τις μέρες του Μουντιάλ δεν προκάλεσαν κανενός είδους αντίδραση στα ενδότερα του BBC και της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο δε πρόεδρος του παινεμένου για την αντικειμενικότητά του τηλεοπτικού οργανισμού δεν είναι δα άμωμος και άσπιλος. Ο άλλοτε τραπεζίτης Ρίτσαρντ Σαρπ κατηγορείται από τη Βουλή ότι διευκόλυνε ένα φιλαράκι του Μπόρις Τζόνσον για λήψη δανείου ύψους 950.000 ευρώ, ενώ υπήρξε μέγας χρηματοδότης του Συντηρητικού Κόμματος και προϊστάμενος του πρωθυπουργού Σούνακ στην Goldman Sachs. «Απαιτώ να πάρει φόρα και να πέσει πάνω στο ξίφος του» σχολίασε ο περίφημος δημοσιογράφος Τζόναθαν Ντίμπλεμπι. Ο Σαρπ βρίσκεται υπ’ ατμόν και η παραίτησή του θεωρείται σχεδόν βέβαιη.

Ο Λίνεκερ αρνήθηκε να απολογηθεί ή να διαγράψει την ανάρτησή του και απομακρύνθηκε αμέσως από το πόστο του. «Δεν είπαμε ποτέ ότι πρέπει να μένει σιωπηλός, αλλά οφείλει να κρατάει αποστάσεις από τα κρίσιμα και αμφισβητούμενα ζητήματα της επικαιρότητας» εξήγησε το ΒΒC. Οι αντιδράσεις πήραν διαστάσεις καταιγίδας μέσα σε μερικές ώρες.

Οι συμπαρουσιαστές του Λίνεκερ

Αλαν Σίρερ και Ιαν Ράιτ, λαμπροί αστέρες των γηπέδων και οι ίδιοι, ανακοίνωσαν μέσω Twitter ότι σκόπευαν να ακολουθήσουν τον συνάδελφό τους στην έξοδο «σε ένδειξη αλληλεγγύης». Την ίδια στάση υιοθέτησαν οι σχολιαστές Ζερμέιν Ντεφόε, Ντίον Ντάμπλιν και Ζερμέιν Τζίνας, όπως και οι παρουσιαστές άλλων αθλητικών εκπομπών, αλλά και οι δημοσιογράφοι-σπίκερ που είχαν αναλάβει την περιγραφή των αγώνων.

Το συνδικάτο των υπαλλήλων του BBC, η αντίστοιχη… ΠΟΣΠΕΡΤ, μίλησε ανοιχτά για «βαθιά ανησυχητική κίνηση, που υπονοεί ότι υπήρξε πίεση από υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης». Πολύ σύντομα βγήκαν στα χαρακώματα και αρκετές ομάδες που ανακοίνωσαν ότι δεν σκόπευαν να παραχωρήσουν τους ποδοσφαιριστές για συνεντεύξεις στο BBC. «Ξεκινάμε μποϊκοτάζ σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον Γκάρι Λίνεκερ» ανακοίνωσαν οι Μπρίστολ Ρόβερς.

Οι εκπομπές που βγήκαν στον αέρα το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν σκέτη παρωδία: εικοσάλεπτη διάρκεια αντί για μία ώρα, χωρίς καν το κανονικό σήμα αρχής, δίχως παρουσιαστές, δίχως ανάλυση από το στούντιο. Προβλήθηκαν μόνο μονταρισμένες φάσεις των αγώνων, άνευ σχολιασμού, με φυσικό ήχο από τα γήπεδα. Λες και ήταν δημιούργημα της ΥΕΝΕΔ από τη δεκαετία του ’70! Ο Λίνεκερ, στο μεταξύ, δέχτηκε δελεαστική πρόταση συνεργασίας από το ανταγωνιστικό ITV με τριπλασιασμό του μισθού: 4,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο παλαίμαχος σταρ της Μπαρτσελόνα, της Τότεναμ, της Λέστερ, της Εβερτον και της εθνικής Αγγλίας είναι καταπληκτικός στη δουλειά του και έχει δέσει αρμονικά με τους δύο συμπαρουσιαστές του. Οι αναλύσεις των τριών βετεράνων στράικερ, που συνολικά πέτυχαν στην καριέρα τους 860 γκολ, χαρακτηρίζονται από χιούμορ, φλέγμα, αυτοσαρκασμό και φυσικά γνώση, πείρα, προσωπικότητα. Καμιά σύγκριση με το ρεσιτάλ απολιτίκ αγραμματοσύνης που βασανίζει τους Ελληνες τηλεθεατές στις εκπομπές της ΕΡΤ και όχι μόνο…

Πίσω στο πόστο του

Το ξεβρακωμένο και πανικόβλητο ΒΒC ανέκρουσε πρύμναν προ της γενικής κατακραυγής. «Απολογούμαστε για τη σύγχυση» δήλωσε ο γενικός διευθυντής Τιμ Ντέιβι. «Θα αναθέσουμε σε ανεξάρτητη επιτροπή την αναθεώρηση του πρωτοκόλλου που θεσπίστηκε το 2020, ώστε να απαλειφθούν οι γκρίζες ζώνες. Η ουδετερότητα είναι σημαντική, αλλά το ίδιο ισχύει για την ελευθερία της έκφρασης. Ο Γκάρι Λίνεκερ είναι ο κορυφαίος σχολιαστής αγώνων ποδοσφαίρου και θα επιστρέψει άμεσα στα καθήκοντά του».

Ο 62άχρονος Λίνεκερ δήλωσε χαρούμενος για την ευτυχή έκβαση του ζητήματος και για τις συγγνώμες που δέχτηκε, ευχαρίστησε το ποδοσφαιρικό σύμπαν για τη συμπαράστασή του (εντός και εκτός Βρετανίας), αλλά φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι αποχωρεί από την αρένα νικητής: «Οσο δύσκολες και αν ήταν οι τελευταίες τρεις ημέρες, δεν γίνεται να συγκριθούν με τη δυστυχία των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σπίτι τους κυνηγημένοι από τον πόλεμο για να ζητήσουν καταφύγιο σε ένα μακρινό τόπο. Μου ζεσταίνει την καρδιά η συμπάθεια που τόσο πολλοί από εσάς εκφράζετε για τη δοκιμασία που περνούν οι πρόσφυγες. Παραμένουμε μια χώρα κατοικημένη κυρίως από ανθρώπους ανεκτικούς, φιλόξενους και γενναιόδωρους. Σας ευχαριστώ».

Ο κορυφαίος σχολιογράφος του προοδευτικού «Guardian» Τζόναθαν Λιου δεν μάσησε τα λόγια του. «Για τη Δεξιά το BBC υπήρξε πάντοτε ένας χώρος ασφαλής. Τώρα η κυβέρνηση συναντά αντίσταση και έχει τρομοκρατηθεί σε βαθμό αποπληξίας. Η υποκριτική ουδετερότητα δεν μπορεί να κρύψει το δίκιο. Είναι άτοπο να μπαίνουν στο ζύγι η συμπόνια με την αγριότητα. Η εικόνα ζεστασιάς και θαλπωρής που ανέδιδε το BBC δεν ήταν παρά ένα ψέμα. Χρειάστηκε να επαναστατήσουν μια χούφτα ποδοσφαιριστές για να το ξεγυμνώσουν…».

Η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα δρακόντειο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, στο οποίο προβλέπεται πολλαπλασιασμός των γραφειοκρατικών εμποδίων για τους αιτούντες άσυλο, άμεση απέλαση για όσους φτάνουν στις ακτές του νησιού με βάρκες, καθώς και χρηματοδότηση προσφυγικής δομής στη βόρεια Γαλλία, με κονδύλι 650 εκατομμυρίων ευρώ σε ορίζοντα τριετίας.

Ο αριθμός των μεταναστών που διέσχισαν τη Μάγχη και ζήτησαν άσυλο στη Βρετανία εκτοξεύτηκε από τους 300 στους 8.500 και τελικά στους 45.000 μέσα σε μία τετραετία. Ο πρωθυπουργός Σούνακ, ένα ζάπλουτο golden boy του νέου χρήματος, είναι παιδί Ινδών μεταναστών που ζούσαν στην Κένυα και την Τανζανία.

Doc Βρετανία

el-gr

2023-03-19T07:00:00.0000000Z

2023-03-19T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282273849601384

Documento Media