Documento Media

Iντριγκες, τοπικισμοί και στο βάθος… Αυγενάκης

Οι εκλογές του ΕΣΑΚΕ απειλούν να αναδείξουν για τέταρτη θητεία τον πρόεδρο που συνδέεται με την καταβαράθρωση της Μπάσκετ Λιγκ

Νίκος Παπαδογιάννης

Εν συντομία

Ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος υποσχόταν να αποσυρθεί αλλά βρήκε ισχυρούς «γαλάζιους» συμπαραστάτες.

Γιατί ενδιαφέρει

Το διαλυμένο και διάτρητο πρωτάθλημα της Α1 έχει τη διοίκηση που του αξίζει.

Oι κάλπες του ΕΣΑΚΕ θα στηθούν αύριο μέσα σε κύματα χασμουρητού, με το αποτέλεσμα να μοιάζει προδιαγεγραμμένο. Ο χειρότερος πρόεδρος στα χρονικά του συνδέσμου θα επανεκλεγεί για να κλείσει οκταετία στο τιμόνι του χειρότερου πρωταθλήματος μπάσκετ της ιστορίας, υπό την αιγίδα του χειρότερου υφυπουργού Αθλητισμού που γνώρισε μεταπολιτευτικά η χώρα. «Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου», που λένε και οι γραμματιζούμενοι.

Ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος βρέθηκε αντιμέτωπος με πρόταση μομφής τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν η Μπάσκετ Λιγκ κινδύνευε με μπουρλότο, αλλά διασώθηκε με παρακαλετά και (άτυπες) ψήφους 8-4. «Αφήστε με να ολοκληρώσω το έργο μου μέχρι τον Μάρτιο που τελειώνει η θητεία μου και υπόσχομαι ότι δεν θα ξαναβάλω υποψηφιότητα» φέρεται ότι είχε πει στους εταίρους του.

Στο εξάμηνο που ακολούθησε το… έργο του ολοκληρώθηκε, αλλά ο Γαλατσόπουλος άλλαξε γνώμη ένεκα της παχυλής αμοιβής του προέδρου και διεκδικεί επανεκλογή για τρίτη φορά. Τότε βρέθηκαν μόνο τέσσερις ομάδες πρόθυμες να ξεκινήσουν το πραξικόπημα. Ολοι μιλούσαν για «αλλαγές», αλλά οι περισσότεροι προτίμησαν να τις αναβάλουν για τον Μάρτιο, ελλείψει προσώπου πρόθυμου να βάλει το κεφάλι στον ντορβά.

Οι άλλες υποψηφιότητες που κατατέθηκαν για την προεδρία ενόψει των αυριανών αρχαιρεσιών είναι του (ομογάλακτου του Γαλατσόπουλου στον ΠΑΟΚ) Μπάνε Πρέλεβιτς και του Γιώργου Πανταζόπουλου, ισχυρού άνδρα του Περιστερίου. Φαίνεται ότι οι πιθανότητες των δύο είναι λιγοστές… «εκτός συγκλονιστικού απροόπτου».

Η ανανεωμένη υποψηφιότητα Γαλατσόπουλου για το πηδάλιο της ναυαγισμένης Μπάσκετ Λιγκ φαίνεται ότι βρίσκει μικροπολιτικά ερείσματα, αφού στο παιχνίδι μπήκε ο συνήθης Αυγενάκης, με ολίγη από Λιόλιο. Ο Γαλατσόπουλος φοράει αίφνης τον γαλάζιο μανδύα της «φιλοκυβερνητικής» επιλογής, με τη σκιώδη καμπάνια του υφυπουργείου να απλώνεται όπου φτάνουν τα πλοκάμια του προέδρου της ΕΟΚ.

Σκαλίζοντας κάτω από την επιφάνεια μάθαμε ότι ο Ολυμπιακός στηρίζει σιωπηρά τον Γαλατσόπουλο, συμπαρασύροντας το πλέγμα των ομάδων που επηρεάζει: Προμηθέα, Λαύριο, Κολοσσό κ.ά. Ο νυν πρόεδρος μπορεί να υπολογίζει και στο… κουκί του εκπροσώπου της Α2, δηλαδή της ΕΟΚ, δηλαδή του Λιόλιου. Η ΑΕΚ και ο Απόλλων φαίνεται να παίζουν το παιχνίδι των ίσων αποστάσεων αλλά τουλάχιστον η Ενωση (και ενδεχομένως και οι Πατρινοί) λοξοκοιτάζει προς τον Γαλατσόπουλο.

Η αντιπολιτευτική κίνηση Πανταζόπουλου ποντάρει στην επιρροή του Παναθηναϊκού, αφού ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έχει πάρει προσωπικά το θέμα και μιλάει ανοιχτά για εμπλοκή του Λευτέρη Αυγενάκη. «Ενα μεγάλο ευχαριστώ στην υπουργάρα αθλητισμού που στηρίζει ανοιχτά πλέον τον Γαλατσόπουλο, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να βρει μόνο την ψήφο του Ολυμπιακού» έγραψε ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού στο Instagram.

Σε προηγούμενη τοποθέτησή του ο Γιαννακόπουλος κατήγγειλε προσωπικές παρεμβάσεις του Αυγενάκη προς ομάδες της Μπάσκετ Λιγκ και μίλησε για «ομάδα που θα φτιαχτεί και θα νικάει εσάς και το κόμμα σας». Ωστόσο μοιάζει δύσκολο να πλησιάσει ο Πανταζόπουλος τις επτά ψήφους που χρειάζεται για να εκθρονίσει τον απερχόμενο πρόεδρο. Εκτός από τον Παναθηναϊκό και το Περιστέρι σύμμαχος θεωρείται μόνο η Καρδίτσα του Γιάννη Μπουρούση, με ερώτημα τον διαλυμένο Ιωνικό.

Ας σημειωθεί ότι το τοπίο στον ΕΣΑΚΕ είναι ιδιόμορφο και συχνά επηρεάζεται από προσωπικές αντιπαλότητες, τοπικιστικές επιλογές (που χαρίζουν στον Πρέλεβιτς την ψήφο του Αρη) αλλά και οπαδικού τύπου κόντρες. Η πολιτική κάθεται συνήθως στο πίσω κάθισμα, ενώ το άμοιρο μπάσκετ δεν χωράει πουθενά στο όχημα.

Και ο Πρέλεβιτς; Ο παλαίμαχος σταρ του ΠΑΟΚ έχει την υποστήριξη της ομάδας που τον ανέδειξε αλλά και αυτή είναι διακριτική, αφού και ο Γαλατσόπουλος προέρχεται από τον ίδιο σύλλογο. Οι δύο άντρες υπήρξαν στενοί φίλοι, αλλά στα παρασκήνια ακούγονται περίεργοι ψίθυροι για προσωπική έριδα. «Ο Μπάνε έχει σε βάρος του δικαστική καταδίκη για φορολογικό θέμα» έλεγε άνθρωπος κοντά στον Γαλατσόπουλο, ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον χώρο της ΔΕΘ.

Ο Πρέλεβιτς μπορεί να υπήρξε παιχταράς στα νιάτα του, αλλά δεν φαίνεται να έχει πιθανότητες εκλογής και ενδέχεται να αποσυρθεί από την κούρσα. Εικάζεται μάλιστα ότι μπορεί να διεκδικήσει έμμισθο ρόλο στον ΕΣΑΚΕ της επόμενης ημέρας και όχι διοικητικό πόστο. Τα λοιπά μέλη του συμβουλίου, πλην του προέδρου, δεν πληρώνονται.

Στις προηγούμενες εκλογές, το 2021, ο Βαγγ. Γαλατσόπουλος ήταν εντέλει μοναδικός υποψήφιος και εκλέχθηκε με έντεκα «ναι» και δύο λευκά. Ο ίδιος είχε αντικαταστήσει τον παραιτημένο Μιχάλη Μελή (νυν αντιπρόεδρο) περίπου ως «προσωρινός πρόεδρος» το 2017. Η ψηφοφορία είναι μυστική, πράγμα που ανοίγει παράθυρο για ίντριγκες. Για παράδειγμα, ο Κολοσσός φέρεται να στηρίζει Γαλατσόπουλο, αλλά ο εκπρόσωπός του που θα ψηφίσει στις εκλογές δέχεται πιέσεις από την πλευρά Πανταζόπουλου. Και δεν είναι ο μόνος.

Τις τελευταίες ώρες οι ζυμώσεις εντάθηκαν προς τις ομάδες που το παίζουν δίπορτο και χάλασαν το Σαββατοκύριακο… του Αυγενάκη. Ο ΕΣΑΚΕ μπορεί να μην έχει ίδια σημασία με την ΕΟΚ, αλλά ο πολύφερνος υφυπουργός κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να παρουσιάσει στο Μαξίμου «έργο» προς την κατεύθυνση της άλωσης του αθλητικού κινήματος.

Ο πολύφερνος υφυπουργός κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να παρουσιάσει στο Μαξίμου «έργο» προς την κατεύθυνση της άλωσης του αθλητικού κινήματος

Doc Μπάσκετ

el-gr

2023-03-19T07:00:00.0000000Z

2023-03-19T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282222309993832

Documento Media