Documento Media

Χαστούκι στη γυμναστική

Υπουργείο Παιδείας και ΓΓΑ άφησαν εκτός αποσπάσεων στην ΕΓΟ προπονητές και προπονήτριες που έχουν καταγγελθεί για κακοποιητικές συμπεριφορές

Αντώνης Φουντής

Εν συντομία

Η ομοσπονδία, με αστείες δικαιολογίες, αντί να θέσει σε διαθεσιμότητα τους καταγγελλόμενους μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση συνέχισε να συνεργάζεται μαζί τους.

Γιατί ενδιαφέρει

Η ΕΓΟ ενάμιση χρόνο τώρα προσπαθεί να θάψει το ζήτημα.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση των κακοποιήσεων και άλλων βασανιστηρίων στην ενόργανη γυμναστική, την οποία είχαν φέρει στο φως της δημοσιότητας 22 (αρχικά) αθλήτριες με επιστολή τους στην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις 6 Απριλίου του 2021. Και από τότε μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι η υπόθεση έφτασε στις εισαγγελικές αρχές και τα αδικήματα μπήκαν στο συρτάρι λόγω παραγραφής, η διοίκηση της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας (ΕΓΟ) ουδέποτε ασχολήθηκε σοβαρά με την υπόθεση. Αντί να βγει μπροστά για να προστατέψει το ίδιο το άθλημα, απέφυγε να ασχοληθεί με την ουσία. Καλύφθηκε πίσω από το καταστατικό της και με άλλοθι ότι παραγράφηκαν ποινικά τα αδικήματα υποστηρίζει ότι δεν συντρέχει λόγος να ασχοληθεί πειθαρχικά με το ζήτημα. Αντί δηλαδή να θέσει σε διαθεσιμότητα τους καταγγελλόμενους στις εισαγγελικές αρχές προπονητές και προπονήτριες μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση, συνέχισε να συνεργάζεται μαζί τους.

Κι ενώ η ΕΓΟ προσπαθεί να κρύψει τις πομπές της κάτω από το χαλάκι, ήρθαν μεσοβδόμαδα το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τη ΓΓ Αθλητισμού να «αδειάσουν» την ομοσπονδία και να την αφήσουν ξεκρέμαστη. Πώς; Κανείς από τους/τις καταγγελλόμενους/ ες προπονητές/τριες για κακοποιητικές και ατιμωτικές συμπεριφορές δεν πήρε απόσπαση στην ΕΓΟ! Το υπουργείο έδωσε τη λίστα των αποσπάσεων σε ομοσπονδίες (συνολικά 227 γυμναστές/τριες) και στην ΕΓΟ αποσπάστηκαν 13 άτομα, αφήνοντας εκτός λίστας όλους

τους καταγγελλόμενους μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση. Αντίθετα με την ΕΓΟ, που έκανε σαν να μη συνέβη το παραμικρό…

Ομως, όπως πολύ σωστά καταγγέλλει ο νομικός εκπρόσωπος των αθλητριών Αλέξανδρος Αδαμίδης, οι καταγγελλόμενοι που δεν αποσπάστηκαν στην ΕΓΟ δεν θα πρέπει να διοριστούν ούτε στα σχολεία τους –ειδικά σε αυτά– μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση και πειθαρχικά.

Είναι επίσης γνωστό πως η ομοσπονδία, αν και έχει περάσει ενάμισης χρόνος, δεν έχει παραπέμψει ακόμη τις καταγγελίες στη δικαστική επιτροπή της. Μάλιστα στις αρχές του 2022 (18 Ιανουαρίου), έπειτα από αρκετές πιέσεις από πλευράς του Αλ. Αδαμίδη αλλά και συνεχών δημοσιευμάτων του Documento, ο υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης συναντήθηκε με τη διοίκηση της ομοσπονδίας στο γραφείο του και φέρεται να ζήτησε εξηγήσεις για ποιο λόγο δεν έστειλε τον πλήρη φάκελο των καταγγελιών στη δικαστική επιτροπή, αλλά ουσιαστική απάντηση δεν πήρε. Κάλεσε λοιπόν τη διοίκηση να στείλει αμέσως όλα τα στοιχεία στη δικαστική επιτροπή της (η επιτροπή δεν μπορεί να παρέμβει αυτεπάγγελτα) για να ερευνήσει την υπόθεση. Από τότε πέρα

σαν επτά μήνες, η ΕΓΟ απέφευγε να ασχοληθεί με την υπόθεση και μόλις στα μέσα της περασμένης εβδομάδας ανέβαλε την υπόθεση περί παραπομπής των φακέλων στη δικαστική επιτροπή με τη δικαιολογία ότι τα αδικήματα στο ποινικό σκέλος τους έχουν παραγραφεί. Σημειωτέον ότι για τον λόγο αυτό οι καταγγέλλουσες έχουν δώσει ήδη εντολή στον πληρεξούσιο δικηγόρο τους να καταθέσει μηνύσεις για παράβαση καθήκοντος και αγωγές αποζημιώσεων λόγω ηθικής βλάβης εναντίον των μελών του ΔΣ που αδρανούν.

Σημαντικό επίσης είναι και ότι οι ενστάσεις ορισμένων μελών, σύμφωνα με τις οποίες δεν πρέπει να χρεωθεί τέτοια ευθύνη το ΔΣ αλλά πρέπει να γίνει παραπομπή στη δικαστική επιτροπή και να βγάλει εκείνη τα κάστανα από τη φωτιά, έπεσαν στο κενό. Μάλιστα είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως όταν τέθηκε το θέμα της ψηφοφορίας ο πρόεδρος της ΕΓΟ Αθανάσιος Σταθόπουλος δήλωσε ότι θα ψηφίσει… λευκό για μια τόσο σοβαρή υπόθεση. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Εμείς να θυμίσουμε ότι:

• Δύο από τους καταγγελλόμενους προπονητές έχουν ενεργή σύμβαση με αθλητικά σωματεία (ο ένας εξ αυτών κατηγορείται από οκτώ αθλήτριες και ο έτερος από δύο).

• Εξι από τους καταγγελλόμενους, που κατηγορούνται από έντεκα αθλήτριες και έναν αθλητή, κατείχαν μέχρι πρόσφατα (ως αποσπασμένοι) θέσεις ομοσπονδιακών προπονητών/τεχνικών συμβούλων σε εκπαιδευτικούς κλάδους φυσικής αγωγής για το σχολικό έτος 2021-22.

• Αρκετοί από τους καταγγελλόμενους εργάζονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΤΕΦΑΑ), ορισμένοι έχουν αποβιώσει ή συνταξιοδοτηθεί ή δεν απασχολούνται πλέον ως προπονητές, αλλά δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους συναφείς με την ενόργανη και ρυθμική γυμναστική.

Ας μη διαφεύγει, τέλος, το γεγονός ότι επισπεύδεται και η διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος της ΕΟΕ, όπου ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των καταγγελλόντων και αναμένονται οι κλήσεις στους καταγγελλόμενους για παροχή εξηγήσεων.

Η διοίκηση Σταθόπουλου (κάτω) εξακολουθούσε να συνεργάζεται μαζί τους, ενώ ο πρόεδρος της ΕΓΟ ψήφισε λευκό για την παραπομπή της υπόθεσης στη δικαστική επιτροπή

Doc | Ογύροςτουκόσμου

el-gr

2022-08-07T07:00:00.0000000Z

2022-08-07T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282175064883461

Documento Media