Documento Media

Δεύτερης κατηγορίας 6.000 μαθητές

Η κυβέρνηση αφήνει χωρίς στήριξη και βοήθεια παιδιά με διαγνωσμένες μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές ανάγκες, την ώρα που τα κενά σε διδακτικό προσωπικό στα σχολεία παραμένουν και φέτος τεράστια

Ελένη Καρανικόλα -Κοντορούση

Εν συντομία

Περίπου 6.000 παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θα μείνουν χωρίς παράλληλη στήριξη, ενώ συνολικά υπολογίζεται ότι γύρω στις 20.000 θέσεις γενικής και ειδικής αγωγής δεν θα καλυφθούν, δημιουργώντας τεράστιο πλήγμα στην εκπαιδευτική βαθμίδα.

Γιατί ενδιαφέρει

Η εκπαίδευση είναι θεμελιώδες δικαίωμα κάθε πολίτη και κανείς δεν δικαιούται να το καταπατά.

Εικόνες που δεν θυμίζουν σε καμία περίπτωση ευρωπαϊκό κράτος, με τοίχους, καγκελόπορτες και σοβάδες να πέφτουν εντός των σχολικών μονάδων, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων παιδιών ανά την επικράτεια. Εκπαιδευτικοί που αναγκάζονται να γίνουν δεκανίκια των μαθητών που χρήζουν σχολικού νοσηλευτή, ο οποίος όμως δεν έφτασε ποτέ στο σχολείο τους. Παιδιά με ιδιαίτερες ανάγκες που χρειάζονται παράλληλη στήριξη, αλλά δεν την έχουν.

Γονείς που κάνουν κοπάνα από τη δουλειά για να κάνουν μία ένεση ινσουλίνης στα άρρωστα παιδιά τους. Αδιόριστοι εκπαιδευτικοί που θα κάλυπταν τα μεγάλα κενά…

Ολα τα παραπάνω συμπληρώνουν το φαιδρό σκηνικό που επικρατεί για άλλη μία σχολική χρονιά στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οδηγώντας σε απόγνωση γονείς και μαθητές.

Είναι θέμα πολιτικής επιλογής

Το πόσο σημαντική είναι η παράλληλη στήριξη για χιλιάδες μαθητές με διαγνωσμένες μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές ανάγκες αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αυτά τα παιδιά χωρίς τη βοήθεια των ειδικών παιδαγωγών δυσκολεύονται ακόμη και να αντιγράψουν τα μαθήματα της επόμενης μέρας. Εξίσου σημαντική είναι και η παρουσία σχολικού νοσηλευτή για παιδιά που χρειάζεται να ακολουθούν κάποια ειδική θεραπεία και διαθέτουν επίσημες ιατρικές γνωματεύσεις για τις ανάγκες της υγείας τους. Παρ’ όλα αυτά σε πληθώρα περιπτώσεων τα αιτήματά τους δεν ικανοποιούνται, με αποτέλεσμα κάθε διδακτική ώρα να κινδυνεύει η ζωή τους.

Και όλα αυτά την ώρα που οι θέσεις εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής καλύπτονται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Σύμφωνα όμως με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, 6.000 παιδιά με αναπηρία ή ειδικές μαθησιακές ανάγκες πρόκειται να μείνουν χωρίς ειδικό παιδαγωγό για παράλληλη στήριξη, εφόσον τα μέχρι τώρα αιτήματα ανέρχονται στις 20.000 και φαίνεται αδύνατον να ικανοποιηθούν. Για την αρμόδια όμως υφυπουργό Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου το να έχει κάθε μαθητής με τις δεδομένες ανάγκες (που προφανώς το χρειάζεται) έναν παιδαγωγό παράλληλης στήριξης είναι… λάθος. «Το παιδί με την αναπηρία χρειάζεται κάποιον να το βοηθάει εκπαιδευτικά, δεν χρειάζεται κάποιον να γίνει η σκιά του για να το πω απλά» έχει υποστηρίξει η Δ. Μιχαηλίδου, αμφισβητώντας εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς φορείς.

Ντόμινο δυσκολιών για χιλιάδες γονείς

«Το παιδί μου έχει αποκλειστεί, έχουμε άγχος για τη συνέχεια. Είμαστε σε αδιέξοδο. Συνεχώς μας διαβεβαιώνουν ότι το πρόβλημα θα λυθεί, είναι όμως πάγια τακτική. Δεν πηγαίνω στη δουλειά μου, αναγκάζομαι να πηγαίνω στο διάλειμμα για να κάνω ινσουλίνη στο παιδί μου. Την επόμενη εβδομάδα δεν θα πάει η γυναίκα μου στην εργασία της και έτσι θα συνεχίσουμε μέχρι να καλυφθεί το κενό».

Αυτά περιγράφει στο Documento γονέας μαθητή που φοιτά σε δημοτικό σχολείο στον Ταύρο και έχει γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο ότι χρήζει σχολικού νοσηλευτή. «Τι θα γίνει αν πάθει υπογλυκαιμικό σοκ και δεν το καταλάβει; Ποιος θα το βοηθήσει; Ποιος θα του κάνει την ένεση ινσουλίνης;» αναρωτιέται μεταξύ άλλων.

«Μαμά, θα μείνω στην ίδια τάξη… Θα τα καταφέρω;». Με αυτά τα λόγια εκφράζει την αγωνία της η μικρή Κ., η οποία συναισθάνεται τη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται η ίδια και η οικογένειά της. Στο 1ο Γυμνάσιο Ανω Λιοσίων που φοιτά η 13χρονη Κ. υπάρχει μία και μοναδική φιλόλογος για να εξυπηρετήσει επτά παιδιά με ειδικές ανάγκες, τα οποία παρεμπιπτόντως είναι μοιρασμένα σε διαφορετικά τμήματα και τάξεις του γυμνασίου. «Είμαι αισθητικός αλλά έγινα δασκάλα. Δεν βασίζομαι στην παράλληλη στήριξη» λέει η μητέρα της στο Documento, εμφανώς αγανακτισμένη για την κατάσταση που επικρατεί.

Οπως καταγγέλλει η Γωγώ Αγγελοπούλου, ειδική παιδαγωγός η οποία εργάζεται στο 14ο Νηπιαγωγείο Αγίου Δημητρίου, στα δύο τμήματα του νηπιαγωγείου φοιτούν τέσσερα παιδιά τα οποία δικαιούνται παράλληλη στήριξη. Ωστόσο και τα τέσσερα «μοιράζονται» μία παιδαγωγό, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε διαφορετικό τμήμα.

Εγκληματική η έλλειψη σχολικού νοσηλευτή

«Μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς μάς προβληματίζει έντονα το γεγονός ότι οι σχολικοί νοσηλευτές δεν έχουν φτάσει σε πολλά παιδιά που τους έχουν ανάγκη. Οι καταγγελίες γονέων που τα παιδιά τους, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας, στερούνται σχολικούς νοσηλευτές πληθαίνουν καθημερινά. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι γονείς ξεροσταλιάζουν έξω από τα σχολεία των παιδιών τους, έχοντας αφήσει πίσω την εργα

Doc | Ερευνα

el-gr

2023-09-24T07:00:00.0000000Z

2023-09-24T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281968907303799

Documento Media