Documento Media

«Γαλάζια» αριστεία με υπόδικους προϊσταμένους στο ΣΔΟΕ

Τέσσερις μήνες δεν έχει συνεδριάσει το Πειθαρχικό και εξακολουθούν να υπηρετούν σε νευραλγικά πόστα

Βαγγέλης Τριάντης

Εν συντομία

Κανονικά στο πόστο τους εξακολουθούν να μένουν δύο υπάλληλοι του ΣΔΟΕ που υπηρετούν σε επιτελικές θέσεις και είναι υπόδικοι με κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος. Αν και έχουν παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών από τον Νοέμβριο του 2022 από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα με το ερώτημα αν θα τεθούν ή όχι σε αργία, τέσσερις μήνες μετά το αρμόδιο όργανο δεν έχει συνεδριάσει.

Γιατί ενδιαφέρει

Το περιβόητο «επιτελικό κράτος» του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά επικοινωνιακό πυροτέχνημα.

Μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα εγείρεται από την παραμονή δύο υπαλλήλων του ΣΔΟΕ σε επιτελικές θέσεις παρά το γεγονός ότι έχουν παραπεμφθεί σε δίκη με κατηγορίες, κατά περίπτωση, για παράβαση καθήκοντος και εμπορία επιρροής – μεσάζοντες κατ’ εξακολούθηση. Πρόκειται για τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Ερευνών της Κεντρικής Υπηρεσίας της Γενικής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ Μελέτιο Μπουραζέρη και την υπάλληλο της Προστασίας Πνευματικής

Ιδιοκτησίας και Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του ΣΔΟΕ σία Λεωτσάκου. Η τελευταία είναι παράλληλα και δημοτική σύμβουλος στον Πειραιά. Αν και ο υπουργός Οικονομικών έχει παραπέμψει από τον Δεκέμβριο του 2022 τους δύο υπαλλήλους του ΣΔΟΕ με απόφασή του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) με το ερώτημα αν θα τεθούν ή όχι σε αργία, εντούτοις μέχρι και σήμερα, τέσσερις μήνες μετά, το συμβούλιο δεν έχει συνεδριάσει. Ακόμη μία περίπτωση αριστείας λοιπόν στο «επιτελικό κράτος» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αναστα

Υπηρετούν σε νευραλγικές θέσεις

Τον Νοέμβριο του 2022 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά απέστειλε στο υπουργείο Οικονομικών έγγραφο με το οποίο ενημέρωνε την πολιτική ηγεσία του σχετικά με την εμπλοκή στελέχους του ΣΔΟΕ με τη Δικαιοσύνη. Επρόκειτο για το στέλεχος του ΣΔΟΕ Μελ. Μπουραζέρη, ο οποίος από τον Ιούνιο του 2020 έχει τοποθετηθεί στη θέση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Ερευνών της Κεντρικής Υπηρεσίας της Γενικής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ, της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του ΥΠΟΙΚ με τριετή θητεία.

Πρόκειται για επιτελική θέση στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό του κράτους, καθώς ο συγκεκριμένος υπάλληλος έχει υπό την εποπτεία

του όλες τις καταγγελίες, επώνυμες και μη, που φτάνουν στο ΣΔΟΕ. Στο έγγραφό της η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά ενημέρωνε το ΥΠΟΙΚ ότι η δίωξη σε βάρος του συγκεκριμένου υπαλλήλου αφορούσε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και η δίκη πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Μάιο στον Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, πρόκειται για υπόθεση στην οποία φέρεται να έχει εμπλακεί και γνωστός δικηγόρος, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε διάφορες εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη και προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ.

Η «γαλάζια» δημοτική σύμβουλος Πειραιά

Την ίδια περίοδο η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά απέστειλε ακόμη ένα έγγραφο σχετικά με την εφοριακό Αν. Λεωτσάκου η οποία υπηρετεί στο τμήμα Ζ΄ Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Β΄ Υποδιεύθυνσης της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ Αττικής. Η Αν. Λεωτσάκου είναι δημοτική σύμβουλος Πειραιά, εκλεγμένη το 2019 με τον συνδυασμό του εκλεκτού της ΝΔ Νίκου Βλαχάκου, ο οποίος στις προσεχείς εκλογές θα είναι υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Η «γαλάζια» εφοριακός δεν κρύβει τις επαφές της με στελέχη της ΝΔ, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς με μια απλή αναζήτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, ενώ τον Μάιο του 2022 ήταν παρούσα στο συνέδριο της ΝΔ. Η Αν. Λεωτσάκου είναι έμπειρη ελέγκτρια εφοριακός. Συνάδελφοι, φίλοι αλλά και ψηφοφόροι της στον Πειραιά την ξέρουν και ως «Σουλάρα».

Σύμφωνα με την ενημέρωση της εισαγγελίας, σε βάρος της Αν. Λεωτσάκου έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και της εμπορίας επιρροής – μεσάζοντες κατ’ εξακολούθηση για την ίδια υπόθεση που εμπλέκεται και ο κ. Μπουραζέρης.

Οι δύο υπάλληλοι διώκονται για την ίδια υπόθεση και αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος, της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και της εμπορίας επιρροής – μεσάζοντες κατ’ εξακολούθηση

Παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο

Μετά την έγγραφη ενημέρωση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποφάσισε την παραπομπή των δύο υπαλλήλων του ΣΔΟΕ στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΥΠΟΙΚ με το ερώτημα της «θέσης τους ή μη σε δυνητική αργία», όπως προκύπτει από τις σχετικές αποφάσεις που δημοσιεύει το Documento.

«Παραπέμπουμε την/τον ανωτέρω αναφερόμενη/ο υπάλληλο στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΥΠΟΙΚ για τη θέση της ή μη σε δυνητική αργία» ανέφερε μεταξύ άλλων στις αποφάσεις του ο Χρ. Σταϊκούρας, ενώ η απόφασή του κοινοποιούνταν στην Επιχειρησιακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Αττικής, τη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης, στο γραφείο του υφυπουργού Οικονομικών και το γραφείο του γενικού γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας.

Ωστόσο τέσσερις μήνες μετά το Πειθαρχικό Συμβούλιο ακόμη δεν έχει συνεδριάσει. Ως αποτέλεσμα, ακόμη και σήμερα οι δύο υπόδικοι υπάλληλοι εξακολουθούν να υπηρετούν κανονικά στις θέσεις τους.

Ακόμη μια παραπομπή τον Απρίλιο του 2022

Οι δύο υπάλληλοι είχαν παραπεμφθεί ξανά με απόφαση του Χρ. Σταϊκούρα τον Απρίλιο του 2022 ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών, όπου κρίθηκαν ένοχοι για τα πειθαρχικά παραπτώματα της παράβασης του υπαλληλικού καθήκοντος και της ανάρμοστης συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας και τους επιβλήθηκε πρόστιμο. Ωστόσο, επειδή η ποινή θεωρήθηκε «χάδι» ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε στη συνέχεια ένσταση υπέρ της διοίκησης, ενώ ένσταση κατέθεσαν ενώπιον του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου και οι δύο υπάλληλοι. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento η συζήτηση εκκρεμεί ακόμη.

Doc Επιτελικήντροπή

el-gr

2023-03-19T07:00:00.0000000Z

2023-03-19T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281754158558568

Documento Media