Documento Media

Μητσοτάκης, ένας Σωκράτης για κλάματα

Του Κώστα Βαξεβάνη

Εν οίδε ότι ουδέν οίδε. Ενας Σωκράτης για γέλια και για κλάματα. Ούτε οίδε ούτε είδε αυτός που όλα τα γνώριζε και τα κατείχε. Αυτός που ήταν τόσο γνώστης των προβλημάτων που για να μας πείσει έκανε επίκληση στα πτυχία του μέσα στη Βουλή απέναντι στον απόφοιτο του Πολυτεχνείου (και μόνο) Αλέξη Τσίπρα. Ανήξερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανίδεος πολιτικός, αφελής και ίσως εξαπατημένος όπως στην υπόθεση Λιγνάδη, που ούτε γι’ αυτή γνώριζε. Αν το

επικοινωνιακό επιτελείο του Μητσοτάκη συνεχίσει έτσι, με τη βοήθεια και τη χάρη του Γιάννη Οικονόμου του Εκπροσώπου πάντα, θα πιστέψουμε ότι ο Μητσοτάκης έχει το ακαταλόγιστο. Τίποτε δεν πρέπει να του καταλογίζουμε ούτε να ζητάμε εξηγήσεις, επειδή είναι ο πρωθυπουργός που είδε φως και μπήκε. Είχε μάλιστα την ατυχία το φως να μην είναι η διέξοδος στο τούνελ, αλλά το τρένο που ερχόταν από την άλλη πλευρά.

Ο Μητσοτάκης δεν παίζει μόνο με τη λογική μας, αλλά και με τον θεσμό του πρωθυπουργού. Προκειμένου να μην έχει ευθύνες ομολογεί ότι δεν κυβερνούσε αυτήν τη χώρα. Ισως δηλαδή είχαν δίκιο όσοι τον κατηγορούσαν ότι είναι πρωθυπουργός των ευχάριστων τριημέρων και της ανεμελιάς. Του βουνού και της θάλασσας, ένας trip advisor στην πολιτική, ένας θεατής των προβλημάτων που τα αντιμετωπίζει αντιλαμβανόμενος τους πολίτες ως θεατές της τηλεόρασης μέσα από την οποία τους χειρίζεται.

Για να θυμηθούμε, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν ήξερε ότι υπάρχει μελέτη που καταγράφει ότι όσοι διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν. Δεν ήξερε για τα κόλπα του Πάτση, των εισπρακτικών του και του πόθεν έσχες του. Δεν ήξερε ούτε για το πόθεν έσχες της συζύγου του επειδή δεν ζούσαν μαζί. Σίγουρα δεν γνώριζε για τις παρακολουθήσεις των υπουργών και των λοιπών θυμάτων, όπως είχε δηλώσει άλλωστε τον Αύγουστο του 2022 στη Βουλή. Και φυσικά δεν είχε καμιά γνώση για τις συνθήκες στα τρένα που προπαρασκεύαζαν ένα μακελειό. Δεν είχε ιδέα ούτε γι’ αυτά που επί χρόνια γράφονται στον Τύπο, τις απευθείας αναθέσεις της κ. Νικολάου και τις υπερτιμολογήσεις.

Βρισκόμαστε στο πολιτικό εκείνο σημείο που εξαιτίας ενός τραγικού δυστυχήματος όλα τα ψέματα Μητσοτάκη είναι σε κοινή θέα και δεν μπορούν να καλυφθούν από τη μιντιακή συμμαχία του αλλά ούτε να σκηνοθετηθούν ως αλήθειες από τους επικοινωνιολόγους του. Αν ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν γνώριζε τίποτε για την κατάσταση στους σιδηροδρόμους, τι θα έλεγε στα εγκαίνια που θα έκανε για το σύστημα

τηλεδιοίκησης που τελικώς αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε; Και τώρα που γνωρίζει πλέον ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα, ότι κάποιοι του είπαν και του έγραψαν για να πει ψέματα, ποιους απέπεμψε ως ψεύτες και ακατάλληλους; Ούτε καν τον Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέως, ο οποίος μόλις τον Δεκέμβριο υποσχόταν τρένα υδρογόνου (για να μη θεωρηθεί υπερβολή του γράφοντα, αντιγράφω τίτλο από φουλ φιλομητσοτακικό σάιτ στις 13.12.2022: «Καραμανλής: Σε εξέλιξη 125 πρότζεκτ άνω των 40 δισ. – Στόχος, τρένα υδρογόνου ως το 2025»).

Ας υποθέσουμε ότι όλοι του έλεγαν ψέματα καθότι αναγνώριζαν την επιπολαιότητα και την ανεμελιά του, εκείνο το πληροφοριακό σύστημα με την ονομασία «Μαζί», το οποίο είχε εφαρμόσει για τον έλεγχο του υπουργικού έργου, δεν τον ενημέρωσε; Ηταν από τα πρώτα πράγματα που ανακοίνωσε τον Ιούλιο του 2019. Το «Μαζί» δεν θα επέτρεπε σε κανέναν υπουργό να μένει πίσω στο έργο του καθώς θα ενημέρωνε απευθείας τον πρωθυπουργό για τις καθυστερήσεις. Στο λάπτοπ του πρωθυπουργού θα άναβαν κίτρινα προειδοποιητικά σήματα ή κόκκινα που δήλωναν αποτυχία για το έργο κάθε υπουργού. Τελικώς δεν άναβαν ούτε τα φανάρια στις γραμμές του τρένου.

Τα δε ψηφιακά συστήματα τα οποία εφάρμοζε στη χώρα ο Μητσοτάκης και ζήλευαν ακόμη και οι Γιαπωνέζοι ήταν το γνωστό σύστημα εξαπάτησης και προπαγάνδας. Η αριστεία, το «επιτελικό κράτος», οι startuppers, οι επενδυτές και τα funds αποδεικνύονται η μεθόδευση της εξαπάτησης και η πορεία προς την καταστροφή.

Εχει σημασία για το άμεσο μέλλον – αυτό στο οποίο δεν θα υπάρχει πολιτικά Κυριάκος Μητσοτάκης– να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα. Ολη αυτή η μεθόδευση εξαπάτησης την οποία υπηρέτησε ο Μητσοτάκης δεν είναι δική του πατέντα. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να συλλάβει ένα τέτοιο σχέδιο ο ίδιος. Ο Μητσοτάκης έφερε στην Ελλάδα μέσω των επικοινωνιολόγων αλλά και των ιδεολογικών του πεποιθήσεων ένα σύστημα που επικρατεί διεθνώς και στρέφεται ενάντια στους πολίτες. Αυτό το σύστημα επικαλείται την αριστεία, την επιδεικνύει σε μορφή πτυχίων και μεταπτυχιακών, τις περισσότερες φορές την πλαστογραφεί, για να οδηγήσει τους πολίτες σε μια αυταπάτη και τελικώς στην αποδοχή των χειρότερων πολιτικών.

Στο βιβλίο του «Η τυραννία της αξίας» (εκδόσεις Πόλις, το συνιστώ ανεπιφύλακτα) ο Μάικλ Σαντέλ περιγράφει πώς η πολυσυλλεκτικότητα της κοινωνίας, τα κριτήρια για τη χρησιμότητα των ανθρώπων και την ωφελιμότητά τους παραδίδονται στην αλαζονεία και την τυραννία της αξίας. Η κοινωνία παύει να λειτουργεί με ζητούμενο το όφελός της, παύει να αξιολογεί με αυτό το κριτήριο τους ανθρώπους και τις πολιτικές αποφάσεις και γίνεται έρμαιο της τεχνοκρατίας που υπόσχεται το μέλλον. Οι τεχνοκράτες, που μπορεί να είναι τενεκέδες ή κυνικοί και απροσάρμοστοι κοινωνικά (αυτό δεν το γράφει ο Σαντέλ αλλά το υποστηρίζει ο γράφων), επιδεικνύουν τα προσόντα τους σαν μαγική συνταγή για τον κόσμο. Αρκετές φορές τα προσόντα είναι πλαστά και κατασκευασμένα. Αυτός είναι ο λόγος που στην Ευρωπαϊκή Ενωση εντοπίζονται πολύ συχνά λογοκλοπές μέσω των οποίων οι φιλόδοξοι πολιτικοί επιχειρούν να φιλοτεχνήσουν την αριστεία τους με μεταπτυχιακά και διδακτορικά που δεν είναι δικά τους.

Ενα τέτοιο φαινόμενο κατασκευής αριστείας ζήσαμε και στην Ελλάδα με τη νεαρή Ελένη Αντωνιάδου, η οποία κατάφερε να εμφανίζεται ως Ελληνίδα ερευνήτρια της NASA, να βραβεύεται από την υπουργό Κεραμέως και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες, ενώ στην πραγματικότητα δεν είχε τέτοια σχέση. Στις ΗΠΑ η… σούφι της επιχειρηματικότητας της Σίλικον Βάλεϊ, Ελίζαμπεθ Χολμς, καταδικάστηκε πρόσφατα επειδή κατάφερε να εξαπατήσει επιχειρηματίες αποσπώντας δισεκατομμύρια στο πρότζεκτ Theranos. Πριν από την καταδίκη σύσσωμος ο Τύπος των ΗΠΑ αλλά και πολιτικοί πρώτης γραμμής προώθησαν το θαύμα της αριστείας της Χολμς ώστε να μπορέσει να εξαπατήσει και να κλέψει.

Η αριστεία τύπου Μητσοτάκη και Χολμς αναπαράγεται μέσα από περιστρεφόμενες πόρτες όπου ο ένας άριστος δίνει τα εύσημα στον άλλο και όλοι μαζί ορίζουν το πρότυπο μιας τεχνοκρατικής κίβδηλης αξιοκρατίας. Να θυμίσω ότι τα μεταπτυχιακά Μητσοτάκη έχουν αρκετές μαύρες τρύπες για τις οποίες ουδέποτε έδωσε εξηγήσεις.

Το σύστημα αυτό μπορεί να ανακυκλώνεται και να επικρατεί μέχρις ενός σημείου. Οταν η πραγματικότητα συγκρουστεί με το απατηλό αφήγημα (κάτι τέτοιο έγινε με την τραγική σύγκρουση των τρένων) τότε οι άξιοι αποδεικνύονται ανάξιοι και μπαίνουν σε κοινή θέα. Το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να αποδώσουν ευθύνες στους άλλους, ενώ ως άξιοι θα έπρεπε να τις ομολογήσουν.

Εδώ ταιριάζει αυτό που λέει ένας φίλος και όχι ο Σαντέλ: «Ο Μητσοτάκης δεν ήξερε, δεν ρώταγε;».

Η αριστεία τύπου Μητσοτάκη και Χολμς αναπαράγεται μέσα από περιστρεφόμενες πόρτες όπου ο ένας άριστος δίνει τα εύσημα στον άλλο και όλοι μαζί ορίζουν το πρότυπο μιας τεχνοκρατικής κίβδηλης αξιοκρατίας. Το σύστημα αυτό μπορεί να ανακυκλώνεται και να επικρατεί μέχρις ότου η πραγματικότητα συγκρουστεί με το απατηλό αφήγημα

Μπροστινή Σελίδα

el-gr

2023-03-19T07:00:00.0000000Z

2023-03-19T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281530820259176

Documento Media