Documento Media

Της ΑΕΚ τα παλικάρια Σάββας Λιβάνιος

Το τρίτο νταμπλ στην 99ετή ιστορία του «δικεφάλου» ήρθε με τον πιο εμφατικό τρόπο έπειτα από 45 χρόνια

Εν συντομία

Χρονιά-όνειρο για τον «δικέφαλο» που μπήκε στο νέο του σπίτι και σάρωσε τους εγχώριους τίτλους.

Γιατί ενδιαφέρει

Μελισσανίδης και Αλμέιδα έβαλαν την ΑΕΚ σε ρότα επιτυχιών.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει τη δική του «βασίλισσα», την ΑΕΚ, η οποία σε μια ονειρική χρονιά κατέκτησε πανάξια πρωτάθλημα και Κύπελλο. Η Ενωση είχε κατακτήσει το τελευταίο της νταμπλ το μακρινό 1978 και το τρίτο ήρθε έπειτα από 45 ολόκληρα χρόνια. Και όλα δείχνουν πως έρχονται καλύτερες μέρες για το κλαμπ που γιγαντώνεται με την κατασκευή του νέου γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

«Δυστυχώς, όταν χρειάζεται να γράψεις ιστορία πρέπει πάντα να υποφέρεις» δήλωσε αμέσως μετά τον τελικό του Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ ο αρχιτέκτονας της νέας ΑΕΚ Ματίας Αλμέιδα. Η ομάδα του έμεινε με δέκα ποδοσφαιριστές από το 6ο λεπτό λόγω της «αχρείαστης» αποβολής του Ρότα και παρ’ όλα αυτά έφτασε με παλικαρίσιο τρόπο στην κατάκτηση του τροπαίου επικρατώντας 2-0.

Ξαναγεννήθηκε

Η ΑΕΚ έλαμψε στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα όλων των εποχών, έκοψε πρώτη το νήμα και το φινάλε της σεζόν τη βρήκε να σηκώνει μεσοβδόμαδα και την κούπα του Κυπέλλου στο άδειο από κόσμο Πανθεσσαλικό Στάδιο. Η Ενωση δεν υπέφερε μόνο στον τελικό. Την τελευταία δεκαετία βρέθηκε στα… τάρταρα, έπεσε στη Γ΄ Εθνική αλλά αναγεννήθηκε και επέστρεψε δριμύτερη. «Αυτή δεν είναι ποδοσφαιρική ομάδα, τρομοκράτες είναι οι παίκτες. Αυτή η ΑΕΚ μου θυμίζει την ΑΕΚ του ’90. Χαιρόμαστε να τη βλέπουμε. Θα ενισχυθούμε περισσότερο και ελπίζουμε να έχουμε ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον» δήλωσε έμπλεος χαράς ο διοικητικός ηγέτης του «δικεφάλου» Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος είναι η βασική… κολόνα της νέας ΑΕΚ, της ΑΕΚ του νταμπλ.

Ο «τίγρης» ήταν αυτός που πίστεψε στο όραμα της κατασκευής της OPAP Arena όταν όλοι έλεγαν πως το συγκεκριμένο πρότζεκτ ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί. «Πονέσαμε, κλάψαμε, αγωνιστήκαμε, αλλά είμαστε όλοι εδώ. Το έχει η μοίρα μας μέσα από δυστυχία να γινόμαστε καλύτεροι. Η ΑΕΚ απόψε συναντά την ιστορία της, ιδρύεται ξανά…» είχε πει την ημέρα των εγκαινίων του νέου γηπέδου ο Δ. Μελισσανίδης και στη διάρκεια της περιόδου δικαιώθηκε πανηγυρικά με την κατάκτηση του νταμπλ.

Η «Αγια-Σοφιά» ήταν όνειρο ζωής για όλο τον κόσμο της ΑΕΚ που έγινε πραγματικότητα. Ο «δικέφαλος» επέστρεψε στη Νέα Φιλαδέλφεια, τη γη της επαγγελίας κάθε ενωσίτη φιλάθλου. Η χρονιά εξελίχθηκε με τον καλύτερο τρόπο για την ομάδα που έπαιξε ελκυστικό και αποτελεσματικό ποδόσφαιρο. Και την ώρα του… ταμείου, στο τέλος Μαΐου, η Ενωση βρέθηκε να έχει στα χέρια της τα τρόπαια του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου. Ιστορία έγραψε και ο Μελισσανίδης. Με το νταμπλ ο ηγέτης της ΑΕΚ ξεπέρασε τον Λουκά Μπάρλο. Με τον αείμνηστο «θείο Λουκά» η ομάδα μέτρησε δύο πρωταθλήματα (1977-78, 1978-79) και 1 Κύπελλο (1979). Με Μελισσανίδη η ΑΕΚ μετράει ήδη τέσσερα πρωταθλήματα (1992-93, 1993-94, 2017-18, 2022-23) και δύο Κύπελλα (2015-16, 2022-23).

Η αγωνιστική κυριαρχία της Ενωσης δεν αμφισβητείται. Ακόμη και ο δύσπιστος προπονητής του ΠΑΟΚ Ραζβάν Λουτσέσκου δήλωσε: «Ο τίτλος πήγε δίκαια στην ΑΕΚ που ήταν η καλύτερη ομάδα. Ακόμη και στα τελευταία παιχνίδια που παίξαμε μεταξύ μας και χάσαμε δεν βγήκα να πω ότι χάσαμε για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Ούτε στον τελικό θα το κάνω, παρόλο που η ΑΕΚ έμεινε με δέκα παίκτες. Δεν αξίζαμε να κερδίσουμε το Κύπελλο, η ΑΕΚ άξιζε να κερδίσει αυτό το παιχνίδι».

Το καπέλο στον Αλμέιδα

Στα επίσημα social media της ΠΑΕ γράφτηκε: «Ο Ματίας Αλμέιδα και τα παλικάρια του στο πάνθεον της ιστορίας». Το νταμπλ ήταν η επισφράγιση της μεγάλης φετινής πορείας της ομάδας που είχε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Αργεντινού προπονητή. Ο Αλμέιδα είναι για την πλειονότητα των ποδοσφαιρόφιλων ο MVP της σεζόν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. «Για μένα ο Αλμέιδα είναι ο προπονητής της χρονιάς. Πήρε μια ομάδα που τα προηγούμενα χρόνια είχε καταργήσει την ποδοσφαιρική λογική και φέτος η ΑΕΚ φτιάχτηκε με την απόλυτη ποδοσφαιρική λογική. Ακόμη και όταν απουσίαζε ένας σημαντικός παίκτης, ο Αλμέιδα είχε καταφέρει να μη φαίνεται καμία απουσία». Με τη δήλωσή του και ο παλαίμαχος άσος της ΑΕΚ Ντέμης Νικολαΐδης έβγαλε το… καπέλο στον 50χρονο κόουτς. Η έλευσή του ήταν καταλυτική, άλλαξε τον χαρακτήρα της ομάδας και εκ του αποτελέσματος κρίνεται απόλυτα επιτυχημένος.

Ο Αλμέιδα δούλεψε με ένα πλήρες και ποιοτικό ρόστερ για τα δεδομένα του ποδοσφαίρου μας. Η Ενωση δεν είχε ένα σταρ: όλοι οι παίκτες της έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους, είτε έπαιζαν 90 λεπτά είτε έμπαιναν στα ματς ως αλλαγή. Η ΑΕΚ ήταν οικογένεια, είχε υγεία στα αποδυτήρια και κάθε παίκτης έβαλε το δικό του λιθαράκι προκειμένου η ομάδα να επανέλθει δυναμικά στην κατάκτηση τίτλων.

Οταν ολοκληρώθηκε ο τελικός στο Πανθεσσαλικό οι παίκτες της ΑΕΚ μαζεύτηκαν στο κέντρο και όλοι μαζί τραγούδησαν το «Forza ΑΕΚάρα», το σύνθημα που φωνάζουν άπαντες στο κλαμπ. Η ΑΕΚ δεν θα μείνει στην κατάκτηση του νταμπλ και ήδη έχει το βλέμμα της στραμμένο στην επόμενη σεζόν. Ο μεγάλος της στόχος είναι η επιστροφή στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League.

Το νταμπλ ήταν η επισφράγιση της μεγάλης φετινής πορείας της ομάδας που είχε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Ματίας Αλμέιδα

Doc Γράφειιστορία

el-gr

2023-05-28T07:00:00.0000000Z

2023-05-28T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282299619542923

Documento Media