Documento Media

Κρέμεται από τα χείλη του Βεζένκοφ

Ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί αναδόμηση εάν ο MVP της Euroleague φύγει για το ΝΒΑ, ενώ νεφελώδες είναι και το μέλλον τον Κώστα Σλούκα

Ρεπορτάζ Νίκος Παπαδογιάννης • • •

Εν συντομία

Τα ανοιχτά μέτωπα και η επόμενη μέρα στον Ολυμπιακό μετά την επιστροφή από το φάιναλ φορ του Κάουνας.

Γιατί ενδιαφέρει

Με το βλέμμα στο Βερολίνο.

Από τα χείλη του Σάσα Βεζένκοφ κρέμεται η επόμενη μέρα του Ολυμπιακού και η συνέχεια της ομάδας που έφτασε μισό βηματάκι από τον τίτλο την περασμένη Κυριακή στο Κάουνας. Η ήττα από τη Ρεάλ Μαδρίτης στη Ζαλγκίριο Αρένα χαρακτηρίστηκε από τους πεσιμιστές «τελευταίος χορός» της συγκεκριμένης ομάδας, αλλά με αρκετά «εάν» και «εφόσον» στην αρχή της φράσης. Ο Ολυμπιακός που σε λίγους μήνες θα στηθεί στην εκκίνηση του μαραθωνίου προς το φάιναλ φορ του Βερολίνου ενδέχεται να είναι πολύ διαφορετικός από τον φετινό. Μπορεί όμως να είναι και φτυστό αντίγραφό του…

Ο Βεζένκοφ βρίσκεται εδώ και μήνες στο μικροσκόπιο των Σακραμέντο Κινγκς, οι οποίοι έστειλαν στον Πειραιά κόσμο και κοσμάκη για επιτόπια αυτοψία, ακόμη και τον ίδιο τον προπονητή τους (και προπονητή της χρονιάς στο ΝΒΑ) Μάικ Μπράουν. «Μόνο ο δήμαρχος της πόλης δεν έχει έρθει» αστειεύτηκε ο ΜVP της φετινής Euroleague. Οι Κινγκς έχουν στο γενικό πρόσταγμα τον Βλάντε Ντίβατς, ενώ περίοπτη θέση στην πινακοθήκη τους κρατάει ο εγκατεστημένος στην Καλιφόρνια με την οικογένειά του Πέτζα Στογιάκοβιτς.

Για τους «Βασιλιάδες», που φέτος έκαναν εξαιρετική πορεία και απείλησαν με αποκλεισμό τους απερχόμενους πρωταθλητές Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς προτού παραδοθούν στο έβδομο ματς (3-4), ο Βεζένκοφ είναι μια λύση εύκολη και σχετικά φτηνή, περισσότερο όμως για τον πάγκο παρά για ρόλο πρωταγωνιστικό. Οι επαφές της ομάδας με τον παίκτη έχουν προχωρήσει αρκετά και οι Κινγκς ποντάρουν περισσότερο στο «όνειρο του ΝΒΑ» παρά στα χρήματα που μπορούν να του προσφέρουν. Το συμβόλαιο του Βεζένκοφ στο Σακραμέντο μπορεί βάσει κανονισμών να είναι:

Για 2+1 χρόνια με απολαβές 1.017.781 δολάρια την πρώτη σεζόν, 1.719.864 τη δεύτερη και 2.019.699 την τρίτη, εφόσον υπάρξει τέτοια. Σύνολο, 4.757.344 δολάρια.

Ή για 2+2 χρόνια με συνολική αμοιβή για την τετραετία 6.944.795 δολάρια. Σε αυτό το σενάριο η τελευταία σεζόν κοστολογείται στα 2,2 εκατομμύρια.

Ή για 4 εγγυημένες χρονιές με συνολικές αποδοχές 4.386.771 δολάρια, πάει να πει κάτι παραπάνω από 1 εκατ. για κάθε χρόνο. Εξυπακούεται ότι στα παραπάνω ποσά περιλαμβάνεται η εφορία, που πληρώνεται από τον αθλητή και υπολογίζεται στο 40% περίπου. Για κάθε υπεσχημένο από τους γιάνκηδες εκατομμύριο ο Βεζένκοφ θα βάζει στην τσέπη περίπου 600 χιλιάρικα. Ή 555.000 ευρώ…

Η αναπροσαρμογή και η ρήτρα

Ο Βεζένκοφ είχε υπογράψει τριετές συμβόλαιο που τον δένει στον Ολυμπιακό μέχρι το καλοκαίρι του 2025, αλλά περιλαμβάνει ρήτρα αποδέ

σμευσης (έναντι 1,5 εκατ. ευρώ) εάν υπάρξει πρόταση από ομάδα του ΝΒΑ. Η πρόσφατη αναπροσαρμογή ανέβασε τις αποδοχές του για το ερχόμενο έτος από τα 950 χιλιάρικα περίπου στο 1,5 εκατ., ενώ η συμφωνία (που τελείωνε το 2024) επεκτάθηκε για άλλον ένα χρόνο. Με άλλα λόγια, τα ντόλαρς των Αμερικανών (όπως προβλέπεται από τον αυστηρό κανονισμό του λεγόμενου σάλαρι καπ) δεν είναι περισσότερα από τα ευρώ των Αγγελόπουλων ούτε αρκετά για να σπάσουν τα κοντέρ.

Σημειώνεται ότι πιθανή αποπληρωμή της ρήτρας από τους Κινγκς αποδεσμεύει αυτόματα τον Βεζένκοφ από το «ερυθρόλευκο» συμβόλαιό του, χωρίς να πέφτει λόγος στον Ολυμπιακό ή στον ίδιο τον αθλητή. Εάν όμως ο ίδιος πει «No» και γυρίσει την πλάτη, δεν πρόκειται να συρθεί στην Αμερική ενάντια στη θέλησή του.

Φαίνεται ότι ο Βεζένκοφ δεν έχει πάρει ακόμη τις αποφάσεις του. Στον Πειραιά πιστεύουν ότι η απώλεια του ευρωπαϊκού τροπαίου μπορεί να αλλοιώσει τα δεδομένα και να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της παραμονής του παίκτη στο Λιμάνι. «Εάν ο Σάσα σήκωνε την κούπα στο Κάουνας, θα έφευγε για το ΝΒΑ εκατό τοις εκατό» μας εκμυστηρεύτηκε επί λιθουανικού εδάφους άνθρωπος που βρίσκεται κοντά στην ομάδα. «Τώρα όμως δεν είμαι και τόσο βέβαιος».

Το εύστοχο σουτ-μανταρίνι του Σέρχιο Γιουλ τρία δευτερόλεπτα πριν από το φινάλε του δραματικού τελικού άφησε τους λογαριασμούς ανοιχτούς. Ο Βεζένκοφ, θυμίζουμε, δεν έχει στο παλμαρέ του ευρωπαϊκό τρόπαιο, όπως έχουν λ.χ. οι Σλούκας, Παπανικολάου, Μπαρτζώκας. Στο ΝΒΑ άλλωστε δεν θα είναι ούτε «Μίδας» ούτε σούπερ σταρ, αλλά ένας παίκτης όπως όλοι οι άλλοι. Οι επιδόσεις του στα πλέι οφ και στο φάιναλ φορ της Euroleague ήταν αρκετές για να τον κρατήσουν ψηλά στη λίστα των Κινγκς, όχι όμως για να τους θαμπώσουν. Το σίριαλ θα τελεσιδικήσει μετά τις 25 Ιουνίου, αφού μέχρι τότε απαγορεύεται από τους κανονισμούς να γίνει οποιαδήποτε επίσημη προσφορά από τις ομάδες του ΝΒΑ.

Ο Ολυμπιακός άλλωστε έχει στην ατζέντα του τους τελικούς της εγχώριας Μπάσκετ Λιγκ, όπου υπολογίζει να αντιμετωπίσει τον άσπονδο εχθρό Παναθηναϊκό, δίχως περιθώρια για στραβοπατήματα. Εάν

Ο παλιός γνώριμος Νίκολα Μιλουτίνοφ βρίσκεται στο στόχαστρο του Ολυμπιακού, αλλά στην αγορά δεν υπάρχουν πρωτοκλασάτοι Ελληνες παίκτες διαθέσιμοι για φλερτ

πάντως ο Βεζένκοφ εμφανιστεί πρόθυμος να παραμείνει στους «ερυθρόλευκους», θα επιβραβευτεί με καινούργιο συμβόλαιο, το οποίο θα τον κρατήσει στον Πειραιά μέχρι το λυκόφως της καριέρας του. Ο φόργουορντ με το τριπλό διαβατήριο (βουλγαρικό, κυπριακό, ελληνικό) θα κλείσει τα 28 του τον ερχόμενο Αύγουστο.

Τα συμβόλαια των 33χρονων Κώστα Σλούκα και Κώστα Παπανικολάου εκπνέουν το ερχόμενο καλοκαίρι. Για τον δεύτερο δεν φαίνεται να υπάρχει ανησυχία, αφού και ο ίδιος μοιάζει διατεθειμένος να παραμείνει στα κόκκινα, εξαργυρώνοντας βεβαίως την εξαιρετική φετινή χρονιά με ένα «ντιλ» αντάξιο του τωρινού, πιθανότατα διετούς διάρκειας.

Μολονότι έξι μήνες μεγαλύτερος από τον αρχηγό του, ο Σλούκας έχει αρκετούς γενναιόδωρους μνηστήρες στα πόδια του και κάμποση φλόγα μέσα του. Τα μισόλογα που ακούγονται από ανθρώπους που παρακολουθούν τις εξελίξεις θέλουν τον Σλούκα κάπως δυσαρεστημένο από τον ρόλο του στην ομάδα και από τα 22,5 λεπτά της μέσης συμμετοχής του, αλλά όχι απαραίτητα φευγάτο.

Σε αρκετά ευρωπαϊκά ματς ο έμπειρος άσος έγινε στόχος των αντίπαλων προπονητών εξαιτίας της έλλειψης αθλητικότητας και μεγέθους, ενώ κάποιοι τραυματισμοί τον κράτησαν πίσω στο διάστημα πριν από τα πλέι οφ. Στην περίπτωση του Σλούκα φαίνεται ότι θα παίξουν ρόλο μάλλον οι εγγυήσεις για τον ρόλο του στην ομάδα παρά τα χρήματα, που ίσως να είναι και μειωμένα. Με άλλα λόγια, η σχέση Σλούκα – Ολυμπιακού στο εξής θα τοποθετηθεί σε ράγες παρόμοιες με εκείνες που κινήθηκε ο Βασίλης Σπανούλης στο τελευταίο κομμάτι της καριέρας του.

Ο σχεδιασμός του Ολυμπιακού για την επόμενη μέρα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την απόφαση του Βεζένκοφ και από την έκβαση των συζητήσεων με τον Σλούκα. Εάν το δίδυμο αποχωρήσει, θα χρειαστεί η διοίκηση να βγει στο παζάρι με τις τσέπες γεμάτες για να αναπληρώσει κενά δυσαναπλήρωτα. Ο κουμπαράς θα είναι βεβαίως ξέχειλος από χρήμα, αφού πιθανή φυγή των δύο (και ειδικά του πρώτου) θα αφήσει στο ταμείο της χρονιάς περισσότερα από 4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο θα είναι δύσκολο να βρεθούν παίκτες με ηγετικά χαρακτηριστικά που να ταιριάζουν στην πολύτιμη χημεία του Ολυμπιακού, όταν μάλιστα οι ανταγωνιστές ξοδεύουν πακτωλό εκατομμυρίων. Ο μεικτός προϋπολογισμός της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα για το 2022-23 ήταν περίπου τριπλάσιος από τον αντίστοιχο των Πειραιωτών (15 εκατ. ευρώ). Παίκτες που κοστίζουν το βάρος τους σε χρυσάφι, όπως ο Νίκολα Μίροτιτς, ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να τους αγγίξει με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα.

Ελληνες άσοι ικανοί να σταθούν σε αυτό το επίπεδο δεν υπάρχουν και ο Ολυμπιακός δεν πρόκειται να κινηθεί για έμπειρους διεθνείς με «πράσινο» παρελθόν, όπως οι δυνητικά ελεύθεροι Παπαπέτρου, Παπαγιάννης και Καλάθης. Οι Δημήτρης Μωραΐτης και Κώστας Αντετοκούνμπο προορίζονται για τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Νίκος Ρογκαβόπουλος συμφώνησε με την Μπασκόνια. Υπενθυμίζεται ότι ο αποδεσμευμένος από την Αρμάνι Ντίνος Μήτογλου είναι τιμωρημένος λόγω ντόπινγκ μέχρι τις αρχές της περιόδου 2024-25, ενώ ο Τάιλερ Ντόρσεϊ συνεχίζει για άλλη μια διετία στη Φενερμπαχτσέ του Ιτούδη.

Στην προσπάθειά του να στρατολογήσει ποιοτικούς παίκτες ικανούς να ενταχθούν ομαλά στην τωρινή ομάδα ο Ολυμπιακός πλησίασε τον «δικό του» Νίκολα Μιλουτίνοφ, ο οποίος ξέμεινε στη Ρωσία μετά την κήρυξη του πολέμου. Ο 28άχρονος σέντερ είναι περιζήτητος στην Ευρώπη και μπορεί να αποδειχθεί ακριβή επιλογή, ιδίως για κάποιον που προορίζεται για δεύτερος σέντερ. Ο Ταρίκ Μπλακ ανέβασε τις μετοχές του και ζητάει πολλά για να μείνει, ενώ ο Τζόελ Μπολομπόι δεν έπεισε κανέναν, αν και ήταν θετικός στο Κάουνας. Ο Μπαρτζώκας θέλει τρεις έμπειρους σέντερ και ο «καπαρωμένος» Γιώργος Τανούλης του Προμηθέα δεν θεωρείται έτοιμος για τα βαθιά νερά της Ευρώπης.

Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει πολύ

Από τα μέσα της σεζόν κιόλας ο Ολυμπιακός αποφάσισε να πορευτεί με την ίδια επιτυχημένη συνταγή τα επόμενα δυο τρία χρόνια. Μετά τη θετική εισήγηση του αμετακίνητου Γιώργου Μπαρτζώκα ανανεώθηκαν τους τελευταίους μήνες τα συμβόλαια του Μουσταφά Φαλ, Σακίλ ΜακΚίσικ και Τόμας Ουόκαπ, με πολυετή μάλιστα δέσμευση: μέχρι το 2025 ο πανύψηλος Γάλλος και ο εκρηκτικός Αμερικανός, μέχρι το… 2027 ο Τεξανός που πρόσφατα έγινε Ελληνας.

Ο Αϊζέια Κάνααν κέρδισε γαλόνια στο φάιναλ φορ και δεν αποκλείεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, μολονότι είναι κομμένος από τη δωδεκάδα που διεκδικεί τον εγχώριο τίτλο. Εάν παραμείνουν στον Πειραιά οι δύο Κώστηδες, οι αλλαγές στη σύνθεση της ομάδας θα είναι ελάχιστες, αφού συνεχίζουν κανονικά και οι Λαρεντζάκης, Λούντζης.

Ωστόσο ο Ολυμπιακός κινδυνεύει να γεράσει απότομα εάν δεν ποτιστεί με το ελιξίριο της νιότης. Ο Παπανικολάου, ο Σλούκας και ο ΜακΚίσικ έχουν γεννηθεί το 1990. Ο Κάνααν και ο Μπλακ το 1991. Ο Φαλ και ο Ουόκαπ το 1992. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης το 1993. Από το τωρινό ρόστερ μόνο ο Βεζένκοφ (1995), ο Λούντζης (1998), ο Αλεκ Πίτερς (1995) και ο εφεδρικός Τζορτζ Πάπας (1998) δεν ήταν γεννημένοι τη μέρα που ο Ολυμπιακός του Ιωαννίδη έπαιζε στο Τελ Αβίβ τον παρθενικό ευρωπαϊκό τελικό της ιστορίας του.

Νεανικό τον λες τον σημερινό Ολυμπιακό μόνο αν τον συγκρίνεις με την εστεμμένη Ρεάλ των 36άρηδων και των 37ρηδων. Αυτοί ήταν βέβαια που έκοψαν το νήμα στο Κάουνας, οι «γερόλυκοι» με τις λευκές φορεσιές, που υπενθύμισαν ότι ο παλιός είναι αλλιώς: ο Γιουλ (1987), ο Ρούντι (1985) και ο «Τσάτσο» Ροντρίγκεθ (1986), αλλά και οι Κοζέρ (1987), Ταβάρες (1992), Ράντολφ (1989), Χάνγκα (1989). Με συνολική ηλικία λίγο μικρότερη της Καπνικαρέας.

Doc Ογύροςτουκόσμου

el-gr

2023-05-28T07:00:00.0000000Z

2023-05-28T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282273849739147

Documento Media