Documento Media

Εξω είναι γιορτή, εδώ μαύρη κωμωδία

Την ώρα που στην Ελλάδα ο κυπελλούχος δεν μπορεί να κάνει ούτε τον γύρο του θριάμβου σε άδειες κερκίδες, στο εξωτερικό άσπονδοι εχθροί συνυπάρχουν χωρίς νεκρές ζώνες

Αντώνης Φουντής Ρεπορτάζ

Εν συντομία

Η αγωνιστική αυλαία της σεζόν έπεσε με τον χειρότερο τρόπο εξωαγωνιστικά.

Γιατί ενδιαφέρει

Τα σαλόνια και τα αλώνια.

Η περιπετειώδης ποδοσφαιρική σεζόν στα ελληνικά «σαλόνια» τελείωσε με την κατάκτηση του νταμπλ από πλευράς ΑΕΚ, που δίκαια πανηγυρίζει την επιτυχία της, τη χρονιά μάλιστα που μπήκε για πρώτη φορά στο νέο της σπίτι, την OPAP Arena. Ομως πλην της Ενωσης ουδείς άλλος μπορεί να πανηγυρίζει και ειδικά το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς εξωαγωνιστικά τελείωσε με τον χειρότερο τρόπο, δηλαδή τη διεξαγωγή ξανά του τελικού Κυπέλλου σε άδειες κερκίδες, γράφοντας ακόμη μια μαύρη σελίδα στα πεπραγμένα των ανίκανων παραγόντων του.

Αν μάλιστα προχωρήσουμε σε συγκρίσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες το κακό γίνεται μεγαλύτερο. Μια ματιά στη γειτονική Κύπρο θα σας πείσει για το πώς βλέπουν οι φίλαθλοι τον τελικό Κυπέλλου και για τις τεράστιες διαφορές που μας χωρίζουν από όλη την Ευρώπη. Στο ΓΣΠ της Λευκωσίας το βράδυ του ελληνικού τελικού έγινε και ο τελικός Κυπέλλου της Κύπρου, Ομόνοια – ΑΕΛ 1-0, παρουσία 18.000 θεατών. Ομως δεν συνέβη το παραμικρό. Και να ήταν μόνο αυτό;

• Στη Γαλλία ο τελικός-γιορτή Τουλούζ – Ναντ 5-1 έγινε στο επιβλητικό Σταντ ντε Φρανς, όπως κάθε χρόνο, παρουσία 75.000 θεατών.

• Στην Ισπανία η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε 2-1 την Οσασούνα στον τελικό που έγινε στο Καρτούχα της Σεβίλλης παρουσία 56.000 θεατών.

• Στην Πολωνία, στο γήπεδο Ναροντόβι της Βαρσοβίας, η Λέγκια νίκησε 1-0 τη Ρακόφ μπροστά σε 44.000 φιλάθλους, χωρίς να προηγηθούν ανακοινώσεις και διαμαρτυρίες επειδή ο τελικός θα γινόταν στην πόλη της Λέγκια.

• Στο Βέλγιο η Αντβέρπ νίκησε στον τελικό 2-0 τη Μαλίν στο «Κινγκ Μποντουέν» των Βρυξελλών παρουσία 50.000 φιλάθλων. Γιορτή…

• Στην Ολλανδία, που φημίζεται για τις αγριότητες των χούλιγκαν, η Αϊντχόφεν νίκησε στα πέναλτι 3-2 (1-1 στα 120΄) τον Αγιαξ στο Ντε Κάιπ του Ρότερνταμ παρουσία 40.650 θεατών χωρίς να ανοίξει μύτη, παρά το γεγονός ότι βρέθηκαν την ίδια ώρα, την ίδια μέρα, στην ίδια πόλη, οι τρεις πιο μισητοί εχθροί του ολλανδικού ποδοσφαίρου. Οι δύο φιναλίστ Αγιαξ και Αϊντχόφεν στο σπίτι της Φέγενορντ! Πόσο πιο δύσκολο απ’ αυτό; Σαν να γινόταν στο «Γ. Καραϊσκάκης» ο τελικός ΑΕΚ – ΠΑΟΚ.

• Την περασμένη Τετάρτη στο Ολίμπικο της Ρώμης έγινε ο τελικός Ιταλίας Ιντερ – Φιορεντίνα 2-1 μπροστά σε 60.000 φιλάθλους. • Την ίδια μέρα έγινε και ο τελικός του Κυπέλλου Ρουμανίας μεταξύ Σέπσι και Ουνιβερσιτατέα Κλουζ στο γεμάτο δημοτικό στάδιο στο Σίμπιου (12.500 θέσεων).

• Την Πέμπτη 25/5 στον τελικό του Κυπέλλου Σερβίας έπαιξαν Ερυθρός Αστέρας – Τσουκαρίτσκι στο στάδιο «Ράικο Μίτιτς», πιο γνωστό ως Μαρακανά, έδρα του Ερυθρού Αστέρα. Κι έπαιξαν μπροστά σε 50.000 φιλάθλους χωρίς γκρίνια των φιλοξενουμένων επειδή ο τελικός θα γινόταν στην έδρα του αντιπάλου.

• Στην Αλβανία ο τελικός μεταξύ Εγκνάτια Ρογκοζίνα και ΦΚ Τιράνων θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη (1/6) στο γήπεδο όπου λίγο έλειψε να γίνει και ο τελικός… της ΕΠΟ, στο Air Albania Stadium, με τη διαφορά ότι αυτός θα γίνει με κόσμο: 22.000 φιλάθλους!

• Στην Αγγλία στις 3 Ιουνίου στο Ουέμπλεϊ θα διεξαχθεί ο… εμφύλιος του Μάντσεστερ, Σίτι – Γιουνάιτεντ, παρουσία 7080.000 θεατών. Εδώ κι αν έχουμε γιορτή.

• Στη Σκωτία τον τελικό της 3ης Ιουνίου μεταξύ Σέλτικ και Ινβερνές θα παρακολουθήσουν στο Χάμπτεν Παρκ της Γλασκώβης 50.000 οπαδοί.

Την ίδια μέρα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου θα παίξουν Λειψία – Αϊντραχτ μπροστά σε 54.00 φιλάθλους.

Στην Πορτογαλία στις 4 Ιουνίου στο κατάμεστο στάδιο Νασιονάλ (37.000 θέσεων) θα αναμετρηθούν Πόρτο και Μπράγκα.

Αντί επιλόγου κρατήστε το γεγονός ότι στο δεύτερο γκολ της ΑΕΚ στον τελικό με τον ΠΑΟΚ δημιουργήθηκε σύρραξη μεταξύ των δύο πάγκων, εν μέσω ύβρεων από τους 50 που μπήκαν με προσκλήσεις που είχε μοιράσει η ΕΠΟ σε χορηγούς και κατέληξαν… ξέρετε πού.

Doc Ογύροςτουκόσμου

el-gr

2023-05-28T07:00:00.0000000Z

2023-05-28T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282252374902667

Documento Media