Documento Media

Κάλπες για το μέλλον του Σάντσεθ

Οι περιφερειακές εκλογές θα δείξουν κατά πόσο ο Ισπανός πρωθυπουργός έχει τις δυνάμεις να κερδίσει τις εθνικές σε έξι μήνες

Παναγιώτης Τουρκοχωρίτης

Εν συντομία

«Τροχιοδεικτικές» περιφερειακές εκλογές για τις εθνικές τού Δεκεμβρίου.

Γιατί ενδιαφέρει

Αναμένεται να διαπιστωθεί αν ο Σάντσεθ έχει ό,τι χρειάζεται για να νικήσει τον Δεκέμβριο ή αν το Λαϊκό Κόμμα θα εκμεταλλευτεί τη φθορά του.

Οι Ισπανοί πολίτες προσέρχονται αυτή την Κυριακή στις κάλπες για να αναδείξουν πάνω από 8.000 δημοτικούς συμβούλους σε δώδεκα τοπικές κυβερνήσεις. Οι εκλογές της 28ης Μαΐου έρχονται σε χρόνο σημαντικό για τη χώρα, μόλις έξι μήνες πριν από τις εθνικές. Τα παραδοσιακά κόμματα φαίνεται ότι έχουν απολέσει τη δυνατότητα να σχηματίσουν εθνική κυβέρνηση αυτοδυναμίας και αναμένεται να ζητήσουν την υποστήριξη των κομμάτων της Αριστεράς στην Καταλονία και τη Βασκονία αν έρθει πρώτο το Σοσιαλιστικό Κόμμα ή του ακροδεξιού Vox αν πρωτεύσει το Λαϊκό Κόμμα. Μια καλή ιδέα για το τι μπορεί να γίνει τον ερχόμενο Δεκέμβριο μπορούμε να πάρουμε από τις σημερινές εκλογές.

Μόνο δώδεκα από τις 17 αυτόνομες περιοχές θα κάνουν εκλογές για την τοπική κυβέρνηση, αφού οι υπόλοιπες θα διεξαγάγουν εκλογές το 2024. Σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, σε έξι περιφέρειες θα γίνουν εκλογικές μάχες σώμα με σώμα για την τοπική κυβέρνηση. Το πόσες και ποιες περιφέρειες θα αλλάξουν χέρια, καθώς και σε ποια χέρια θα καταλήξουν, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη δυναμική των δύο κομμάτων στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές.

Πριν από το 2015 στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας κυριαρχούσαν τα δύο μεγάλα κόμματα. Ομως η ανάδυση και η επιτυχία κομμάτων όπως οι Podemos, οι Ciudadanos και το Vox έχουν κάνει τις μέρες των αυτοδύναμων κυβερνήσεων μακρινή ανάμνηση.

Υπό την κυβέρνηση μειοψηφίας στην ισπανική Βουλή ο Πέδρο Σάντσεθ έχει δεχτεί ουκ ολίγες φορές τα βέλη του δεξιού Τύπου επειδή συνεργάστηκε με τους Βάσκους του Bildu και τη Δημοκρατική Αριστερά της Καταλονίας για να περάσει σημαντικές για το πρόγραμμά του ρυθμίσεις.

Ομως ενώ το Λαϊκό Κόμμα δεν φείδεται κατηγοριών απέναντι στο Σοσιαλιστικό Κόμμα για τη συνεργασία του με αυτονομιστές, δεν ανοίγει τα χαρτιά του σε σχέση με το αν θα συνεργαστεί με το ακροδεξιό Vox σε περίπτωση που κερδίσει τις εθνικές εκλογές του Δεκεμβρίου. Βέβαια, τα δύο κόμματα ήδη συνεργάζονται στην Καστίλλη και Λεόν και μάλλον θα χρειαστεί να συνεργαστούν σε μια σειρά από περιφέρειες αν θέλουν να εμποδίσουν μια κεντροαριστερή τοπική κυβέρνηση.

Doc Ισπανία

el-gr

2023-05-28T07:00:00.0000000Z

2023-05-28T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282157885622155

Documento Media