Documento Media

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα

Το μπρα ντε φερ για το χρέος των ΗΠΑ μεταξύ του Aμερικανού προέδρου και των Ρεπουμπλικάνων κάνει τις αγορές να ιδρώνουν

Παναγιώτης Τουρκοχωρίτης

Εν συντομία

Ο Τζο Μπάιντεν και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν στυλώσει τα πόδια για το πόσο μπορεί να δανείζεται η χώρα.

Γιατί ενδιαφέρει

Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στο αδιέξοδο οι ΗΠΑ θα οδηγηθούν σε στάση πληρωμών, με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Το ψυχόδραμα της αμερικανικής οικονομίας σχετικά με μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών φαίνεται ότι έχει αρχίσει να γίνεται εφιάλτης για τον Τζο Μπάιντεν και την κυβέρνησή του. Οι Ρεπουμπλικάνοι επιμένουν ότι για να δώσουν την έγκρισή τους σχετικά με την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ θα πρέπει να τους δοθούν ως αντάλλαγμα περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες. Με τη στάση πληρωμών να μοιάζει απίθανη, αφού στο παρελθόν έχουν υπάρξει ξανά παρόμοιες διελκυστίνδες, το ζήτημα είναι πόσα μπορεί να παραχωρήσει ο Μπάιντεν για να αποφύγει μια ιστορικών διαστάσεων αποτυχία.

Σε περίπτωση που δεν έχει βρεθεί λύση μέχρι τη στιγμή που τυπώνεται αυτή η σελίδα, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν με την πρώτη στάση πληρωμών στην ιστορία τους. Ή μπορεί και όχι. Δεν είναι σαφές τι ακριβώς θα γίνει αν περάσει η 1η Ιουνίου και δεν έχει βρεθεί λύση, προθεσμία που έβαλε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ

Γέλεν μάλλον αυθαίρετα.

Κι αυτό γιατί το θησαυροφυλάκιο των ΗΠΑ ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο προβαίνει σε λογιστικά τρικ ώστε να μη φαίνεται προς τα έξω, και δη στις αγορές, ότι οι ΗΠΑ δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Για την ακρίβεια, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών στο καθημερινό δελτίο εκτέλεσης προϋπολογισμού που εκδίδει φαίνεται την προηγούμενη Πέμπτη να είχε ταμειακά διαθέσιμα 57 δισ. δολάρια (καταθέσεις, φόρος εισοδήματος, πριμ υγειονομικής περίθαλψης κ.λπ.), καθώς και 205 δισ. δολάρια μετρητά από εισπράξεις χρεογράφων.

Επομένως, ακόμη και σε περίπτωση που δεν βρεθεί αμέσως λύση, πράγμα μάλλον απίθανο, οι ΗΠΑ μπορούν να τη «βγάλουν» για μερικές εβδομάδες μέχρι να λυθεί ο γόρδιος δεσμός.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο φαντάζεται κανείς αν οι ΗΠΑ δεν αυξήσουν το όριο χρέους τους. Ακόμη και μερίδα των Ρεπουμπλικάνων πιστεύει ότι τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα οι ΗΠΑ δεν διατρέχουν σοβαρό οικονομικό κίνδυνο. Το μόνο που μπορεί να επηρεαστεί εάν δεν επέλθει συμφωνία είναι η υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ, όπως έγινε το 2011, όταν πάλι οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν στυλώσει τα πόδια.

Τότε οι ΗΠΑ είδαν το κόστος δανεισμού τους να ανεβαίνει, μέχρι που η τότε κυβέρνηση Μπάρακ Ομπάμα, με αντιπρόεδρο τον Τζο Μπάιντεν, υποχώρησε στις απαιτήσεις της συντηρητικής παράταξης. Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις –που δεν έχουν μεγάλη απήχηση στον Λευκό Οίκο– για επίκληση της 14ης τροπολογίας του συντάγματος και για επέκταση του ορίου χρέους χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Εφιάλτης για την κυβέρνηση Μπάιντεν οι απαιτήσεις των Ρεπουμπλικάνων για ανταλλάγματα ώστε να συμφωνήσουν στην αύξηση του ορίου του χρέους

Doc Techfinance

el-gr

2023-05-28T07:00:00.0000000Z

2023-05-28T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282140705752971

Documento Media