Documento Media

«Καμπανάκι» για την κυβερνοάμυνα της ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με έκθεσή του επισημαίνει τους ελλοχεύοντες κινδύνους και προτείνει τρόπους αντιμετώπισης

Οσο οι τεχνολογίες ψηφιακής ασφάλειας βελτιώνονται τόσο αναβαθμίζονται και οι τεχνικές ψηφιακών επιθέσεων από τους κ υ βερν ο εγκληματίες και το συγκεκριμένο« κυνηγητό» δ ενέχει τέλος, αλλά αντίθετα έχει άσχημες συνέπειες για όποιον μένει… πίσω.

Η πρόσφατη έκθεση συμπερασμάτων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν δείχνει και πολύ… αισιόδοξη για το επίπεδο της κυβερνοασφάλειας στην ΕΕ και τονίζει την ανάγκη η ΕΕ να ενισχύσει περαιτέρω την ανθεκτικότητά της στην αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών και να διευρύνει την κοινή κυβερνοασφάλεια και κυβερνοάμυνα έναντι κακόβουλων συμπεριφορών και επιθετικών ενεργειών στον κυβερνοχώρο.

Ανάγκη για μείωση εξαρτήσεων

Σύμφωνα με την έκθεση, η ΕΕ θα πρέπει να μειώσει τις στρατηγικές εξαρτήσεις της στις αλυσίδες εφοδιασμού της και σε όλες τις ικανότητές της καθώς και να αναπτύξει και να τελειοποιήσει τεχνολογίες αιχμής στον τομέα της κυβερνοάμυνας. Σε αυτή την προσπάθεια περιλαμβάνεται η ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης στον τομέα της άμυνας. Το Συμβούλιο προτρέπει τα κράτη-μέλη να προστατεύσουν το αμυντικό οικοσύστημα της ΕΕ με την περαιτέρω ανάπτυξη των δικών τους ικανοτήτων για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων κυβερνοάμυνας, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση, προληπτικών αμυντικών μέτρων για την προστασία, τον εντοπισμό, την υπεράσπιση και την αποτροπή κυβερνοεπιθέσεων.

«Ναι» στην ψηφιακή δια λειτουργικότητα

«Τα κράτη-μέλη να αναπτύξουν και άλλο τις ικανότητές τους ώστε να προστατεύσουν το αμυντικό ευρωπαϊκό οικοσύστημα»

Επιπλέον, το Συμβούλιο παροτρύνει τα κράτη-μέλη να επενδύσουν σε διαλειτουργικές ικανότητες κυβερνοάμυνας, μεταξύ άλλων μέσω της ανάπτυξης ενός συνόλου εθελοντικών δεσμεύσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη των εθνικών ικανοτήτων κυβερνοάμυνας και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων συνεργατικής έρευνας σε επίπεδο ΕΕ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το Συμβούλιο αναγνωρίζει επίσης το άμεσο όφελος των συνεργατικών έργων σε επίπεδο ΕΕ για τη στήριξη της ανάπτυξης εθνικών ικανοτήτων κυβερνοάμυνας.

Ακόμη, καλεί τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν το σημαντικό χάσμα δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας αξιοποιώντας τις συνέργειες μεταξύ πρωτοβουλιών στρατιωτικού, μη στρατιωτικού και σχετικού με την επιβολή του νόμου χαρακτήρα.

Doc Techfinance

el-gr

2023-05-28T07:00:00.0000000Z

2023-05-28T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282106346014603

Documento Media