Documento Media

Μια 15ετία επιτυχιών για τη Μέγας Γύρος

Αλματώδης ανάπτυξη, καινοτομία και εξωστρέφεια για ένα από τα μεγαλύτερα success stories της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων

Προς νέες επενδύσεις στις ΗΠΑ κινείται η Μέγας Γύρος, η ελληνική εταιρεία παραγωγής προψημένου γύρου που μέσα σε 15 χρόνια διαδρομής έχει εμφανίσει ραγδαία ανάπτυξη και υψηλό βαθμό καινοτομίας και εξωστρέφειας και ήδη αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα success stories της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων.

Ο Νίκος Λούστας, δημιουργός της Μέγας Γύρος, είχε πει παλαιότερα πως είχε την ιδέα της δημιουργίας μιας βιομηχανίας που θα παράγει γύρο –κατεξοχήν ελληνικό προϊόν– από τη δεκαετία του 1990. Εκανε τελικά τις πρώτες του κινήσεις το 2000, ιδρύοντας μαζί με μια ομάδα επιχειρηματιών του χώρου την εταιρεία παραγωγής γύρου Ελληνικός Γύρος.

Το 2006 όμως ο Ν. Λούστας αποχώρησε από αυτήν τη συνεργασία και μαζί με τον Γιώργο Νίκα, της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας, δημιούργησαν την επιχείρηση Μέγας Γύρος, που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2017 με ένα εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο και ετήσιο τζίρο 2,3 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία, όπως έχει αναγνωρίσει ο ιδρυτής της, ενδεχομένως βοηθήθηκε από την αρνητική εθνική συγκυρία, καθώς η κρίση χρέους του 2010 έστρεψε μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού στο σουβλάκι, παραδοσιακό πιάτο, για χαμηλά βαλάντια και μακριά από τις α σ τακ ο μακαρονάδες της εποχής των… παχιών αγελάδων.

Καινοτομία και εξωστρέφεια

Το μεγαλύτερο μέρος όμως της επιτυχίας το όφειλε στην καινοτομία της, καθώς η Μέγας Γύρος από τότε που ιδρύθηκε μέχρι και σήμερα δεν παύει κάθε χρόνο να λανσάρει νέα προϊόντα παρασκευασμάτων με βάση το κρέας, ξεκινώντας από τον μακεδονικό χοιρινό γύρο, που αποτελεί το κορυφαίο σε πωλήσεις προϊόν της, έως το πολίτικο κεμπάπ, τα διάφορα σουβλάκια, τα γεμιστά μπιφτέκια με γιαούρτι ή διάφορα είδη τυριών, τις κοτομπουκιές και τα κεφτεδάκια με τυρί Philadelphia έως και τα εναλλακτικά vegan προϊόντα κ.λπ., φτάνοντας συνολικά τους 80 κωδικούς.

Το όφειλε συν τοις άλλοις και στην εξωστρέφειά της, καθώς το 2014 η Μέγας Γύρος προχώρησε στη ριψοκίνδυνη κίνηση της δημιουργίας ενός δεύτερου εργοστασίου, εκτός ελληνικών συνόρων, στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, το οποίο έδωσε αποφασιστική ώθηση στις εξαγωγές της σε όλη τη Βόρεια Αμερική, από τις ΗΠΑ και τον Καναδά ως το Μεξικό και τον Παναμά. Παράλληλα, βεβαίως, εκμεταλλευόμενη το μεγάλο δίκτυο πωλήσεων με 1.500 σημεία στο εξωτερικό, η Μέγας Γύρος εξάγει σε σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και στη Μέση Ανατολή.

Το αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων ήταν μέσα σε μια 15ετία η Μέγας Γύρος να καταγράψει αλματώδη ανάπτυξη, επιτυγχάνοντας το 2021 με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία κύκλο εργασιών 45,56 εκατ. ευρώ, κέρδη EBITDA 5,46 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 2,9 εκατ. ευρώ, με τις πωλήσεις στο εξωτερικό να φτάνουν το 40% του συνόλου του τζίρου.

Το πείραμα της Νέας Υόρκης

Για την αμέσως επόμενη περίοδο η Μέγας Γύρος ετοιμάζεται να δημιουργήσει νέα πειραματική μονάδα στη Νέα Υόρκη που θα λειτουργήσει με ρομποτικές τεχνολογίες, ποντάροντας στην αμερικανική αγορά όπου πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών της στο εξωτερικό. Κι αν όλα πάνε καλά, η Μέγας Γύρος –που κατακτά την αμερικανική αγορά χωρίς να αντιμετωπίζει ανταγωνισμό γιατί ο γύρος είναι πράγματι ελληνικό προϊόν– θα προχωρήσει σε νέα μεγάλη επένδυση ύψους 20 εκατ. δολαρίων ώστε να φτιάξει ένα πραγματικά μεγάλο εργοστάσιο στις ΗΠΑ.

Τώρα ποντάρει σε δεύτερο εργοστάσιο στις ΗΠΑ, με νέα μονάδα στη Νέα Υόρκη

Doc Επιχειρήσεις

el-gr

2023-05-28T07:00:00.0000000Z

2023-05-28T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282071986276235

Documento Media