Documento Media

ΤΙΝΑ κάνουμε

Του Θανάση Καραμπάτσου

Στην «καταγάλανη» δυτική Μακεδονία μεροκαματιάρηδες και επαγγελματίες του τουρισμού συζητούν ακόμη με έκπληξη το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Δεν χωνεύεται στα μέρη που έπληξε ο Εμφύλιος. Ενα μήνυμα από τη «βαθιά μπλε» Ρόδο έδωσε την απάντηση, παρόλο που η αποστολέας εκφράστηκε χωρίς διάθεση πρόκλησης σε ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Λυπάμαι, αλλά τελειώσατε μια για πάντα. Δεν θα ξαναδείτε ποτέ κυβέρνηση. Σας τελειώσαμε, αυτό ήταν».

Η περασμένη Κυριακή ήταν η κορυφαία στιγμή μιας επιχείρησης του συστήματος εξουσίας που εκτυλίχθηκε ως «αριστερή παρένθεση» το 2015. Τσίπρας και Βαρουφάκης ήταν προβεβλημένα πρόσωπα της ελπίδας το 2015 που έβαλαν στόχο να τα «τελειώσουν» σαν σύγχρονοι χίτες. Η έφοδος των λαϊκών περιοχών στον άλικο ουρανό της 5ης Ιουλίου συνθλίφθηκε στον τοίχο του 2023.

Ηταν άραγε ένα τυπικό πολιτικό εκκρεμές από την «επανάσταση» στο «βόλεμα»; Οι μετακινήσεις εν μέσω κρίσης πολιτικής αντιπροσώπευσης ήταν σεισμικές. Και οι πολίτες επανατοποθετήθηκαν. Στο ενδιάμεσο κουράστηκαν από την κυβερνητική γείωση, διαχύθηκαν ο φόβος και η χειραγώγηση της πανδημίας, έζησαν καθεστωτικές πρακτικές και πιθανόν ένιωσαν την αδυναμία αλλά και τη ματαιοπονία των αντιφατικών κόκκινων γραμμών μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Δεν ήταν και λίγοι οι απογοητευμένοι και ακούσαμε ότι «όλοι ίδιοι είναι».

«Εχουμε πρόβλημα με το ρεύμα, μας γονάτισε η θέρμανση λόγω του κλίματος, το πετρέλαιο για τη δουλειά πήγε στα ύψη, όπως και οι ζωοτροφές» μας είπε Μακεδόνας κτηνοτρόφος. Είχε άγνοια για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων αριστερών κομμάτων, αλλά με σιγουριά τόνιζε ότι δεν μπορείς να τα βάλεις με τα μεγάλα συμφέροντα. Η κρίση αντιπροσώπευσης προκύπτει από την αμφιβολία και την έλλειψη εμπιστοσύνης.

Το χαρτί παίχτηκε άριστα από την επικοινωνιακή ομάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ατζέντα της ΝΔ μεσουρανούσε σε όλα τα πάνελ. Στο τέλος όλοι έπεσαν στην αγκαλιά των «αρίστων» –και λόγω μιντιακής υπεροπλίας–, που τους εμπιστεύτηκαν τυφλά μιας και είναι «μάγκες» με φαρδιές πλάτες στην ελίτ.

Την ημέρα των εκλογών στη Μύκονο μια μπετονιέρα ήταν καθ’ οδόν για δουλειά. Εικοσιτετράωρα μετά την απόφαση κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών η ζωή συνεχίστηκε διότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Παντού ΤΙΝΑ, πουθενά όραμα (40,79% των νέων ψήφισε ΝΔ) και η αξιοσημείωτη (επι)στροφή στα κλασικά έχει υπογραφή στην ούγια: ΠΑΣΟΚ, σώσε μας! Η πολιτική είναι επιστήμη, από τη διαχείριση της λήθης και της μνήμης, όπως έγινε στα τόσο νωπά μιντιακά Τέμπη, μέχρι την αναθεώρηση της Ιστορίας και των γραμμών Δεξιάς – Αριστεράς, που δημιουργεί υπηκόους κι όχι πολίτες. Το πρόβλημα το ίδιο προτείνει και τη λύση του.

Το πρόβλημα το ίδιο προτείνει και τη λύση του

Doc Θέσεις

el-gr

2023-05-28T07:00:00.0000000Z

2023-05-28T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281848647976843

Documento Media