Documento Media

Τα γιατί και τα πώς της κάλπης της 21ης Μαΐου

Eξι καθηγητές πανεπιστημίου επιχειρούν να ερμηνεύσουν την απόφαση του ελληνικού λαού της 21ης Μαΐου

Αγγελος Προβολισιάνος Μάριος Αραβαντινός

Εν συντομία

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχασε σχεδόν δώδεκα μονάδες από το ποσοστό που είχε σημειώσει στις εθνικές εκλογές του 2019 ενώ η ΝΔ, παρά τα σκάνδαλα που τη βαρύνουν, κατάφερε να αυξήσει ελαφρώς τα ποσοστά της; Πώς εξηγείται αυτό το απροσδόκητο αποτέλεσμα; Εξι καθηγητές πανεπιστημίου, διάφορων ειδικοτήτων, επιχειρούν μέσω του Documento να ερμηνεύσουν την απόφαση του ελληνικού λαού.

Γιατί ενδιαφέρει

Πρόκειται για την πιο μεγάλη διαφορά μεταξύ κυβερνώντος κόμματος και αξιωματικής αντιπολίτευσης εάν εξαιρέσουμε τις εκλογές του 1974 και για την πιο μεγάλη πτώση ποσοστών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βατερλό! Μόνο έτσι μπορεί να περιγραφεί το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είδε τα ποσοστά του να μειώνονται δραματικά σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019, ενώ ταυτόχρονα η κυβερνώσα παράταξη δεν παρουσίασε την παραμικρή φθορά, παρά τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης και τα δεκάδες σκάνδαλα τα οποία αποκαλύφθηκαν – μάλιστα αύξησε ελαφρώς τα ποσοστά της και τις ψήφους που έλαβε. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις εκλογές της 21ης Μαΐου έλαβε ποσοστό 20,07%, χάνοντας 11,46 μονάδες σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019. Αυτό σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε απώλεια σχεδόν 600.000 ψήφων. Από τους 1.781.057 πολίτες που ψήφισαν το κόμμα στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, αυτήν τη φορά στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ 1.184.415 ψηφοφόροι.

Πρόκειται για φαινόμενο χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Εξάλλου πτώση ποσοστών κόμματος το οποίο βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση

είχε παρατηρηθεί με το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές του 2007, με τη διαφορά ότι τότε η ΝΔ, η οποία κυβερνούσε τη χώρα από το 2004, είχε επίσης απολέσει μέρος του ποσοστού της και η μεταξύ τους διαφορά είχε διαμορφωθεί περίπου στις 3,5 μονάδες. Τι συνέβη όμως και σημειώθηκε αυτό το κατά γενική ομολογία απροσδόκητο αποτέλεσμα; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βρέθηκε να χάνει τις δυνάμεις του και η ΝΔ να κερδίζει έστω και λίγο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές;

Μία εβδομάδα μόλις μετά τις εκλογές η ανάλυση του αποτελέσματος παραμένει ασφαλώς δύσκολη. Το Documento απευθύνθηκε παρ’ όλα αυτά σε έξι επιστήμονες, διδάκτορες ελληνικών πανεπιστημίων, ζητώντας τους μια ερμηνεία για τη διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων και για τη δραματική και απρόσμενη πτώση των ποσοστών του κόμματος του οποίου ηγείται ο Αλέξης Τσίπρας. Πού αποδίδουν το αποτέλεσμα; Σε μια σειρά παραγόντων όπως είναι η ακραία προπαγάνδα, αλλά βέβαια και στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατά τη διάρκεια της τελευταίας εκλογικής περιόδου δεν έδωσε σαφές πολιτικό στίγμα.

«Το 60% ψηφίζει κάτω από ένα καθεστώς ασύμμετρης προπαγάνδας και πολιτικής αδιαφορίας» γράφει χαρακτηριστικά στο Documento ο ομότιμος καθηγητής και πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κώστας Ζώρας, ενώ ο Μιχάλης Ταστσόγλου, ο οποίος διδάσκει Ιδεολογία και Προπαγάνδα στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας, σημειώνει ότι «παρότι παρέδωσε (σ.σ.: ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ) μια Ελλάδα καλύτερη από αυτήν που παρέλαβε, πλέον δεν μπορεί να υποστηρίξει σκληράδα, όπως δεν μπορεί και να εμφυσήσει ασφάλεια και εμπιστοσύνη». Παράλληλα, ο συνταγματολόγος Ακρίτας Καϊδατζής επισημαίνει τον κίνδυνο να προκύψει μονοκομματική παντοκρατορία. «Αποτελεί θεσμική και δημοκρατική ανάγκη από τις επόμενες εκλογές να μην προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση μονοκομματικής παντοκρατορίας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μπροστινή Σελίδα

el-gr

2023-05-28T07:00:00.0000000Z

2023-05-28T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281629604644747

Documento Media