Documento Media

Τάζει σταθερότητα, έφερε εποπτεία

Η Κομισιόν διαψεύδει τον Μητσοτάκη Προβλέπει μηχανισμό επαγρύπνησης λόγω χρεών

Τζώρτζης Ρούσσος

Λιτότητα και πάγωμα αυξήσεων

Εν συντομία

Η Κομισιόν και το Συμβούλιο της ΕΕ «σκορπίζουν» την προεκλογική παροχολογία Μητσοτάκη και το αφήγημα της σταθερότητας. Εχουν βάλει τέλος στα pass, σε αυξήσεις και προσλήψεις στο δημόσιο. Eίναι αρνητικοί και στο ξεπάγωμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα.

Γιατί ενδιαφέρει

Ερχεται ακραία λιτότητα. Ηδη από τον περασμένο Νοέμβριο η Κομισιόν μας έχει εντάξει σε νέα εποπτεία αφού υφίσταται κίνδυνος εκτροπής της οικονομίας από τη δράση του Κυρ. Μητσοτάκη.

Τα αποτελέσματα της κάλπης της 21ης Μαΐου φέρνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη θέση του καθεστωτικού ηγεμόνα. Μένει τούτο να αποτυπωθεί και πάλι στις 25 Ιουνίου. Τότε αρχίζει η μαυρίλα. Παντοδυναμία ενός ηγεμόνα που θέλει να μετατρέψει τη συνταγματική πολιτεία σε φέουδο. Το είδαμε με τις υποκλοπές και τον στραγγαλισμό της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας.

Για να επιτευχθεί αυτή η παντοδυναμία χρειάστηκε η παροχολογία, η οποία εντάθηκε στην προεκλογική περίοδο και εν πολλοίς οδήγησε στα αποτελέσματα

της κάλπης της περασμένης Κυριακής. Χρειάστηκαν τρεις μέρες για να σκάσει η φούσκα. Η σύσταση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων 2023 αποτέλεσε τη βελόνα που έσκασε το φουσκωμένο μπαλόνι των υποσχέσεων Μητσοτάκη. Αυτή η έκθεση, που δημοσιεύτηκε στις 24 Μαΐου, πλήττει και το αφήγημα της σταθερότητας. Οπως αποκαλύπτει η έκθεση του ευρωπαϊκού οργάνου, ήδη από τις 22 Νοεμβρίου 2022 η Κομισιόν έχει εντάξει την Ελλάδα στον μηχανισμό επαγρύπνησης.

Ανισσόροπη οικονομία

«Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών-μελών που μπορεί να αντιμετωπίζουν ή ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ανισορροπίες και για τα οποία απαιτείται εμπεριστατωμένη επισκόπηση» αναγράφεται σχετικά. Από τον περασμένο Νοέμβριο έχουμε μπει σε νέο μηχανισμό εποπτείας καθώς η ΕΕ ελέγχει τις ενέργειες Μητσοτάκη σε δημοσιονομικό επίπεδο εντάσσοντας την Ελλάδα στις ανισόρροπες δημοσιονομικά χώρες, την ώρα που ο ίδιος στο εσωτερικό της χώρας «πουλάει το φύκι» τού εγγυητή της σταθερότητας.

Παρόλο που εισήλθε στον ρόλο του ελεγχόμενου, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν διστάζει να τάζει. Η Κομισιόν επανήλθε. Στις 8 Μαρτίου 2023 παρείχε κατευθύνσεις δημο

σιονομικής πολιτικής. Η Επιτροπή υπενθύμισε ότι η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα απενεργοποιηθεί στα τέλη του 2023. Ζήτησε την ανάληψη δημοσιονομικών πολιτικών κατά την περίοδο 2023-24 οι οποίες θα διασφαλίσουν τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Σ’ αυτό το χρονικό σημείο έχουμε την απόλυτη απόδειξη του τι πράττει εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας ο Κυρ. Μητσοτάκης. Στις 29 Απριλίου 2023 η κυβέρνηση υπέβαλε στην Κομισιόν το πρόγραμμα σταθερότητας, ενώ στις 2 Μαΐου υπέβαλε το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ο Μητσοτάκης την ίδια περίοδο συνέχιζε να τάζει. Τώρα, και προτού ξεκινήσει η δεύτερη προεκλογική περίοδος που θα οδηγήσει στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, όλο το πρόγραμμα παροχολογίας σκάει. Οι πολίτες που «ακούμπησαν» στις προεκλογικές υποσχέσεις θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι προτάσεις των κοινοτικών οργάνων, τις οποίες γνώριζε ο Κυρ. Μητσοτάκης, συμπυκνώνονται στον όρο «βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους». Είναι το χρέος που εκείνος φρόντισε σε απόλυτους αριθμούς να εξακοντίσει από τα 356 δισ. τον Ιούνιο του 2019 περίπου στα 410 δισ. ευρώ σήμερα.

Τι έρχεται με τη νέα διακυβέρνηση

Υπό τα δεδομένα που έχουμε και πέρα από τις προεκλογικές πομφόλυγες

της κυβέρνησης θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι:

Από το 2024 καταργούνται όλα τα pass. Αυτά που υποτίθεται πως λειτούργησαν σαν στυλοβάτες της κοινωνίας στις πολλαπλές κρίσεις καταργούνται.

Δημοσιονομική προσαρμογή. Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις, για να επιτευχθεί η τήρηση της τιμής αναφοράς του 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα θα πρέπει να υπάρξει λιτότητα ύψους τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2023.

Περικοπές στις δαπάνες. Το αφήγημα «για όλα φταίει η Κομισιόν» αναμένεται να λειτουργήσει ως προκάλυμμα για να στραγγαλιστούν τόσο η δημόσια παιδεία όσο και η δημόσια υγεία.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να ξεχάσουν τις αυξήσεις. Η Κομισιόν επιχαίρει για το ότι το μισθολογικό κόστος για τους δημόσιους υπαλλήλους παρέμεινε σταθερό το 2022 στο 10,8% του ΑΕΠ, ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (10,2% του ΑΕΠ). Ετσι επιτάσσει τη συνέχιση αυτής της πολιτικής με στόχο να μειωθεί στο 10,2% του ΑΕΠ, που σημαίνει πολύ απλά ότι αυξήσεις δεν μπορούν να προσδοκούν όσοι υπηρετούν στο δημόσιο. Παράλληλα επιτάσσεται η συνέχιση του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε αποχώρηση»

Από το 2024 καταργούνται όλα τα pass, λιτότητα €4 δισ. σε σχέση με το 2023, οι δημόσιοι υπάλληλοι ξεχνούν τις αυξήσεις και οι ιδιωτικοί το ξεπάγωμα των τριετιών

για το μόνιμο προσωπικό, που σημαίνει ότι μειώνονται οι πιθανότητες εκτεταμένων προσλήψεων ακόμη και στον χώρο της δημόσιας υγείας.

Δεν ξεπαγώνουν οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση που έχει ενταχθεί στο δεύτερο μνημόνιο (Νοέμβριος 2012). Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να κρατήσει παγωμένες τις τριετίες για όσους εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας μετά το 2012 μέχρι η ετήσια μεσοσταθμική ανεργία να μετρηθεί κάτω από 10%. Παρά τα προεκλογικά πανηγύρια, η ελληνική κυβέρνηση στο πρόγραμμα σταθερότητας που υπέβαλε στα κοινοτικά όργανα στις 29 Απριλίου προέβλεψε ότι δεν προβλέπεται «ξεπάγωμα» πριν από το 2027. Συγκεκριμένα, η ανεργία αναμένεται να μειωθεί σε 11,8% το 2023 και να αποκλιμακωθεί σε 10,9% το 2024, 10% το 2025 και 9,8% το 2026. Ομως αυτά ήταν όσα υπέβαλε στα κοινοτικά όργανα. Με επικοινωνιακό πυροτέχνημα το γεγονός ότι η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο ποσοστό ανεργίας 10,9% ξεκίνησε ένα απίστευτο προεκλογικό ξεχείλωμα ότι δήθεν είμαστε κοντά στο να ξεπαγώσουν οι τριετίες για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.

Μπροστινή Σελίδα

el-gr

2023-05-28T07:00:00.0000000Z

2023-05-28T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281569475102603

Documento Media