Documento Media

H Σαπφώ και τα άστρα

Eνα μουσικό αστροφυσικό ταξίδι στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Κείμενο Αφροδίτη Ερμίδη

Μια μαγευτική εμπειρία περιμένει όσους ανηφορήσουν στον Λόφο των Νυμφών στο Θησείο τις επόμενες ημέρες. Με ένα κρασί στο χέρι θα ακούσετε τον αστροφυσικό του Αστεροσκοπείου να σας ξεναγεί στους αστερισμούς στον ουρανό, να σας αφηγείται «αστρικές» ιστορίες όπως αυτή με τον Ωρίωνα που έχει τσακωθεί με τον Τοξότη και δεν βρίσκονται ποτέ μαζί στον ουρανό. Η μαγεία θα συνεχιστεί μες στον Θόλο όπου βρίσκεται το τηλεσκόπιο Δωρίδη.

Στον υποβλητικό αυτό χώρο η ποίηση της Σαπφούς μπλέκεται με τα άστρα και μας συμπαρασύρει σε ένα ποιητικό, μουσικό αστροφυσικό ταξίδι. Η ηθοποιός Ρηνιώ Κυριαζή βρήκε το πιο κατάλληλο μέρος για να δραματοποιήσει στίχους της ποιήτριας από τη Λέσβο. Εχει αναλάβει τη σκηνοθεσία, τη δραματουργική επεξεργασία και την ερμηνεία στην παράσταση με τίτλο «Σαπφώ καταστερωμένη». Οι συνοδοιπόροι της, ο πιανίστας Θοδωρής Οικονόμου και ο sound designer Νικόλας Καζάζης –o οποίος επεξεργάζεται τους ήχους ζωντανά μπροστά στο κοινό–, κάνουν το ταξίδι ακόμη πιο ονειρικό. Από το έργο της ποιήτριας έχει διασωθεί ελάχιστο (περίπου 655 στίχοι) και μόλις δύο ακέραια ποιήματα (το «Ποίημα των αδελφών» και ο «Υμνος στην Αφροδίτη»). Στην παράσταση χρησιμοποιείται η εκπληκτική μετάφραση των ποιημάτων του Παντελή Μπουκάλα, ο οποίος είχε μεταφράσει στο παρελθόν ένα μόνο ποίημα της Σαπφούς, τον «Τιθωνό». Οταν η Κυριαζή του πρότεινε να προχωρήσει και σε άλλες μεταφράσεις για τη συγκεκριμένη παράσταση η τύχη ήταν με το μέρος τους: ήταν κάτι που και ο ίδιος είχε στα σχέδιά του.

Η αφήγηση της παράστασης ακολουθεί τις οκτώ φάσεις της Σελήνης, από τη γέννησή της μέχρι το τέλος της. Ανάμεσα σε κάθε φάση ξετυλίγονται οι στίχοι της Σαπφούς που μιλούν για τον έρωτα των γυναικών, τη ζωή, τον θάνατο, τη νεότητα, τα γηρατειά. Αναρωτιούνται για τον χρόνο, τον χώρο, τη γη και τον ουρανό, το φθαρτό και το άφθαρτο, τον έρωτα και την τέχνη. Η Σαπφώ «καταστερίζεται», τοποθετείται ανάμεσα στα αστέρια και συνομιλεί με το έργο του αστρονόμου Ερατοσθένη «Καταστερισμοί». Η Ρηνιώ Κυριαζή οδηγεί το κοινό σε τοπία όπου η ομορφιά της φύσης γίνεται ποίηση και η ποίηση αστροφυσική. Να εύχεστε τη μέρα της επίσκεψής σας τα άστρα να «συνωμοτήσουν» ώστε να μην υπάρχουν σύννεφα στον αττικό ουρανό και μια ωραία έκπληξη θα σας περιμένει στο τέλος της παράστασης.

Ville Docout

el-gr

2023-03-19T07:00:00.0000000Z

2023-03-19T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282368338881896

Documento Media