Documento Media

Παρασκήνιο πίσω από τη λάμψη

Η φετινή Σούπερ Λίγκα 1 είναι ελκυστική και γοητεύει, αλλά οι βαρόνοι της μπάλας… ακονίζουν τα μαχαίρια τους

Σάββας Λιβάνιος

Εν συντομία

Το ελληνικό πρωτάθλημα συναρπάζει, ωστόσο το ζητούμενο είναι τι θα συμβεί εκτός γηπέδων.

Γιατί ενδιαφέρει

Η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού δεν κρύβει τις συμπάθειές της.

Το φετινό πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας 1 είναι το συναρπαστικότερο όλων των εποχών, με όλα τα μέλη των Big 4 να διεκδικούν τον τίτλο, άλλος με περισσότερες και άλλος με λιγότερες πιθανότητες, και τα παιχνίδια των πλέι οφ αναμένεται να καθηλώσουν τους φιλάθλους. Αυτή είναι η λαμπερή όψη του πρωταθλήματος. Από την άλλη, υπάρχει το παρασκήνιο με τις μαφιόζικες μεθόδους και πρωταγωνιστές τούς παράγοντες των ομάδων που για ψύλλου πήδημα προκαλούν τοξικότητα στη διοργάνωση. Προς το παρόν η ΣΛ1 αντέχει και γοητεύει στα γήπεδα, ενώ δεν έχουν συμβεί ακραία επεισόδια που θα τίναζαν στον αέρα το πρωτάθλημα κυρίως επειδή το ενδιαφέρον των οπαδών είναι αγωνιστικό.

Ο Παναθηναϊκός συνήλθε από το καταστροφικό ξεκίνημα του δεύτερου γύρου και όχι μόνο παραμένει σε τροχιά πρωταθλήματος αλλά μπήκε στους αγώνες κατάταξης με αβαντάζ δύο βαθμών από τη δεύτερη ΑΕΚ. Τα πλέι οφ ξεκινούν μάλιστα σήμερα, με την Ενωση να υποδέχεται το «τριφύλλι» στην OPAP Arena (21.30), την οποία άλωσε την περασμένη Κυριακή ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» δοκιμάζονται στον Βόλο (17.30), ενώ στη Θεσσαλονίκη ο Αρης φιλοξενεί τον ΠΑΟΚ (19.00).

Καμιά από τις έξι ομάδες δεν είναι αδιάφορη. Κι αυτό διότι τα ευρωπαϊκά εισιτήρια είναι πέντε, οπότε ο Αρης με τον Βόλο έχουν ισχυρό κίνητρο να κατακτήσουν την πέμπτη θέση.

Συμμαχίες

Διαχρονικά ο… καβγάς των βαρόνων της μπάλας αφορά τον έλεγχο της ΕΠΟ και κατ’ επέκταση της διαιτησίας.

Η κατάσταση δεν άλλαξε ούτε στην εποχή του VAR, με το οποίο έχουν περιοριστεί τα διαιτητικά «εγκλήματα». Παρ' όλα αυτά οι φωνές ξεκίνησαν από τους ορισμούς των διαιτητών στην πρώτη αγωνιστική των πλέι οφ με τον Βόλο να απειλεί ότι θα κατεβάσει τη β' ομάδα.

Ο πρόεδρος της λίγκας Βαγγέλης Μαρινάκης έχει ζητήσει να οριστεί από τη FIFA Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή στην ΕΠΟ και στην ίδια γραμμή είναι ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια της θητείας του έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Ολυμπιακό. Απέναντι από τον υφυπουργό βρίσκονται ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Οι δύο «δικέφαλοι» εξακολουθούν να ελέγχουν από το 2017 την ομοσπονδία. Η συμμαχία τους δοκιμάστηκε λόγω της αντιπαράθεσης του προέδρου Τάκη Μπαλτάκου με τον εκτελεστικό διευθυντή Ιάκωβο Φιλιππούση, αλλά παραμένει ισχυρή.

Αναψε «κόκκινο»

Τρίτο πρόσωπο επιχείρησε να φέρει κοντά τον Ολυμπιακό με τον ΠΑΟΚ για να συνδιοικήσουν την ομοσπονδία, αλλά έπεσε σε τοίχο. Οταν το θέμα τέθηκε στον μεγαλομέτοχο του «δικεφάλου» Ιβάν Σαββίδη η απάντησή του δεν άφησε κανένα περιθώριο περαιτέρω συζητήσεων. «Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση από τη στιγμή που πήγαν να βλάψουν τα παιδιά μου» φέρεται να είπε ο ομογενής μεγαλοεπιχειρηματίας. Τον περασμένο Νοέμβριο ο Γιώργος και ο Νίκος Σαββίδης κλήθηκαν για ψευδή δήλωση από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, στην οποία πρόεδρος είναι ο κουμπάρος του Λ. Αυγενάκη Ν. Τζουλάκης. Η περιβόητη επιτροπή της ΓΓΑ το 2020 είχε υιοθετήσει την καταγγελία του Ολυμπιακού για πολυϊδιοκτησία του ΠΑΟΚ με την Ξάνθη, με τον «δικέφαλο του βορρά» να ανατρέπει τα δεδομένα στο CAS. Από τότε η διοίκηση Σαββίδη έχει ανοιχτό μέτωπο με τον υφυπουργό Αθλητισμού.

Ο «πόλεμος» στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι διαρκείας και οι μεγαλοπαράγοντες των ΠΑΕ δείχνουν να μην ενδιαφέρονται για τη βελτίωση του «προϊόντος» σε όλα τα επίπεδα. Παρ’ όλα αυτά, οι ίδιες οι ομάδες τούς δείχνουν τον δρόμο. Ελάχιστα είναι τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στα οποία τον τίτλο διεκδικούν τέσσερις ισάξιες ομάδες…

Doc Ογύροςτουκόσμου

el-gr

2023-03-19T07:00:00.0000000Z

2023-03-19T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282205130124648

Documento Media