Documento Media

Προς το metaverse το μέλλον της εργασίας

Τις τάσεις μεταξύ εργαζομένων, ηλικιών και εθνικοτήτων ανιχνεύει έρευνα του ομίλου Adecco

Ημεγάλη τεχνολογική πρόοδος και η ταχεία εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης έχουν φέρει στο προσκήνιο την έννοια του metaverse, ενός ψηφιακού δικτύου εικονικών κόσμων στο οποίο οι συμμετέχοντες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους όπως στην κανονική ζωή.

Μια πρόσφατη έρευνα του ομίλου Adecco έδειξε ότι οι απόψεις των ερωτηθέντων για το metaverse διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, την εθνικότητα, το μέγεθος της εταιρείας που εργάζονται και μια σειρά από άλλους παράγοντες. Ειδικότερα, οι νεότεροι σε ηλικία, όπως οι εκπρόσωποι της γενιάς Z (γεννημένοι μετά το γύρισμα του αιώνα), γνωρίζουν τι είναι το metaverse (62%) και πιστεύουν ότι στο προσεχές μέλλον θα αποτελέσει αντικείμενο της εργασίας τους (46%).

Οι millennials

Την ίδια άποψη έχουν και οι millennials (όσοι γεννήθηκαν από τις αρχές του 1980 έως το 2000). Οσο όμως μεγαλώνει η ηλικία των ερωτηθέντων τόσο μειώνεται ο βαθμός εξοικείωσης με το metaverse αλλά και η επιθυμία τους να εργαστούν κάποια στιγμή σε αυτό.

Ενας άλλος συντελεστής που καθορίζει τον βαθμό εξοικείωσης και αποδοχής των ερωτηθέντων απέναντι στο metaverse είναι η εργασιακή εμπειρία. Το 75% όσων είχαν πολύ υψηλόβαθμη θέση στην επιχείρηση που εργάζονται δήλωσε ότι είναι εξοικειωμένο με το metaverse, σε αντίθεση με όλους όσοι δεν είχαν υψηλή θέση, οι οποίοι δήλωσαν λιγότερο εξοικειωμένοι (51%).

Η γεωγραφική θέση

Επίσης, η γεωγραφική θέση φαίνεται να αποτελεί ακόμη ένα διαφοροποιητικό παράγοντα σε ό,τι έχει να κάνει με την εξοικείωση και την αποδοχή της υιοθέτησης του metaverse στην εργασία. Ειδικότερα, οι κάτοικοι των χωρών της Λατινικής Αμερικής γνωρίζουν πολύ περισσότερα για το metaverse (82%) και πιστεύουν ότι σύντομα θα αποτελέσει κομμάτι της εργασιακής τους καθημερινότητας (56%).

Σε κάθε περίπτωση, το metaverse αναμένεται να αλλάξει δραματικά τους οργανισμούς, τις αγορές, τον κόσμο συνολικότερα τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια, ενώ η συνεχής δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον εικονικό αυτό κόσμο αναμένεται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη σχέση προσφοράς και ζήτησης και στην αγορά εργασίας.

Doc Techfinance

el-gr

2023-03-19T07:00:00.0000000Z

2023-03-19T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282037626400104

Documento Media