Documento Media

Με θετικές προτάσεις στην κοινωνία

Η Κουμουνδούρου σφίγγει τον κλοιό στη ΝΔ και με θεσμικές πρωτοβουλίες στη Βουλή

Γιώργος Μπαϊράμογλου

Εν συντομία

Εξαντλεί όλα τα διαθέσιμα θεσμικά εργαλεία ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας. Παράλληλα εισέρχεται στο πεδίο των θετικών προτάσεων, ενώ υιοθετεί ακόμη πιο αιχμηρό λόγο.

Γιατί ενδιαφέρει

Η κοινωνική οργή αναζητά διέξοδο.

Προσπάθεια διαφυγής μέσα από μια «προπαγανδιστική τακτική» καταλογίζει στη ΝΔ η Κουμουνδούρου που αναμένεται να σφίξει περισσότερο τον αντιπολιτευτικό κλοιό αλλά και να περάσει στο πεδίο των θετικών προτάσεων με σκοπό να έρθουν στο φως όλα τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών.

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ προκύπτει χρονικά πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, με την κυβέρνηση να πιέζεται τόσο από τη σωρευμένη κοινωνική οργή όσο και από τις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν μεγάλη μείωση της διαφοράς, στο όριο του στατιστικού λάθους. Για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά. Μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις γίνεται πλέον σαφές ότι η κοινωνία επιθυμεί να ακούσει τις θέσεις και τις προτάσεις του κόμματος με πολύ μεγάλη προσοχή.

«Η πολιτική συζήτηση να γίνει τεχνική»

Πανικός, σύγχυση και απόγνωση θεωρεί η Κουμουνδούρου ότι επικρατούν στη ΝΔ με δεδομένη την κυβερνητική αδυναμία εξεύρεσης ενός πειστικού αφηγήματος για την τραγωδία που θα καταφέρει να βγάλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το κάδρο των ευθυνών. Πολιτικό στέλεχος πρώτης γραμμής σχολιάζει στο Documento ότι πλέον η κυβέρνηση καταβάλλει επικοινωνιακή υπερπροσπάθεια να εξαντλήσει όλη τη συζήτηση για το δυστύχημα γύρω από τη σύμβαση 717 και αυτό επειδή προσπαθεί «να μετατρέψει την πολιτική συζήτηση για τη σύγκρουση στα Τέμπη σε τεχνική».

Ποια θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι η σκοπιμότητα πίσω από την απέλπιδα –όπως τη χαρακτηρίζουν– προσπάθεια για μετατόπιση της κουβέντας; Να κρύψει η κυβέρνηση τον ρουσφετολογικό μηχανισμό που τοποθέτησε ένα ακατάλληλο πρόσωπο στη θέση του σταθμάρχη, τη μη λειτουργία της τηλεδιοίκησης από το 2019 που «έβλεπε» μέχρι και τους Νέους Πόρους, όπως και τη μη λειτουργία του δευτεροβάθμιου κέντρου ελέγχου στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ στην Καρόλου μέχρι και το 2020.

Οπως, όμως, επισημαίνει το ίδιο πολιτικό στέλεχος, η απεγνωσμένη προσπάθεια της ΝΔ να μονοπωλήσει τη συζήτηση η σύμβαση 717 πέφτει θύμα της ίδιας της πραγματικότητας, καθώς τόσο μέσω εσωτερικών εγγράφων του ΟΣΕ όσο και από τις παρεμβάσεις του Χρήστου Σπίρτζη αλλά και του Αλέξη Τσίπρα έγινε γνωστό ότι η εν λόγω σύμβαση είχε υλοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε ποσοστό 72% μέχρι τον Μάιο του 2019.

Πίεση και στο κοινοβούλιο

Μετά και την ερώτηση που κατέθεσε την προηγούμενη βδομάδα σύσσωμη η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με πρώτο υπογράφοντα τον Αλ. Τσίπρα προς τον τύποις υπουργό Μεταφορών Γιώργο Γεραπετρίτη, την ερχόμενη βδομάδα η Κουμουνδούρου αναμένεται να λάβει θέση μάχης στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Ο στόχος είναι διττός: αφενός να φέρει προ των ευθυνών του τον εξαφανισμένο πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, αφετέρου να πιέσει προς τη διαλεύκανση των αιτιών που οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι όπως και στον δημόσιο λόγο έτσι και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η NΔ επιχειρεί να γυρίσει τη συζήτηση από τις πραγματικές αιτίες στη σύμβαση 717/2014 για την τηλεδιοίκηση.

Για τον λόγο αυτό ο Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «προπαγανδιστική τακτική» την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με μοναδικό αντικείμενο συζήτησης την εν λόγω σύμβαση, καλώντας σε ακρόαση μόνο όσους υπουργούς είχαν εμπλοκή με αυτήν.

Για την Κουμουνδούρου είναι σαφές ότι το σχέδιο της ΝΔ σε ό,τι αφορά την «πρωτοβουλία» της να συγκαλέσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είναι να μην καταγραφεί πολιτικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σέρνει τον Καραμανλή στην επιτροπή για να δώσει εξηγήσεις και παράλληλα να κρύψει τον Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος παρότι είναι ο πρώτος που υπέγραψε τη σύμβαση 10005/2007 για την τηλεδιοίκηση, δεν καλείται στην αρμόδια επιτροπή.

Τέλος, πληροφορίες του Documento αναφέρουν ότι στη Βουλή αναμένεται να βρεθεί και ο Αλ. Τσίπρας στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

«Τι θα κάνουμε» για την κοινωνία

Μετά την εθνική τραγωδία των Τεμπών στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπογραμμίζουν ότι πλέον θεωρείται κοινός τόπος πως το «επιτελικό κράτος» του Κυρ. Μητσοτάκη κατέρρευσε ολοκληρωτικά και δεν προσφέρει ούτε στοιχειώδη ασφάλεια στον πολίτη. Επίσης θεωρούν ότι είναι αναγκαία η συγκρότηση θέσεων και προτάσεων που θα εγγυώνται την ασφάλεια στο σιδηροδρομικό δίκτυο αλλά και ευρύτερα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ετσι, το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναμένεται να περάσει στο πεδίο των «θετικών προτάσεων» και να απαντήσει στο «τι θα κάνουμε» για μια σειρά από πεδία του κοινωνικού κράτους που η κατάρρευσή τους γεννά οργή και γενικευμένη κοινωνική ανασφάλεια.

Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να υιοθετήσει ακόμη πιο αιχμηρό λόγο, με το «σινιάλο» να δίνεται και πάλι από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ο οποίος έθεσε ξεκάθαρο αίτημα παραίτησης του εισαγγελέα του Αρειου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου λόγω ασυμβίβαστου με τις ευθύνες που βαραίνουν τον τέως υπουργό Μεταφορών.

Τέλος, η επιστολή αυτοκριτικής του Παύλου Πολάκη προς την Πολιτική Γραμματεία οδήγησε στο οριστικό τέλος της μοναδικής εσωτερικής εκκρεμότητας, η οποία ας σημειωθεί ότι δεν απασχολούσε τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Για το επόμενο διάστημα πηγές της Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα προχωρήσει σε πληθώρα εξωστρεφών κινήσεων με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία και με κύριο μέλημα την παρουσίαση θέσεων και προτάσεων για να επιστρέψει η ασφάλεια στην καθημερινότητα των πολλών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να απαντήσει στο «τι θα κάνουμε», αφού είναι πλέον σαφές ότι η κοινωνία επιθυμεί να ακούσει τις θέσεις και τις προτάσεις του κόμματος

Μπροστινή Σελίδα

el-gr

2023-03-19T07:00:00.0000000Z

2023-03-19T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281736978689384

Documento Media