Documento Media

Και Ελληνοαμερικανίδα του Facebook παρακολουθούσε η ΕΥΠ

Η Αρτεμις Σίφορντ ήταν στη λίστα των παρ ακολουθούμενων με το Predator που αποκάλυψε το Documento

Βασίλης Ανδριανόπουλος

Εν συντομία

Την ώρα που μόνο ως αστείες μπορούν να εκληφθούν οι ανακοινώσεις και οι διαρροές της ΕΥΠ, που πανηγυρίζει για το φιάσκο της διαφυγής μιας κατασκόπου στη Ρωσία η οποία φέρεται να δρούσε ασύδοτα στην Ελλάδα, παρέμεινε ασύλληπτη και τελικώς διέφυγε, το Documento αποκαλύπτει σήμερα πώς εξακριβώθηκε η παρακολούθηση –και– από την ΕΥΠ της Αμερικανίδας πολίτη Αρτέμιδος Σίφορντ. Οπως έχει αποκαλύψει η εφημερίδα, η Σίφορντ βρισκόταν υπό παρακολούθηση και από το παράνομο λογισμικό Predator. Παράλληλα, το Documento αποκαλύπτει σήμερα ότι έπειτα από έλεγχο που πραγματοποίησε η ΑΔΑΕ στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (ΔΑΕΕΒ) της ΕΛΑΣ, όλα τα αιτήματα που υποβλήθηκαν για τη νόμιμη επισύνδεση προσώπων έγιναν αποδεκτά από την εισαγγελέα της Αντιτρομοκρατικής.

Γιατί ενδιαφέρει

Ενιαίο –και τεράστιο– κέντρο παρακολουθήσεων.

Τεράστια επιτυχία. Η ΕΥΠ ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι η φερόμενη ως «Μαρία Τσάλλα», η οποία από το 2018 είχε ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα, ήταν στην πραγματικότητα η πράκτορας «Irina A.S.», η οποία χρησιμοποιούσε «βαθύ κάλυμμα» μέσω της παραποίησης ατομικών εγγράφων και χρήσης πιστοποιητικών που προέρχονταν από στοιχεία θνησιγενών βρεφών. Λίγη ώρα αργότερα ήρθε και νέα διαρροή από την ΕΥΠ: η συγκεκριμένη πράκτορας εδώ και λίγους μήνες έχει διαφύγει στη Ρωσία. Επομένως προς τι οι διθυραμβικές ανακοινώσεις της ΕΥΠ αναφορικά με το πώς εντόπισε τη δράση μιας πράκτορα, η οποία όμως διέφυγε στο εξωτερικό; Είναι δυνατόν να πανηγυρίζει η ΕΥΠ για το φιάσκο της διαφυγής της πράκτορα;

Μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστοι οι λόγοι των τραγελαφικών διαρροών και ανακοινώσεων της ΕΥΠ. Το μόνο σίγουρο προσώρας είναι ότι η ΕΥΠ επιδιώκει μεταξύ άλλων να πείσει την κοινωνία ότι ο ρόλος της δεν εξαντλείται στην παρακολούθηση πλήθους Ελλήνων πολιτών και θεσμικών παραγόντων επί διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εις μάτην όμως. Και αυτό επειδή, σύμφωνα με νέα στοιχεία που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας το Documento, η ΕΥΠ παρακολουθούσε Αμερικανίδα πολίτη, η οποία μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει στο παρελθόν η εφημερίδα, είχε επιμολυνθεί με το παράνομο λογισμικό Predator. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ακόμη μια φορά αυτό που εδώ και μήνες έχει διαφανεί ξεκάθαρα: οι παρακολουθήσεις, είτε πραγματοποιούνταν μέσω της ΕΥΠ είτε μέσω του Predator, είχαν ενιαίο κέντρο. Και το κέντρο αυτό ήταν το Μέγαρο Μαξίμου.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα για την κυβέρνηση, καθώς το Documento προβαίνει σήμερα σε άλλη μια συγκλονιστική αποκάλυψη για το καθεστώς παρακολουθήσεων επί Μητσοτάκη: όλα τα αιτήματα που έχει υποβάλει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της ΕΛΑΣ για την παρακολούθηση – αμέτρητων– προσώπων έχουν γίνει δεκτά. Ολα. Ολη η Ελλάδα υπό παρακολούθηση. Αυτή είναι η Ελλάδα του Κυρ. Μητσοτάκη.

Παρακολουθούν τους πάντες εκτός από τον Αγιαβέφε

Ολα αυτά την ώρα που, όπως παραδέχτηκε από το βήμα της Βουλής την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, δεν είχε ενημερωθεί από την ΕΥΠ για το γεγονός ότι ο Τούρκος υπήκοος Γιασάμ Αγιαβέφε είχε συλληφθεί στο παρελθόν με πλαστά και ψευδή νομιμοποιητικά έγγραφα τα οποία είχε λάβει από την Greek Mafia. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός που έβαλε την υπογραφή του στην τιμητική πολιτογράφηση του Γιασάμ Αγιαβέφε –είχε δοθεί συστατική επιστολή από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη–, ο Αγιαβέφε έχει λευκό ποινικό μητρώο και «η ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν αναφέρει τίποτα σχετικό».

Μάλιστα, ο Μ. Βορίδης εξέθεσε ακόμη περισσότερο την ΕΥΠ, καθώς συμπλήρωσε: «Στον φάκελο που εξέτασα εγώ δεν υπήρχε κανένα νεότερο στοιχείο, αλλά και στις απόρρητες εκθέσεις δεν προκύπτει τίποτα επιλήψιμο». Οπως προκύπτει, η τιμητική πολιτογράφηση ενός προσώπου το οποίο καταζητούσε στο παρελθόν η Interpol δεν απασχολούσε την ΕΥΠ. Είχε την προσοχή και… τα αυτιά της στραμμένα αλλού.

Ενιαίο κέντρο ΕΥΠ και Predator

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) διενέργησε πριν από περίπου ένα μήνα έλεγχο στον πάροχο τηλεπικοινωνίας Vodafone. Σκοπός του ελέγχου ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο η Αμερικανίδα πολίτης Αρτεμις Σίφορντ βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Οπως είναι ήδη γνωστό, η Αρτεμις Σίφορντ είναι πολιτική επιστήμονας και νομικός, έχει εργαστεί μεταξύ άλλων ως μάνατζερ κυβερνοασφάλειας του Facebook, ενώ είναι μέλος στο ευρωπαϊκό κέντρο του αμερικανικού think tank Atlantic Council.

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα που είχε υποβάλει στην ΑΔΑΕ η ίδια η Αρτε

Οπως ξεκάθαρα πλέον αποδεικνύεται, το Predator δεν λειτουργούσε για τις υπηρεσίες κάποιων ιδιωτών, όπως δήλωνε στο παρελθόν ο Μητσοτάκης προσπαθώντας να αποποιηθεί τις ευθύνες του, αλλά για τον ίδιο

μις Σίφορντ, καθώς όπως είχε αποκαλύψει το Documento από τις 13 Νοεμβρίου 2022 περιλαμβανόταν μεταξύ των πολλών προσώπων που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση μέσω του παράνομου λογισμικού Predator. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή η Αρτεμις Σίφορντ κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την παρακολούθησή της με το Predator. Το γεγονός ότι και η ΕΥΠ την παρακολουθούσε αποδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι το Predator δεν λειτουργούσε για τις υπηρεσίες κάποιων ιδιωτών, όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν ο πρωθυπουργός, αλλά για τον ίδιο.

Επιμόλυνση μέσω λινκ για εμβολιασμό

Υπάρχει και χειρότερο: σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento, προκύπτουν πολύ σοβαρά ζητήματα αναφορικά με τον τρόπο που η Αρτεμις Σίφορντ επιμολύνθηκε με το Predator. Οπως προκύπτει, στο κινητό τηλέφωνό της δεν στάλθηκε ένα από τα… γνωστά λινκ επιμόλυνσης. Αντιθέτως, της εστάλη ένα λινκ το οποίο προσομοίαζε με τα αυθεντικά λινκ που σχετίζονταν με τον εμβολιασμό, τα οποία εστάλησαν σε όλους τους Ελληνες πολίτες που εμβολιάστηκαν.

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento, το συγκεκριμένο λινκ που έλαβε η Αρτεμις Σίφορντ περιείχε πραγματικά στοιχεία αναφορικά με το πότε θα εμβολιαζόταν. Προκύπτουν επομένως εύλογα και αγωνιώδη ερωτήματα: Ποιος ήταν αυτός ο οποίος γνώριζε πότε επρόκειτο να εμβολιαστεί η Αρτεμις Σίφορντ, από τη στιγμή που τα εν λόγω στοιχεία ήταν σε γνώση μόνο του κρατικού μηχανισμού, και συγκεκριμένα μπορούσαν να προέλθουν αποκλειστικά και μόνο από τη βάση ψηφιακών δεδομένων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης;

Η καταγγελία Ραγκούση στη Βουλή

Στις 26 Ιανουαρίου 2023 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης είχε αποκαλύψει από το βήμα της Βουλής ότι «πολίτης του οποίου το κινητό παγιδεύτηκε με Predator δέχτηκε μήνυμα με παραποιημένη τη διεύθυνση emvolio.gov.gr», ο οποίος «αντί να πάρει το κανονικό SMS για το ραντεβού του εμβολιασμού πήρε SMS με Predator… Ο πολίτης πάτησε το link και επιμολύνθηκε». Ως αποτέλεσμα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε: «Πώς γνώριζαν οι χειριστές του Predator το αυστηρό προσωπικό δεδομένο του πολίτη», καθώς και «αν υπάρχει ενιαίο κέντρο με το Predator και τη βάση δεδομένων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης». Μάλιστα, ο Γ. Ραγκούσης είχε κάνει τότε λόγο για «ενιαίο κέντρο διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων των πολιτών μέσω του gov.gr και τις άλλες πλατφόρμες με το παράνομο σύστημα και τους εγκεφάλους του Predator».

Επιμολύνθηκε με λινκ που προσομοίαζε με τα αυθεντικά λινκ για τον εμβολιασμό, εγείροντας ερωτήματα για το κατά πόσο οι κοινοί χειριστές ΕΥΠ και Predator μπορούσαν να έχουν γνώση αναρίθμητων προσωπικών δεδομένων

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης είχε απαντήσει από το βήμα της Βουλής στις καταγγελίες Ραγκούση ότι μπορεί όντως να έχει υπάρξει διαρροή στοιχείων από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr, επιδίδοντας όμως τις ευθύνες της τυχόν διαρροής τους στους… γιατρούς και τους φαρμακοποιούς.

Οπως είχε χαρακτηριστικά δηλώσει ο Κυρ. Πιερρακάκης: «Με βάση αυτό που κατάλαβα από την καταγγελία, αυτό που αναφέρατε έχει να κάνει με κάποιο μήνυμα που έχει ληφθεί από πολίτη. Το header αυτών των μηνυμάτων μπορεί κάποιος να το παραποιήσει… Θα σας πω πως υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι να μπορέσει κάποιος να αποκτήσει αυτά τα προσωπικά δεδομένα. Χαρακτηριστικότερο όλων είναι ότι στο Εθνικό Σύστημα Εμβολιασμού έχουν πρόσβαση 40.000 φαρμακοποιοί, γιατροί και ΚΕΠ. Αυτή είναι η αρχιτεκτονική του συστήματος και είναι ομοειδής με άλλων χωρών. Τι να πω για τον ισχυρισμό ότι οι άνθρωποι του gov.gr είναι άνθρωποι του Predator; Οι άνθρωποι που το δούλεψαν αυτό το σύστημα δεν είναι όλοι Νέα Δημοκρατία. Είναι από όλο το πολιτικό σύστημα». Μάλιστα.

Οσα αποκαλύπτει σήμερα το Documento φαίνεται ότι καθιστούν ξεκάθαρο πλέον το πώς δρούσε το συγκεκριμένο κύκλωμα υπό τις οδηγίες του Μαξίμου. Η ΕΥΠ έθετε, όπως είναι ήδη γνωστό, σε επισύνδεση χιλιάδες πρόσωπα. Σε πλείστες περιπτώσεις μάλιστα οι επίμαχες επισυνδέσεις είχαν μακρά διάρκεια και ανανεώνονταν συνεχώς ανά δίμηνο μέσω των σχετικών διατάξεων, τις οποίες υπέγραφε (βροχηδόν!) η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου. Με αυτό τον τρόπο οι κοινοί χειριστές ΕΥΠ και Predator μπορούσαν να έχουν γνώση αναρίθμητων προσωπικών δεδομένων του εκάστοτε θύματος παρακολούθησης. Στην περίπτωση –τουλάχιστον– της Αρτέμιδος Σίφορντ, ένα από αυτά τα προσωπικά δεδομένα αφορούσε το πότε θα εμβολιαζόταν. Κάπως έτσι έφτασε στο κινητό της τηλέφωνο το λινκ επιμόλυνσης.

«Θεέ μου, τι μπορεί να είδαν και να πήραν;»

Οταν το Documento είχε αποκαλύψει ότι η Αρτεμις Σίφορντ συμπεριλαμβανόταν στη μεγάλη λίστα εκείνων που επιμολύνθηκαν από το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator, η ίδια είχε γράψει ένα εκτενές άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα «Καθημερινή». Σύμφωνα με όσα έγραψε τότε μεταξύ άλλων η Αρτεμις Σίφορντ: «Ημουν και εγώ λοιπόν στην περίφημη λίστα. Θυμίζω ότι το Predator δεν είναι μόνο σύστημα παρακολούθησης κλήσεων, αλλά δίνει έλεγχο στην κάμερα και το μικρόφωνο – δηλαδή δυνατότητα ηχογράφησης, λήψης video και φωτογραφιών, ακόμη και των πιο

ιδιωτικών και προσωπικών στιγμών ενός θύματος, της οικογένειάς του και των παιδιών του. […] Για αυτό και η χρήση τέτοιων λογισμικών είναι χαρακτηριστικό απολυταρχικών καθεστώτων. Το εύρος της συζήτησης για τον ρόλο τους σε δημοκρατικά καθεστώτα κυμαίνεται από επικλήσεις για απόλυτη απαγόρευση μέχρι επιχειρήματα ότι θα πρέπει να επιτρέπεται η χρήση τους κάτω από προσεκτικούς ελέγχους ενάντια σε σοβαρούς εγκληματίες, ξένους πράκτορες εχθρικών δυνάμεων και τρομοκράτες». Κάτι που είναι προφανές ότι δεν συμβαίνει στην Ελλάδα.

Παράλληλα, η Αρτεμις Σίφορντ επισήμανε σε ό,τι αφορά την παρακολούθησή της: «Οταν βγήκε η λίστα της πρώτης Κυριακής δεν την πολυπίστεψα. Δεν προερχόταν από πηγές που προσωπικά διαβάζω ή εμπιστεύομαι […] Οταν είδα το όνομά μου στη δεύτερη λίστα, πάγωσα. Γιατί εμένα; […] Το δεύτερο συναίσθημα είναι ο τρόμος. Μπορεί η Ελλάδα να μην είναι Ανατολική Γερμανία, αλλά ο φόβος, η ανημποριά και η μοναξιά που αισθάνεται κάποιος που βρίσκει τον εαυτό του σε μια τέτοια θέση θυμίζει μαρτυρίες από πολίτες απολυταρχικών καθεστώτων. Θεέ μου, τι μπορεί να είδαν και να πήραν; Θα χρησιμοποιήσουν κάτι στο μέλλον για να με εκβιάσουν; Αραγε ποιος ήταν εκεί και τι έκανε όταν πιθανώς παρακολουθούσε τις πιο προσωπικές στιγμές μου; […] Μετά έρχεται ο θυμός. Δεν νοείται τέτοια πράγματα να συμβαίνουν στη χώρα μας – μια δυτική δημοκρατία, με τα προβλήματά της μεν, αλλά με ισχυρή δημοκρατική παράδοση. Σήμερα μπορεί να είσαι εσύ, αύριο μπορεί να είναι ο καθένας…».

Και συνέχιζε: «Ακούς για εφόδους που δεν έγιναν ποτέ και για κατεστραμμένα επίσημα αρχεία. Διαβάζεις άφωνη ότι το κράτος αφαίρεσε το δικαίωμα που είχαν οι πολίτες στην ενημέρωση για πιθανή επισύνδεση εκεί πάνω που βγήκε το πρώτο θύμα, και τώρα αρνείται να το επαναφέρει πριν περάσει τριετία. Εκεί κάπου αποπροσανατολίζεσαι. Μα τι έγινε το κράτος δικαίου, με όλα τα κουσούρια του, στο οποίο νόμιζες ότι μεγάλωσες; Πού είναι οι φωνές που στηρίζουν την αλήθεια, τα προσωπικά δικαιώματα και τη Δικαιοσύνη, πέρα από κομματικά ένστικτα, είτε αυτοπροβολής είτε αυτοπροστασίας; Και περιμένεις να έρθει επιτέλους το αίσθημα της ελπίδας. […] Οτι ο πρωθυπουργός θα πράξει το αυτονόητο και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του ώστε κανένας εμπλεκόμενος στην υπόθεση να μην παραμείνει πάνω από τον νόμο…».

Δεδομένου ότι η Αρτεμις Σίφορντ είναι Αμερικανίδα πολίτης, το Documento απευθύνθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ θέτοντας μεταξύ άλλων το ερώτημα αν το γεγονός της παρακολούθησής της «είναι σε γνώση σας, αν έχετε προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ή αν προτίθεστε να το κάνετε το αμέσως επόμενο διάστημα». Η πρεσβεία των ΗΠΑ δεν έδωσε κάποια απάντηση. Αντίστοιχα, το Documento προσπάθησε να επικοινωνήσει και με την Αρτέμιδα Σίφορντ, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Μπροστινή Σελίδα

el-gr

2023-03-19T07:00:00.0000000Z

2023-03-19T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281638194441576

Documento Media