Documento Media

Προβάλλονταιακόμη...

Νοσταλγία (Nostalgia) ✭✭✭ Δραματική, ιταλογαλλικής συμπαραγωγής 2022 (127΄)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΊΑ: Μάριο Μαρτόνε

ΠΡΩΤΑΓΩΝΊΣΤΟΎΝ: Πιερφραντσέσκο Φαβίνο, Φραντσέσκο Ντι Λέβα

WHAT’S UP, DOC? Ο 55άχρονος Ναπολιτάνος Φελίτσε επιστρέφει στη γενέτειρά του ύστερα από 40 έτη.

Η ΕΤΎΜΗΓΟΡΊΑ: Ο Μάριο Μαρτόνε («Βάναυση αγάπη») εστιάζει στο ψυχολογικό υπόβαθρο του ήρωα για να κατασκευάσει ένα βραδυφλεγές, υπόγειας έντασης ανθρώπινο δράμα με άξονα τα ηθικά διλήμματα του Φελίτσε. Ο ειρωνικός τίτλος σχολιάζει με πικρία τη διαπίστωση ότι η πόλη του ιταλικού νότου έχει βουλιάξει στην ασυδοσία και την ανεξέλεγκτη βία που πηγάζει από τη δράση της μαφίας. Εξαιρετικός ο πρωταγωνιστής Πιερφραντσέσκο Φαβίνο.

Joyland ✭✭✭ Δραματική, πακιστανικής παραγωγής 2022 (126΄)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΊΑ: Σαΐμ Σαντίκ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΊΣΤΟΎΝ: Αλίνα Καν, Αλί Τζουνέτζο, Ραστί Φαρούκ

WHAT’S UP, DOC? Ο νεότερος άντρας της φαμίλιας Ράνα αναγκάζεται να δουλέψει πρώτη φορά και βρίσκει εργασία σε ένα φανταχτερό χοροθέατρο όπου σταρ είναι μια τρανς.

Η ΕΤΎΜΗΓΟΡΊΑ: Η πρώτη πακιστανική ιστορία που μπήκε στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα των Καννών –κερδίζοντας μάλιστα τον queer Χρυσό Φοίνικα– είναι ένα cool και εξωτικό μελόδραμα που παρά τον ανάλαφρο αφηγηματικό τόνο έχει τις στιβαρές στιγμές του. Χωρίς να γίνεται στιγμή βαρετό περιγράφει υποδειγματικά την πατριαρχική πακιστανική κοινωνία έχοντας ως κέντρο βάρους μια «απαγορευμένη» ερωτική ιστορία με απρόβλεπτες συνέπειες.

Εκτός ελέγχου (Plane) ✭ Περιπέτεια, αμερικανικής παραγωγής 2023 (107΄)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΊΑ: Ζαν-Φρανσουά Ρισέτ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΊΣΤΟΎΝ: Τζέραρντ Μπάτλερ, Μάικ Κόλτερ, Γιόσον Αν

WHAT’S UP, DOC? Ενας Σκωτσέζος πιλότος αναγκάζεται να προσγειώσει το αεροπλάνο του σε νησί που κατοικείται από αδίστακτους τρομοκράτες.

Η ΕΤΎΜΗΓΟΡΊΑ: Ο Τζέραντ Μπάτλερ… όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει. Αν εξαιρέσουμε την καλογυρισμένη και αγωνιώδη σεκάνς της καταιγίδας όπου ένας κεραυνός νεκρώνει όλα τα συστήματα του σκάφους, το υπόλοιπο έργο είναι μια συρραφή αφελών και κακόγουστων σκηνών δράσης, όπου ο Leonidas των «300» δίνει ρεσιτάλ ως πιλότος – πυγμάχος – σκοπευτής – σούπερ ήρωας κάνει απίθανες ταρζανιές για να προστατεύσει τους επιβάτες του.

Μπελ: Ο δράκος και η πριγκίπισσα (Belle) ✭✭½ Animation, ιαπωνικής παραγωγής 2021 (124΄)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΊΑ – ΣΕΝΑΡΊΟ: Μαμόρου

Χοσόντα

ΜΟΝΤΑΖ: Σιγκέρου Νισιγιάμα ΜΟΎΣΊΚΗ: Τάισεϊ Ιουασάκι, Λούντβιγκ Φορσέλ, Γιούτα Μπάντο

WHAT’S UP, DOC? Η Σούζου, ένα ντροπαλό κορίτσι του γυμνασίου, μπαίνει στον εικονικό κόσμο U και εμπνέεται τη διαδικτυακή της περσόνα Μπελ.

Η ΕΤΎΜΗΓΟΡΊΑ: Συναρπαστικά τα γραφικά ενός ενήλικου γιαπωνέζικου animation που έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ Καννών 2021 και φέρει την υπογραφή του υποψήφιου για Οσκαρ Μαμόρου Χοσόντα. Το θέμα της Μπελ είναι η ενηλικίωση στον κόσμο των κοινωνικών δικτύων. Ομως η ελληνική εκδοχή των τραγουδιών είναι κατώτερη του μετρίου.

Ville Σινεμά

el-gr

2023-01-29T08:00:00.0000000Z

2023-01-29T08:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282484302898077

Documento Media