Documento Media

Ραντεβού με την ιστορία στη Μελβούρνη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει ραντεβού με την ιστορία στη Μελβούρνη

Νίκος Παπαδογιάννης

Η προφητεία του Στέφανου Τσιτσιπά για κατάκτηση του Αυστραλιανού Οπεν του 2023 έρχεται από το μακρινό 2017 μέσα από τις σελίδες του Documento

Εν συντομία

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ελπίζει να ζήσει στη Μελβούρνη το τρελό εφηβικό του όνειρο.

Γιατί ενδιαφέρει

Νίκη επί του Τζόκοβιτς ανεβάζει τον 24χρονο Ελληνα στην κορυφή του κόσμου.

Οταν ο Στέφανος Τσιτσιπάς μίλησε εκ βαθέων στο Documento τα Χριστούγεννα του 2017 ήταν μόλις 19 ετών, σχεδόν αμούστακος, σχεδόν απένταρος, νούμερο 87 στην παγκόσμια κατάταξη του τένις. «Ρίξε μια ματιά στην κρυστάλλινη σφαίρα σου και πες μας πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια από σήμερα» του ζητήσαμε. Εκείνος χαμογέλασε σεμνά και πέταξε τη μεγάλη κουβέντα: «Ελπίζω ότι τον Ιανουάριο του 2023 θα κρατάω στα χέρια μου το τρόπαιο του Αυστραλιανού Οπεν».

Ναι, τέτοια μαντεψιά! Το όνειρό του μπορεί να γίνει πραγματικότητα σήμερα το μεσημέρι στην αγαπημένη του Μελβούρνη με ένα πεντανόστιμο κερασάκι στην ήδη λαχταριστή τούρτα: το νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης. Εάν νικήσει τον Νόβακ Τζόκοβιτς, θα σωριάσει και τα δύο τρυγόνια με ένα σμπάρο. Ειδάλλως θα αρκεστεί στο 3 της λίστας και θα αναζητήσει αλλού τον τίτλο Γκραν Σλαμ που τόσο του λείπει.

«Αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία του Τσιτσιπά» έλεγε ο Τζον ΜάκΕνρο από τη συχνότητα του Eurosport αμέσως μετά τον θρίαμβο του Ελληνα τσάμπιον επί του Ρώσου Κάρεν Χατσάνοφ στον ημιτελικό της Παρασκευής (7-6, 6-4, 6-7, 6-3). «Σήμερα έβγαλε μερικούς από τους πιο δυναμικούς πόντους που έχω δει στη ζωή μου, ενώ με εντυπωσίασε η ευκολία με την οποία ανασυγκροτήθηκε μετά το χαμένο σετ».

Πνευματικά έτοιμος

Και πράγματι οι ειδήμονες τονίζουν περισσότερο την πνευματική ετοιμότητα του Τσιτσιπά παρά την εμφανή βελτίωσή του σε τομείς όπως το backhand και οι επιστροφές. Ο ημιτελικός με τον Χατσάνοφ ήταν για τον Στέφανο μια παγίδα διαρκείας: τρία χαμένα σερβίς επειδή πάτησε την τελική γραμμή, άλλα δύο για καθυστέρηση στην εκτέλεση, λες και ο διαιτητής ήταν βαλτός για να του σπάσει τα νεύρα.

Ο ίδιος Τσιτσιπάς που σε προηγούμενες περιπτώσεις τα έβαζε με θεούς και δαίμονες (και πατεράδες και μανάδες) αυτήν τη φορά συνέχισε απτόητος το παιχνίδι του, σαν να ήταν ρομπότ. «Ηταν η τέλεια καταιγίδα, αλλά ο Στεφ την ξεπέρασε με στεγνά πόδια» σχολίασε ο παλαίμαχος σταρ της ρακέτας Ματς Βιλάντερ. «Είναι θέμα εμπειρίας» είπε ο ίδιος ο Τσιτσιπάς.

«Focus!» του φώναζε από την εξέδρα ο πατέρας του Απόστολος. «Εδώ» ήταν το τροπάριο που επαναλάμβανε μονότονα με τα σπασμένα ελληνικά του και με το δάχτυλο στον κρόταφο ο Μαρκ Φιλιππούσης: «Παίξε με μυαλό». Ο τρελούτσικος Ελληνοαυστραλός έφερε μπρίο και χιούμορ στην ομάδα, αλλά η σφραγίδα του είναι ανάγλυφη και στο παιχνίδι: ο συνδυασμός σερβίς – βολέ είναι προσθήκη που έκανε τον Τσιτσιπά πιο επιθετικό, πιο απειλητικό, πιο πλήρη. Ο 46άχρονος Φιλιππούσης στα νιάτα του έφτασε μέχρι το 8 της παγκόσμιας κατάταξης και έχει στο παλμαρέ του δύο (χαμένους) τελικούς Γκραν Σλαμ: Φλάσινγκ Μέντοου 1998, Ουίμπλεντον 2003. Ο Τσιτσιπάς, που ηττήθηκε από τον Τζόκοβιτς σε εκείνο το αλησμόνητο θρίλερ το καλοκαίρι του 2021 στο Ρολάν Γκαρός όταν το 2-0 έγινε 2-3 αφήνοντας ανοιχτή πληγή, θα παίξει σήμερα τον δεύτερο μεγάλο τελικό της δικής του καριέρας.

Ο ίδιος ο «Νόλε» βέβαια το είχε ξεχάσει το Παρίσι: «Ο Τσιτσιπάς δεν έχει παίξει ποτέ σε τελικό Γκραν Σλαμ, σωστά;». Χρειάστηκε να του το θυμίσουν οι δημοσιογράφοι στη Μελβούρνη εκείνο το λούνα παρκ του τρόμου! Και γιατί να το θυμάται ο Τζόκοβιτς; Το παλμαρέ του περιλαμβάνει συνολικά 21 τίτλους Γκραν Σλαμ, αλλά και εννιά νίκες σε ισάριθμους τελικούς στο Αυστραλιανό Οπεν: 2008, 2011-13, 2015-6, 2019-21.

Θα είχε φτάσει πιθανότατα σε διψήφιο αριθμό αν δεν έμενε εκτός νυμφώνος το… μαρτυρικό 2022, όταν απελάθηκε από την αυστραλιανή κυβέρνηση λόγω της επίμονης άρνησής του μπροστά στο εμβόλιο της Covid-19 και των πλαστών πιστοποιητικών που ξεφούρνισαν κάποια μέλη της κουστωδίας του. Τότε ο Τζόκοβιτς έγινε ήρωας για τους απανταχού αρνητές (και για πολλούς Ελληνες και Σέρβους της Μελβούρνης), αλλά η κοινή γνώμη στην Αυστραλία τον αντιπάθησε βαθύτατα.

Σαν να μην έφταναν τα περσινά καμώματα, κατέφτασε φέτος στους αντίποδες ο πατέρας του 35άχρονου «Νόλε» για να προκαλέσει νέο σάλο. Το βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media δείχνει τον Σέρτζαν Τζόκοβιτς να ποζάρει δίπλα σε μια δράκα Ρώσων υποστηρικτών του Πούτιν και να τους επευφημεί με την ιαχή: «Εμπρός, Ρωσία». Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι στην πραγματικότητα φώναζε «εμπρός, παιδιά» (προς τον γιόκα του και τους οπαδούς του) και δηλώνει ειρηνιστής: «Η οικογένειά μου έχει ζήσει τη φρίκη του πολέμου» υπενθύμισε με γραπτή δήλωσή του. «Δεν θέλω να προκαλέσω αναστάτωση, οπότε θα δω τους υπόλοιπους αγώνες από την τηλεόραση».

Η εξέδρα στο πλευρό του

Η Μελβούρνη λατρεύει τον Τσιτσιπά, που τις προάλλες δήλωσε ότι ονειρεύεται να ζήσει στην Αυστραλία και να χτίσει σχολείο για τα Ελληνάκια της Βικτόρια, αλλά απεχθάνεται τον Τζόκοβιτς. Οχι ότι αρκεί αυτό για να βαφτεί στα μπλε ο σημερινός τελικός…

Ο Τζόκοβιτς δηλώνει τραυματίας, αλλά παίζει ισοπεδωτικό τένις και καταπίνει τους αντιπάλους του ζωντανούς: 3-0 τον Πολ στον ημιτελικό, 3-0 τον Ρούμπλιεφ στον προημιτελικό, 3-0 τους Ντιμιτρόφ και Ντε Μινόρ, καλώς τα τα παιδιά, τέσσερα συνεχόμενα 3-0 επί αντιπάλων διόλου ευκαταφρόνητων. Και ο Τσιτσιπάς όμως παραμένει αήττητος μέσα στη νέα σεζόν: έξι νίκες στη Μελβούρνη, τέσσερις με το εθνόσημο στο Κύπελλο Ροντ Λέιβερ, τρεις στο Αμπου Ντάμπι, σχεδόν όλοι με λευκό μητρώο.

Τα προηγούμενα χρόνια στη Μελβούρνη ο Τσιτσιπάς έχασε τρεις ημιτελικούς, αλλά νίκησε τον Ρότζερ Φέντερερ (2019) και τον Ράφα Ναδάλ (2021). Μήπως έφτασε η ώρα να κατατροπώσει και τον τρίτο των ασυναγώνιστων Big-3;

Doc | Ογύροςτουκόσμου

el-gr

2023-01-29T08:00:00.0000000Z

2023-01-29T08:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282248079696797

Documento Media