Documento Media

Η μεγάλη κλιμάκωση

Το ΝΑΤΟ στέλνει προηγμένα όπλα στο μέτωπο και εμπλέκεται άμεσα στη σύρραξη με τη Ρωσία

Κωνσταντίνος Βενάκης

Εν συντομία

Δυτικά προηγμένα τανκς και οσονούπω μαχητικά αεροσκάφη θα αποσταλούν στην Ουκρανία, κλιμακώνοντας τον πόλεμο και μετατρέποντάς τον και επίσημα σε πόλεμο της Δύσης εναντίον της Ρωσίας.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται περαιτέρω και οι συνέπειες για την Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο γίνονται βαρύτερες.

Η Δύση φαίνεται ότι αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα στην Ουκρανία στέλνοντας προηγμένα άρματα μάχης δυτικής τεχνολογίας στο Κίεβο. Το γεγονός αυτό συνιστά ποιοτική τομή, διότι πλέον οι Ουκρανοί δεν θα μάχονται με σοβιετικού τύπου εξοπλισμό από τα στοκ των κρατών του πρώην ανατολικού μπλοκ αλλά με νατοϊκό οπλισμό.

Οι δισταγμοί της Γερμανίας και του καγκελάριου Ολαφ Σολτς κάμφθηκαν έπειτα από πολλές πιέσεις και ο δρόμος είναι ανοιχτός ακόμη και για αποστολή πολεμικών αεροσκαφών νατοϊκού τύπου. Η κίνηση αυτή εμπλέκει πλέον άμεσα το ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία, με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ να λέει ξεκάθαρα ότι έχει ξεκινήσει πόλεμος με τη Ρωσία.

Η Μόσχα από τη μεριά της αντέδρασε με θυμό στις εξελίξεις, φροντίζοντας βέβαια να υποτιμήσει την ποιότητα των οπλικών συστημάτων που εξασφάλισαν οι αντίπαλοί της.

Η κλιμάκωση είναι πλέον τετελεσμένη

Με την αποστολή προηγμένων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία είναι σαφές πως η διατλαντική συμμαχία στοχεύει να ενισχύσει τον ουκρανικό στρατό για την επερχόμενη ρωσική επίθεση, η οποία πιθανολογείται ότι θα είναι ιδιαίτερα σκληρή.

Οι αμυντικοί αναλυτές θεωρούν ότι οι απώλειες θα είναι μεγάλες για το Κίεβο, επομένως πρέπει να διασφαλιστεί αφενός ότι δεν θα υπάρξει ουκρανική κατάρρευση, αφετέρου ότι οι Ρώσοι θα υποστούν τα μεγαλύτερα δυνατά πλήγματα.

Γι’ αυτό τον λόγο στόχο αποτελεί ο εξοπλισμός τουλάχιστον μίας ταξιαρχίας με άρματα μάχης τύπου Leopard (γερμανικά) και Abrams (αμερικανικά), τα οποία θα προμηθεύσουν οι Ευρωπαίοι μαζί με τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα θα αναλάβουν την εκπαίδευση του προσωπικού καθώς επίσης και τη συντήρηση του οπλισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους «Financial Times» θα χρειαστούν μήνες έως ότου τα συγκεκριμένα άρματα φτάσουν στην Ουκρανία και την πρώτη γραμμή. Επίσης, η ομαλή ενσωμάτωσή τους στις μονάδες και η σωστή εκμετάλλευσή τους θα αποτελέσουν τεράστια πρόκληση για το ουκρανικό επιτελείο, το οποίο δεν έχει σχεδιάσει ξανά επιχειρήσεις με τέτοιου είδους εξοπλισμό. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας για την αποστολή των τανκς δήλωσε περιχαρής: «Υπάρχει ένας συνασπισμός των τανκς». Επ’ αυτού έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τι στάση θα κρατήσει η ελληνική πλευρά, η οποία έχει στην κατοχή της τον μεγαλύτερο στόλο αρμάτων μάχης τύπου Leopard στην Ευρώπη. Αν πιστέψουμε τα δημοσιεύματα του ουκρανικού και του γερμανικού Τύπου, αφενός καταλαβαίνουμε ότι οι παρασκηνιακές πιέσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, αφετέρου ότι η αποστολή αυτών των αρμάτων από τις αποθήκες του ελληνικού στρατού επίκειται. Εξάλλου το ελληνικό υπουργείο Αμυνας δεν έχει διαψεύσει τα δημοσιεύματα αυτά, ενώ κρίνοντας από τους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας το προηγούμενο χρονικό διάστημα είναι εύλογο να θεωρεί κάποιος ότι θα ακολουθηθεί η πεπατημένη.

Απεναντίας, το Κρεμλίνο βγήκε μπροστά στις εξελίξεις με μια γραμμή αρκετά αντιφατική. Αρχικά τοποθετήθηκε ο Ρώσος πρέσβης στη Γερμανία Σεργκέι Νετσάγεφ, ο οποίος ανέφερε πως η γερμανική κίνηση ήταν «εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση», η οποία «κλιμακώνει τη σύγκρουση σε νέα επίπεδα», κατηγορώντας στη συνέχεια το Βερολίνο πως παραμέλησε «την ιστορική ευθύνη ως προς τη χώρα μας», παρομοιάζοντας την κατάσταση στην Ουκρανία με τη ναζιστική εισβολή στην ΕΣΣΔ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Επιπροσθέτως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πετκόφ έσπευσε να υποτιμήσει την αξία του δυτικού οπλισμού, όπως άλλωστε είχε κάνει στο παρελθόν, λέγοντας πως τα τανκς είναι «καταδικασμένα να αποτύχουν», προσθέτοντας ότι «ξεκάθαρα υπερεκτιμούν τις δυνατότητες που δίνονται στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις».

Σε κάθε περίπτωση, η αποστολή των παραπάνω αρμάτων μάχης ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την προμήθεια δυτικών πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία. Η Lockheed Martin που κατασκευάζει τα αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα F-16 έχει ήδη διαμηνύσει μέσω των «Financial Times» πως είναι έτοιμη να καλύψει την αυξημένη ζήτηση για τις παραπάνω πλατφόρμες. Ακόμη, αυτά τα αεροσκάφη δεν είναι περιζήτητα και υπάρχουν σε πλεόνασμα σε πολλές αεροπορίες της Ευρώπης. Ενδεικτικά, κράτη όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο ή η Πολωνία που έχουν κάνει παραγγελίες για το αμερικανικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς F-35 –επίσης της Lockheed Martin– δεν θα είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα να στείλουν τα αεροσκάφη αυτά στην Ουκρανία.

Συνεχίζονται οι μάχες για το Ντονμπάς

Ολα τα παραπάνω διαδραματίζονται όσο οι μάχες στο Ντονιέτσκ συνεχίζονται. Οι Ρώσοι συνεχίζουν –αν και με μειωμένη ένταση– τις επιχειρήσεις πέριξ της πόλης του Μπαχμούτ, η οποία έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων από τον Μάιο ενώ πολιορκείται από τον Αύγουστο. Εκεί βρίσκονται οι μισθοφόροι της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ του Γεβγκένι Πριγκόζιν. Ο τελευταίος έχει αναλάβει να διασπάσει το ουκρανικό μέτωπο, με περιορισμένα έως τώρα αποτελέσματα, παρόλο που ο ουκρανικός στρατός έχει πληρώσει ακριβά την αντίστασή του στην περιοχή. Ταυτόχρονα ο τακτικός ρωσικός στρατός επιτέθηκε στα νοτιοδυτικά του μετώπου με στόχο την κωμόπολη Βουγλεντάρ, ενώ ταυτόχρονα με κατεύθυνση την ίδια την πόλη επιτέθηκε και κατά μήκος του μετώπου της Ζαπορίζια. Εκεί οι Ρώσοι κατάφεραν να ανατρέψουν τις ουκρανικές θέσεις σχεδόν σε όλα τα σημεία, χωρίς όμως αυτό να σηματοδοτήσει μια γενικότερη κατάρρευση στην περιοχή. Παρά ταύτα, η πόλη της Ζαπορίζια, η σημαντικότερη στις όχθες του ποταμού Δνείπερου, απέχει πλέον μόλις 30 χιλιόμετρα από την πιο προωθημένη ρωσική θέση.

Ο Γερμανός καγκελάριος πείστηκε και πλέον η Δύση έχει ξεκινήσει πόλεμο με τη Ρωσία

Doc | Ουκρανία

el-gr

2023-01-29T08:00:00.0000000Z

2023-01-29T08:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282097755841437

Documento Media