Documento Media

Ψηφιακά εξοικειωμένοι οι Ελληνες εκπαιδευτικοί

Τα συμπεράσματα πανευρωπαϊκής έρευνας της Vodafone για τον βαθμό διείσδυσης των νέων τεχνολογιών στα σχολεία

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα συμπεράσματα προέκυψαν για το επίπεδο εξοικείωσης των Ελλήνων εκπαιδευτικών με τις ψηφιακές τεχνολογίες κατά την πρόσφατη παρουσίαση των αποτελεσμάτων πανευρωπαϊκής έρευνας της Vodafone που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες μαζί με την πρωτοβουλία της εταιρείας για την έναρξη ενός νέου εκπαιδευτικού προγράμματος σπουδών, που θα αφορά την εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τις νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε η Ipsos για λογαριασμό του Ιδρύματος Vodafone, οι Ελληνες εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θεωρούν σε ποσοστό 75% ότι έχουν εξαιρετική εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει της ίδιας έρευνας ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο… 48%.

Επίσης, σχεδόν στο σύνολό τους (97%) δηλώνουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν δικό τους ψηφιακό περιεχόμενο για να το χρησιμοποιήσουν στην τάξη τους. Βέβαια, δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου είναι και το σκανάρισμα μιας σελίδας βιβλίου…

Επιπλέον διαπιστώνουν ότι δεξιότητες όπως η υπευθυνότητα και η εξοικείωση με τα ψηφιακά μέσα όπως επίσης η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία θεωρούνται οι πιο σημαντικές σε μια ψηφιακή κοινωνία. Oμως αναγνωρίζουν ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ της συνάφειας ορισμένων ικανοτήτων και της ικανότητας των σχολείων να τις προάγουν όπως πρέπει.

Σε σχέση με τις ήπιες δεξιότητες οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί θεωρούν τα σχολεία καλά προετοιμασμένα για να προωθήσουν εκείνες της υπευθυνότητας και της επικοινωνίας. Αντιθέτως, διαπιστώνουν ελλείμματα στην προώθηση της αυτοοργανωμένης μάθησης και του ψηφιακού γραμματισμού.

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί θεωρούν τα σχολεία υπεύθυνα για την προετοιμασία των νέων για τις τεχνολογικές απαιτήσεις ενός ψηφιακού μέλλοντος.

Doc | Techfinance

el-gr

2023-01-29T08:00:00.0000000Z

2023-01-29T08:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282050511201181

Documento Media