Documento Media

Πανηγυρική αθώωση Κρέτσου

Κατέρρευσε η σκευωρία που έστησαν ΝΔ και καναλάρχες για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών

Βαγγέλης Τριάντης

Εν συντομία

Ομόφωνη αθώωση, πανηγυρική δικαίωση. Ο λόγος για τον πρώην υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λευτέρη Κρέτσο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια υπέστη ασύλληπτη ταλαιπωρία σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο επειδή υλοποίησε τη βούληση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να δοθεί τέλος στην παράνομη λειτουργία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών που επί 27 χρόνια λυμαίνονταν δωρεάν δημόσιες συχνότητες.

Γιατί ενδιαφέρει

Οχι απλή δικαστική απόφαση, αλλά νίκη «της Δικαιοσύνης και της δημοκρατίας» απέναντι στην πρωτοφανή εκδικητικότητα σε βάρος του από τους εγχώριους «νταβατζήδες».

Αθώοι με ομόφωνη κρίση του πρωτοβάθμιου κιόλας δικαστηρίου, ενώ είχε προηγηθεί και απαλλακτική εισαγγελική εισήγηση, κρίθηκαν ο πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λευτέρης Κρέτσος, τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, που αντιμετώπιζαν κατηγορίες σχετικά με τον διαγωνισμό του Σεπτεμβρίου του 2016. Πρόκειται για πανηγυρική δικαίωση του πρώην υφυπουργού, ο οποίος επί έξι χρόνια όχι μόνο λοιδορήθηκε αλλά δέχτηκε σφοδρή και ανήθικη επίθεση από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και μερίδα ΜΜΕ επειδή για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης έβαλε τους καναλάρχες να πληρώσουν.

Ολα αυτά βέβαια δεν θα είχαν συμβεί εάν δεν υπήρχε ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου. Ως απλός εφέτης τότε, καθώς δεν είχε ικανοποιηθεί η επιθυμία του για ανανέωση της θητείας του ως επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας για τρίτη φορά, ανέσυρε το 2018 από το αρχείο τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί ύστερα από μηνυτήρια αναφορά βουλευτών της ΝΔ. Παραβλέφθηκε έτσι έκθεση πραγματογνώμονα που είχε διενεργηθεί για λογαριασμό της Εισαγγελίας Διαφθοράς, σύμφωνα με την οποία τα οικονομικά μέσα της εταιρείας συμφερόντων Καλογρίτσα ήταν «επαρκή» για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, ενώ η εταιρεία είχε προσκομίσει «νόμιμα δικαιολογητικά». Μια έκθεση που κατέρριπτε το κατηγορητήριο, σύμφωνα με το οποίο οι αθωωθέντες σήμερα είχαν ενεργήσει παρανόμως προκειμένου να ευνοήσουν τη συμμετοχή του Ι.-Βλ. Καλογρίτσα στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η υπόθεση είχε παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη το 2016 ύστερα από μηνυτήρια αναφορά των βουλευτών της ΝΔ Μάκη Βορίδη, Χαράλαμπου Αθανασίου και Ολγας Κεφαλογιάννη η οποία στρεφόταν κατά παντός υπευθύνου. Μάλιστα ο σημερινός υπουργός Μάκης Βορίδης κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας κατά την ακροαματική διαδικασία.

«Δεν ήθελαν να αλλάξει η κατάσταση»

Κατά την απολογία του ο Λ. Κρέτσος έκανε λόγο για «κακοποίηση» που έχει υποστεί στην «προσωπική και επαγγελματική του ζωή» λόγω του διαγωνισμού.

«Είμαστε οι πρώτοι που δώσαμε άδειες στην Ελλάδα έπειτα από 27 χρόνια. Στην περίπτωση της Ελλάδας δεν είχε συμβεί ποτέ τέτοιος διαγωνισμός. Είχαν δώσει το φάσμα σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας είπε πως αυτό είναι παράνομο το 2010» ανέφερε αρχικά ο Λ. Κρέτσος και συμπλήρωσε: «Η προπαγάνδα ήταν πολύ μεγάλη, είχαμε κατεστημένα συμφέροντα που δεν ήθελαν να αλλάξει η κατάσταση». Επίσης ο Λ. Κρέτσος υποστήριξε ότι ο διαγωνισμός ήταν «διάφανος» και «το δημόσιο συμφέρον πλήρως εξασφαλισμένο».

Επαρκή οικονομικά μέσα, νόμιμα δικαιολογητικά

Τελικά το δικαστήριο, αποτελούμενο από την πρόεδρο Μαρία Τσαγγιά και τις δικαστικές λειτουργούς Σμαράγδα Τασούλη και Σταυρούλα Τούντα, έκρινε αθώους τον Λ. Κρέτσο, τα μέλη της επιτροπής του διαγωνισμού και τον Ι.-Βλ. Καλογρίτσα, υιοθετώντας πλήρως την απαλλακτική εισήγηση της εισαγγελέα της έδρας Θεοδώρας Μπισμπίκου. Συγκεκριμένα, κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας επικαλέστηκε τη σχετική πραγματογνωμοσύνη που είχε διενεργηθεί και η οποία είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι από την πλευρά Καλογρίτσα υπήρχαν «επαρκή οικονομικά μέσα» για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό. Επίσης, όπως τόνισε η εισαγγελέας, τα μέλη της επιτροπής έκαναν έλεγχο και ζήτησαν πρόσθετα οικονομικά στοιχεία από την πλευρά Καλογρίτσα και δικαιολογητικά τα οποία ελέγχθηκαν και από την εταιρεία ορκωτών ελεγκτών Grant Thornton.

«Η επιτροπή λοιπόν δεν βεβαίωσε κανένα ψευδές περιστατικό» τόνισε η εισαγγελέας της έδρας, ενώ, όπως ανέφερε, κατά την κρίση της «δεν συντρέχει ο απαραίτητος δόλος».

Ο πρόθυμος εισαγγελέας Αθανασίου

Τη συγκεκριμένη πραγματογνωμοσύνη είχε αγνοήσει κατά το παρελθόν ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας Π. Αθανασίου. Πρόκειται για τον πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο οποίος είχε καταθέσει ότι δεχόταν πιέσεις και απειλές από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αλλά, όπως αποδείχτηκε στο ειδικό δικαστήριο, την ίδια περίοδο που δεχόταν «παρεμβάσεις» τον «είχε καλέσει σε τραπέζι».

Η δικογραφία που είχε σχηματιστεί μετά τη μηνυτήρια αναφορά των τότε βουλευτών της ΝΔ είχε τεθεί στο αρχείο από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Ωστόσο το 2018 ο Π. Αθανασίου την ανέσυρε και τον Απρίλιο του 2019 άσκησε ποινικές διώξεις σε βάρος του Λ. Κρέτσου, του Ι.-Βλ. Καλογρίτσα και των μελών της επιτροπής. Μάλιστα στο πόρισμά του ο Π. Αθανασίου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο κ. Κρέτσος και τα μέλη της επιτροπής είχαν προχωρήσει σε ενέργειες ή παραλείψεις «με αποκλειστικό σκοπό να ευνοήσουν την εταιρεία του Ιωάννη Καλογρίτσα».

«Νίκη της Δικαιοσύνης και της δημοκρατίας»

Την πανηγυρική αθώωση του Λ. Κρέτσου σχολίασε με δήλωσή του ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην υφυπουργού, γνωστός δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης, ο οποίος παρέστη στο δικαστήριο μαζί με τον δικηγόρο Γιώργο Αθανασάκη.

Οπως τόνισε ο Γ. Μαντζουράνης: «Η απόφαση του δικαστηρίου δικαιώνει τόσο τους κατηγορούμενους όσο και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που συγκρούστηκε με μεγάλα κατεστημένα συμφέροντα προς όφελος της κοινωνίας», ενώ έκανε λόγο για «νίκη της Δικαιοσύνης και της δημοκρατίας».

«Η απόφαση του δικαστηρίου δικαιώνει τόσο τους κατηγορούμενους όσο και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που συγκρούστηκε με μεγάλα κατεστημένα συμφέροντα προς όφελος της κοινωνίας»

Γιάννης Μαντζουράνης Συνήγορος υπεράσπισης του πρώην υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Doc | Δικαίωση

el-gr

2023-01-29T08:00:00.0000000Z

2023-01-29T08:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281728388653981

Documento Media