Documento Media

Εξι στα έξι από τον πρωθυπουργό της εκτροπής

Αδιάσειστες αποδείξεις παρακολουθήσεων που επιβεβαιώνουν πλήρως τις αποκαλύψεις του Documento

Βασίλης Ανδριανόπουλος

Η περασμένη Τετάρτη ήταν αρχικά ημέρα δικαίωσης του Documento. H εφημερίδα εδώ και περίπου τρεις μήνες δημοσιεύει –με στοιχεία– ότι οι παρακολουθούμενοι από τον πρωθυπουργό ανέρχονται σε περισσότερους από εκατό

Εκτροπή. Παρακράτος. Καμόρα. Δυστυχώς, καμία από αυτές τις λέξεις δεν μπορεί να αποδώσει στην ολότητά της την ντροπιαστική κατάλυση κάθε έννοιας δημοκρατίας, δικαίου και λογικής στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη χώρα όπου ο πρωθυπουργός παρακολουθεί εκατοντάδες πρόσωπα, όπως τον αρχηγό του στρατού, πολιτικούς αρχηγούς, πρώην πρωθυπουργούς, υπουργούς, βουλευτές, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες. Δικαίωμά του δεν είναι; Είναι άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης λοιπόν, ο μόνος πρωθυπουργός στη μεταπολίτευση που έθεσε υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ –από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας–, θέλησε να τους παρακολουθεί όλους. Δεν είναι απλώς πολιτική διαστροφή. Ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλησε να γνωρίζει τα πάντα για τους πάντες. Επειδή, όπως φαίνεται, ήθελε να ελέγχει και να εκβιάζει τους πάντες. Και ακόμη και σήμερα, που έχει αποδειχτεί ότι αυτός είναι ο ιθύνων νους των… ρυπαρών δικτύων που έστησαν αυτό το πρωτοφανές κατασκοπευτικό δίκτυο, προβαίνει στην προσφιλή του τακτική: λέει αδιανόητα ψέματα. Στήνει και πάλι αφήγημα περί σκευωρίας. Και γιατί να μην το κάνει; Στο κράτος εκβιασμών που έχει χτίσει δεν έχει σημασία η αλήθεια.

Σημασία έχει τι –δεν– θα πουν τα κανάλια, τα οποία έχει πριμοδοτήσει με εκατομμύρια ευρώ. Ακόμη κι έτσι όμως, οι χειρότεροι φόβοι του Κυρ. Μητσοτάκη από τη στιγμή που το Documento δημοσίευσε την πρώτη λίστα με τα πρόσωπα που παρακολουθούνταν γίνονται πραγματικότητα: όλοι καταλαβαίνουν ότι μετατράπηκε σε εθνικό ωτακουστή. Κι έτσι ακριβώς θα τον καταγράψει η Ιστορία. Ως έναν πρωθυπουργό που ανάγκαζε όσους παρακολουθούσε να τον «καλύπτουν», να τον χειροκροτούν αμήχανα και να τον εξυμνούν. Ως έναν πρωθυπουργό που κρυβόταν στις σκιές. Ως τον πρωθυπουργό της εκτροπής.

Ηπερασμένη Τετάρτη ήταν ιστορική ημέρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από αίτημα που είχε υποβάλει στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο να προβεί η αρχή σε δειγματοληπτικό έλεγχο αναφορικά με έξι από τα πρόσωπα που το Documento είχε αποκαλύψει ότι παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, έφερε στη Βουλή τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας. Το αποτέλεσμα αναμενόμενο, αλλά παρ’ όλα αυτά ανατριχιαστικό. Και οι έξι παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, τον πρώην αρχηγό ΓΕΣ Χαράλαμπο Λαλούση, τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρο Διακόπουλο, τον πρώην και τον νυν επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών Θεόδωρο Λάγιο και Αριστείδη Αλεξόπουλο αντίστοιχα. Τα έξι αυτά πρόσωπα έρχονται να προστεθούν σε ακόμη πέντε που ήταν ήδη γνωστό ότι παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, δηλαδή τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο

και τους δημοσιογράφους Θανάση Κουκάκη, Τάσο Τέλλογλου και Σταύρο Μαλιχούδη.

Δηλαδή για έξι πρόσωπα ζητήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος και ανευρέθηκε ότι όλα παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ. Η περασμένη Τετάρτη λοιπόν ήταν αρχικά η μέρα –ακόμη μιας– δικαίωσης του Documento. Της εφημερίδας η οποία εδώ και περίπου τρεις μήνες δημοσιεύει –με στοιχεία– ότι οι παρακολουθούμενοι από τον πρωθυπουργό ανέρχονται σε περισσότερους από εκατό. Της εφημερίδας για την οποία την περασμένη Τετάρτη αποδείχτηκε ότι όλα όσα έγραψε ήταν για ακόμη μια φορά πραγματικά. Αλλωστε, εφόσον ο δειγματοληπτικός έλεγχος φανέρωσε ότι και τα έξι πρόσωπα τα οποία ελέγχθηκαν παρακολουθούνται, είναι προφανές ότι το ίδιο ισχύει και για όλα τα άλλα πρόσωπα που το Documento δημοσίευσε ότι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση.

«Το κράτος παρακολουθεί τους πάντες»

Η δικαίωση του Documento είναι μια μεγάλη νίκη της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Και δυστυχώς αυτή δεν είναι μια αυτοαναφορική δήλωση. «Δεν έχετε αποδείξεις». «Ρυπαρά δίκτυα». «Μυθεύματα». «Αισώπειοι μύθοι». «Ο Βαξεβάνης είναι εθνικός συκοφάντης». «Εβδομαδιαίο σίριαλ αθλιότητας». «Δεν ντρέπεστε λίγο να λέτε ότι εγώ παρακολουθούσα τον Χατζηδάκη;». Αυτά είναι ορισμένα μόνο από όσα έχουν πει ο Κυρ. Μητσοτάκης και προβεβλημένα στελέχη της κυβέρνησής του αναφορικά με τις αποκαλύψεις του Documento. Εδώ και τόσους μήνες ο Κυρ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί ή έστω να απαντήσει στα δημοσιεύματα της εφημερίδας, παρά αρκέστηκε για ακόμη μια φορά να ηγηθεί μιας πρωτοφανούς επίθεσης εναντίον –κυρίως– του Documento και των δημοσιογράφων του. Σήμερα δεν έχει τι να πει εναντίον του Documento, παρά ψελλίζει ότι δεν φέρει αυτός ευθύνη για τις παρακολουθήσεις.

Προφανώς όμως υπάρχουν πολύ σημαντικότερα ζητήματα στη δυσώδη αυτή υπόθεση από τη δικαίωση του Documento. Το σημαντικότερο είναι ότι αποδείχτηκε πέραν πάσης αμφιβολίας πως εξελίσσεται μια άνευ προηγουμένου επίθεση στην ίδια τη δημοκρατία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αποδείχτηκε ότι υπάρχει μια ξεκάθαρη εκτροπή, στην οποία οφείλουν να σταθούν απέναντι όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες. Αλλωστε τις τελευταίες ημέρες στελέχη της κυβέρνησης όπως ο Αδωνης Γεωργιάδης και… σπουδαίοι αναλυτές όπως ο

Αρης Πορτοσάλτε δίνουν ξεκάθαρη «γραμμή»: τα κράτη παρακολουθούν τους πάντες. Αν αποδεχτούμε ως νομοτελειακή κανονικότητα αυτές τις παρακρατικές μεθόδους, τι μας περιμένει στο μέλλον;

Ο «προδότης» Ράμμος και ο «στρατηγός της σιωπής»

Ισως το στίγμα δίνει ακόμη μια φορά ο πρώην τηλεπωλητής νανογιλέκων και νυν υπουργός Ανάπτυξης: «Ο κ. Ράμμος έχει αγγίξει τα όρια της προδοσίας και όχι μόνο της νομιμότητας». Καμία έκπληξη. Η ΝΔ έχει αποδείξει διαχρονικά –και ειδικά στην περίοδο διακυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη– ότι στρέφεται εναντίον όσων προσπαθούν να αποκαλύψουν μεγάλα σκάνδαλα. Κι έτσι τα πρόσωπα αυτά χαρακτηρίζονται «προδότες». Βέβαια, μιλάμε για το κόμμα που παρακολουθούσε ακόμη και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ για λόγους «εθνικής ασφαλείας». Τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, που σε αντίθεση με πολλούς άλλους τιμά τον όρκο του δικαστή, δεν θα χαρακτήριζε προδότη;

Επειτα είναι οι παρακολουθούμενοι. Τα θύματα αυτής της υπόθεσης. Ολοι αυτοί που πλέον έμαθαν κι επισήμως ότι βρίσκονταν –ή μήπως βρίσκονται ακόμη;– υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ του Κυρ. Μητσοτάκη. Ολοι αυτοί που είτε μένουν σιωπηλοί είτε υμνούν τον παρακολουθητή τους. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρος, ο άνθρωπος που έχει δηλώσει ότι «πρώτα θα κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε όποιον πατήσει ελληνικό έδαφος», δεν έχει βγάλει άχνα τόσους μήνες που το Documento αποκάλυψε ότι βρισκόταν υπό παρακολούθηση. Αρκούνταν να διαδίδει ότι όλα αυτά είναι «μυθεύματα».

Ολως παραδόξως, πριν από μερικές ημέρες ανακοινώθηκε ότι η θητεία του «στρατηγού της σιωπής» ανανεώθηκε για ακόμη ένα χρόνο. Ο Κυρ. Μητσοτάκης τον επιβράβευσε για τη σιωπή του. Σήμερα, που έχει διαπιστωθεί από την ΑΔΑΕ ότι παρακολουθούνταν επί δύο χρόνια, ο στρατηγός εξακολουθεί να παραμένει βουβός. Επί δύο χρόνια η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου υπέγραφε –ανά δίμηνο– διατάξεις βάσει των οποίων ο Κων. Φλώρος παρακολουθούνταν για «λόγους εθνικής ασφαλείας». Κι όμως, ο στρατηγός δεν αισθάνεται την ανάγκη να εκδώσει έστω μια τυπική δήλωση αγανάκτησης. Ποιος είναι ο λόγος που ο στρατηγός έχει αφήσει τον εαυτό του να καταστεί μια τραγική φιγούρα εντός του στρατεύματος;

Το δράμα του Κωστή Χατζηδάκη

Φυσικά, πάντα υπάρχουν και χειρότερα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα χειρότερα έχουν και ονοματεπώνυμο: Κωστής Χατζηδάκης. Ο «στόχος 5046c» της ΕΥΠ. O υπουργός που βρίσκεται σε μια πρωτοφανή κατάσταση αυτοεξευτελισμού. Είναι αυτός που όταν το Documento αποκάλυψε ότι παρακολουθούνταν επί δύο χρόνια από την ΕΥΠ είχε δηλώσει πως αν βρεθούν στοιχεία και αποδείξεις της παρακολούθησης, θα πρέπει να υπάρξουν οι ανάλογες «πολιτικές συνέπειες». Ομως την περασμένη Πέμπτη –αφότου ο Αλ. Τσίπρας είχε προσκομίσει τις αποδείξεις που ο υπουργός Εργασίας ζητούσε– ο Κ. Χατζηδάκης αποφάσισε να πιει μέχρι τέλους το πικρό ποτήρι της στήριξης του Κυρ. Μητσοτάκη.

Ετσι, από το βήμα της Βουλής ο φανερά έντρομος Κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Στην περίπτωσή μου είναι σαφές ότι ορισμένοι πράκτορες 000 ή κάποιοι Κλουζό αποφάσισαν να επιδείξουν το αστυνομικό τους δαιμόνιο και να εξαντλήσουν τη φαντασία τους σε μένα». Αρα φταίνε κάποιοι… πράκτορες της ΕΥΠ που αυτομόλησαν και αποφάσισαν να παρακολουθήσουν τον Κ. Χατζηδάκη. Ο μόνος που δεν φταίει είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ο άνθρωπος δηλαδή που δεν είναι απλώς ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, αλλά αυτός που την είχε θέσει υπό την εποπτεία του από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Φαντάζει δύσκολο ένας πολιτικός να έχει τη στάση του Κ. Χατζηδάκη απλώς και μόνο για να κρατήσει τη θέση του. Ο,τι κι αν σημαίνει η κατοχή της θέσης του υπουργού στην Ελλάδα που μαστίζεται από τη διαφθορά. Σε κάθε περίπτωση, εκφράζουμε την ειλικρινή μας συμπαράσταση στον υπουργό που αναγκάζεται να εξυμνεί τον άνθρωπο που τον παρακολουθούσε.

Ενα και το αυτό Predator και ΕΥΠ

Προκειμένου όμως να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του σκανδάλου είναι απαραίτητη μια σύντομη αναδρομή, που πλέον αποδεικνύει ξεκάθαρα τις άγαρμπες προσπάθειες του Κυρ. Μητσοτάκη να αποποιηθεί τις ξεκάθαρες ευθύνες του. Προσπάθειες οι οποίες από μόνες τους αποδεικνύουν την εμπλοκή του στο ελληνικό Watergate.

Το Documento δημοσίευσε στις 6 Νοεμβρίου 2022 την πρώτη λίστα με τα πρόσωπα που παρακολουθούνταν από το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator. Το πρώτο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι οι παράνομες και οι «νόμιμες» παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ είναι αλληλένδετες. Δηλαδή η τακτική που ακολούθησαν: ο εκάστοτε στόχος να αρχίσει να παρακολουθείται μέσω νόμιμης επισύνδεσης από την ΕΥΠ. Αυτός είναι και ο λόγος που η παρακολούθηση πολλών προσώπων από την ΕΥΠ για λόγους «εθνικής ασφάλειας» κράτησε μόλις δύο μήνες.

Αιτία είναι ότι το κύκλωμα ήθελε μέσω της «νόμιμης» επισύνδεσης να μάθει τις επαφές του εκάστοτε παρακολουθούμενου. Στη συνέχεια αναλάμβανε το Predator: στέλνονταν τα λινκ που περιείχαν το κακόβουλο λογισμικό στις κοντινές επαφές των στόχων –πολλές φορές στελνόταν και στους ίδιους– ώστε να υπάρχει πολύπλευρη και περισσότερο ασφαλής και κρυφή παρακολούθηση. Επομένως, είτε σε παρακολουθούσε το Predator είτε η ΕΥΠ το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Σε άκουγε ο πρωθυπουργός. Ουδέν κρυπτόν υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη.

«Ρυπαρά δίκτυα» από την κυβέρνηση

Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης όταν το Documento δημοσίευσε τη λίστα στις 6 Νοεμβρίου 2022 ήταν μονότονα προβλέψιμη: το Documento λέει ψέματα. Σε αυτό το μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χρησιμοποιεί εδώ και καιρό πολλές ίδιες λέξεις: «μυθεύματα», «αερολογίες», «αισώπειοι μύθοι», «ρυπαρά δίκτυα» και «ουδέν σχόλιο» είναι μερικές μόνο από αυτές, οι οποίες

σκοπό έχουν να απαλλάξουν τον πρωθυπουργό από κάθε ευθύνη.

Η απόδοση ευθυνών στο Documento δεν ήταν η μοναδική γραμμή άμυνας του κυβερνητικού εκπροσώπου, ειδικά εφόσον προτού η εφημερίδα δημοσιεύσει τις λίστες με τα παρακολουθούμενα πρόσωπα είχαν επιβεβαιωθεί οι παρακολουθήσεις των Ν. Ανδρουλάκη και Θαν. Κουκάκη τόσο μέσω «νόμιμης» επισύνδεσης όσο και μέσω Predator. Ετσι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχτισε στις 14 Νοεμβρίου μια νέα γραμμή άμυνας: «Η κυβέρνηση κατηγορηματικά επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει καμία κρατική αρχή ασφαλείας που να χρησιμοποιεί αυτού του είδους τα κακόβουλα λογισμικά… Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει γι’ αυτό και στο παρελθόν, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να γνωρίζει ποια πρόσωπα τίθενται σε διαδικασία νόμιμης επισύνδεσης. Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται μόνο όταν υπάρχουν ευρήματα. Και τέτοιου είδους ενημέρωση προς τον πρωθυπουργό δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής».

Νόμιμες οι επισυνδέσεις, αλλά ο ίδιος δεν γνώριζε

Μάλιστα. Το Documento αποκάλυψε στις 15 Ιανουαρίου 2023 στοιχεία από τη «νόμιμη» παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρου. Του «στόχου 519c» της ΕΥΠ. Βάσει όσων αναγράφονται στην έκθεση της ΕΥΠ που γνωστοποιήθηκε στο Documento, «σύμφωνα με εξωτερικές πληροφορίες ο στόχος προέβη σε αγορά κατοικίας στην περιοχή του Παπάγου έναντι 1.200.000 ευρώ, στο οποίο ποσό τα 600.000 ευρώ πληρώθηκαν “μαύρα”. Επιπλέον η κόρη του διαμένει στην Αγία Παρασκευή σε κατοικία έναντι 1.500 ευρώ, το οποίο προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό για τον τρόπο ζωής του στόχου και πληρωμής των εν λόγω κινήσεων».

Πλέον, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, τα όσα έχει αποκαλύψει το Documento δεν μπορούν να διαψευστούν. Επομένως για ποιο πράγμα προσπαθεί να μας πείσει η κυβέρνηση; Οτι ο πρωθυπουργός που είχε υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ δεν έμαθε ποτέ για την επίμαχη έρευνα της ΕΥΠ; Η επί δύο χρόνια παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ δεν έφτασε ποτέ στο γραφείο του; Τότε για τα ευρήματα ποιας «νόμιμης» επισύνδεσης ενημερώνεται ο πρωθυπουργός; Ηταν άλλωστε ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης αυτός που είχε παραδεχτεί ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι «απολύτως ενημερωμένος από αυτόν για τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ». Ας μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν.

Μυστικές υπηρεσίες από την Αρμενία

Κοροϊδευόμαστε όμως. Γιατί ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι προτού το Documento δημοσιεύσει την πρώτη λίστα παρακολουθούμενων είχαν προηγηθεί εξωφρενικοί ισχυρισμοί από την πλευρά της κυβέρνησης αναφορικά με την – επιβεβαιωμένη ήδη από τότε– παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη; Σύμφωνα με όσα διέρρεαν τότε από κυβερνητικές πηγές, ο πρόεδρος

του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τέθηκε σε παρακολούθηση έπειτα από σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε από ξένες μυστικές υπηρεσίες και συγκεκριμένα της Ουκρανίας και της Αρμενίας. Ο ισχυρισμός αυτός ήταν τόσο ακραίος που σύντομα η κυβέρνηση διά στόματος Κυρ. Μητσοτάκη αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη ήταν «πολιτικά λανθασμένη» αλλά «νόμιμη και τεκμηριωμένη».

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση δεν θέλησε ποτέ να μας ενημερώσει για τα ευρήματα αυτής της παρακολούθησης. Χαμένοι από την αποκάλυψη της παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη ήταν ο τότε διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης και ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, που εξωθήθηκαν σε παραίτηση από τον Κυρ. Μητσοτάκη. Στόχος ήταν να αποδοθεί σε αυτούς το σύνολο της ευθύνης του σκανδάλου. Εις μάτην.

«Παρακολουθείται ο ίδιος ο πρωθυπουργός»

Ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται πως οι παρακολουθήσεις ήταν νόμιμες. Αρα ορθώς παρακολουθήθηκε ο Κ. Χατζηδάκης; Αλλά γιατί τον διατηρεί ακόμη στη θέση του υπουργού; Βέβαια η αναζήτηση ψήγματος λογικής σε όσα λέει ο πρωθυπουργός δεν έχει νόημα

Αργότερα η κυβερνητική γραμμή –διά στόματος Γ. Οικονόμου– άλλαξε κι έγινε ακόμη πιο τραγελαφική: το Documento δεν γράφει ψέματα, άρα παρακολουθείται και ο πρωθυπουργός. Ναι, δεν πρόκειται για πλάκα. Στις 7 Νοεμβρίου 2022 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι αν οι αποκαλύψεις του Documento «ευσταθούν, αν έχει φτάσει στο σημείο να παρακολουθείται ο υπουργός Εξωτερικών, τότε μιλάμε για υποθέσεις κατασκοπείας. Εάν έχουμε φτάσει στο σημείο να παρακολουθούνται με Predator στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, κατά τη λογική του Σπίρτζη, παρακολουθείται ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αυτές είναι οι πραγματικές διαστάσεις». Γιατί γελάτε, κύριοι;

Γιατί ποιος μπορεί να ξεχάσει τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυρ. Μητσοτάκης στον Νίκο Χατζηνικολάου στις 7 Νοεμβρίου 2022 κατά την οποία για ακόμη μια φορά επιτέθηκε στο Documento και παρίστανε τον ανήξερο για τις παρακολουθήσεις; Τότε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει «απίστευτο ψέμα» το δημοσίευμα του Documento προσθέτοντας: «Ο κ. Βαξεβάνης είναι εθνικά επικίνδυνος». Στη συνέχεια προσποιήθηκε τον εξοργισμένο: «Υπάρχει κανένας που πιστεύει αυτά τα τριάμισι χρόνια στον ελεύθερό μου χρόνο, με όσα έχουν συμβεί, ότι παρακολουθούσα τις συζύγους υπουργών; Είναι δυνατόν να πέφτει η πολιτική ζωή του τόπου τόσο χαμηλά; Να καταγράφεται αυτό χωρίς κανένα στοιχείο; Είναι ντροπή και αίσχος να εννοεί κάποιος ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τον υπουργό Εξωτερικών».

«Ουδέποτε παρακολουθήθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ»

Τα έξι πρόσωπα των οποίων η παρακολούθηση αναφέρθηκε στη Βουλή ήρθαν να προστεθούν στα πέντε που ήταν ήδη γνωστό ότι παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ: τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη, τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο και τους δημοσιογράφους Θ. Κουκάκη, Τ. Τέλλογλου και Στ. Μαλιχούδη

Είναι όντως ντροπή και αίσχος. Ακόμη περισσότερο ντροπιαστικό όμως είναι ότι τον περασμένο Δεκέμβριο διέρρεε από το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο Κων. Φλώρος «ουδέποτε παρακολουθήθηκε». Την περασμένη Παρασκευή όμως ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι οι παρακολουθήσεις και των έξι επίμαχων προσώπων –άρα και του Κων. Φλώρου– ήταν νόμιμες. Ναι,

αλλά ο πρωθυπουργός διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι αυτός δεν φέρει κάποια ευθύνη για τις παρακολουθήσεις και ότι δεν γνωρίζει τίποτε γι’ αυτές. Τελικά γνωρίζει ή δεν γνωρίζει;

Επίσης, ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι οι παρακολουθήσεις και η αποκάλυψή τους πραγματοποιήθηκαν από «ρυπαρά δίκτυα». Αρα πώς είναι νόμιμες εφόσον δεν πραγματοποιήθηκαν νόμιμα; Επίσης, εφόσον οι παρακολουθήσεις ήταν νόμιμες, ορθώς παρακολουθήθηκε ο Κ. Χατζηδάκης; Και τότε γιατί τον διατηρεί ακόμη στη θέση του υπουργού; Τι σημασία έχει βέβαια η αναζήτηση ψήγματος λογικής στα όσα λέει ο πρωθυπουργός; Εδώ έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει τη γνησιότητα των προσώπων που περιλαμβάνονταν στον φάκελο που παρέδωσε ο Χρ. Ράμμος στον Αλ. Τσίπρα επειδή δεν αναγράφονταν ονόματα. Είναι άλλωστε πολύ δύσκολο να διασταυρωθούν τα πρόσωπα βάσει του τηλεφωνικού τους αριθμού…

Μπλόκο στην έρευνα της ΑΔΑΕ

Πέραν όμως του εξευτελισμού – και– της κοινοβουλευτικής διαδικασίας υπάρχει και η εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης. Στις 7 Νοεμβρίου 2022 ο εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης συνάντησε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο και του ζήτησε να ενοποιηθούν όλες οι δικογραφίες για τις τηλεφωνικές υποκλοπές, να σταματήσει η εισαγγελική σαλαμοποίηση και να αναλάβει την έρευνα η Εισαγγελία Εφετών. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου όχι μόνο δεν έδωσε σημασία στις εκκλήσεις του Documento, αλλά παρείχε ασπίδα προστασίας στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, κλιμάκιο της ΑΔΑΕ πήγε στον πάροχο Cosmote προκειμένου να διαπιστώσει αν ο Γ. Κύρτσος και ο Τ. Τέλλογλου βρίσκονταν υπό παρακολούθηση έπειτα από σχετικό αίτημα που είχαν υποβάλει. Το κλιμάκιο της ΑΔΑΕ παρεμποδίστηκε από τη νομική σύμβουλο της εταιρείας, η οποία κάλεσε τηλεφωνικά τον Ισ. Ντογιάκο ρωτώντας τον αν πρέπει να επιτρέψει την έρευνα. Βάσει όσων δήλωσε στη συνέχεια ο ίδιος ο Ισ. Ντογιάκος στο Documento, σε αυτό το τηλεφώνημα εξέφρασε την άποψη ότι η έρευνα είναι παράνομη αλλά δεν έδωσε επίσημη γνωμοδότηση.

Απειλές προς το Documento

Οταν το Documento στη συνέχεια στηλίτευσε τη στάση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο Ισ. Ντογιάκος προχώρησε στο απίστευτο: απείλησε το Documento, το οποίο τον είχε στηλιτεύσει εξαιτίας της προσπάθειάς του να παρεμποδίσει τον έλεγχο της ΑΔΑΕ.

Είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Ισ. Ντογιάκος στις 17 Δεκεμβρίου 2022 στην ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: «Δεν είναι δυνατόν μια μερίδα του Τύπου εκμεταλλευόμενη έναν ουσιαστικά πλήρως αναποτελεσματικό νόμο περί Τύπου να στρέφεται και να βυσσοδομεί όποιον κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του

δεν ενεργεί σύμφωνα με τις επιθυμίες της, τις υποδείξεις της, ακόμη και τις επιταγές της. Δεν είναι άξιοι κάποιοι να φέρουν τον κάποτε άκρως τιμητικό τίτλο και ιδιότητα του εκδότη εφημερίδων ή περιοδικών. Κρατούν για τον εαυτό τους και μόνο ως επτασφράγιστο μυστικό το οικονομικό τους υπόβαθρο με βάση το οποίο έγιναν εκδότες. Στην πράξη υποβαθμίζουν την ιδιότητά τους αυτή και την ευτελίζουν υπογράφοντας ψευδή και συκοφαντικά δημοσιεύματα με χυδαίο περιεχόμενο και λεξιλόγιο. Ισως όμως ένας εκτεταμένος φορολογικός έλεγχος σε αυτούς τους ολίγους αποκαλύψει πολλά και ενδιαφέροντα σχετικά με τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες…».

Η γνωμοδότηση Ντογιάκου

Τι να σχολιάσει κανείς για τον Ισ. Ντογιάκο, που απειλεί δημοσιογράφους επειδή τόλμησαν να του ασκήσουν κριτική. Δεν έφτανε όμως αυτό, αφού ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πήγε και ένα βήμα παρακάτω: μετά το αίτημα που του υποβλήθηκε από την Cosmote εξέδωσε γνωμοδότηση βάσει της οποίας υποστηρίζει ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να ενημερώνει τους πολίτες εάν παρακολουθούνταν το τηλέφωνό τους για λόγους εθνικής ασφαλείας, προσπαθώντας παράλληλα με αυτό τον τρόπο να υποσκάψει την ελεγκτική δραστηριότητα της ΑΔΑΕ. Μικρή σημασία έχει να αναλυθεί το ότι η γνωμοδότηση Ντογιάκου δεν έχει καμία νομική αξία, αφού ο ρόλος της ΑΔΑΕ, που είναι ανεξάρτητη αρχή, προβλέπεται ρητώς από το σύνταγμα. Σημασία έχει ότι προκειμένου να υπερασπιστεί την κυβέρνηση ο Ισ. Ντογιάκος δεν δίνει καμία σημασία στο ότι υποβαθμίζει τόσο βάναυσα τον θεσμικό του ρόλο.

Η γνωμοδότησή του Ισ. Ντογιάκου μπορεί να κριθεί χειρότερη ακόμη και από την εκπρόθεσμη τροπολογία που πέρασε σε άσχετο νομοσχέδιο η κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2021, βάσει της οποίας η ΑΔΑΕ δεν δύναται να ενημερώνει τους πολίτες εάν το τηλέφωνό τους παρακολουθούνταν. Μάλιστα η επίμαχη τροπολογία είχε αναδρομική ισχύ, ώστε το ερώτημα που είχε υποβάλει στην ΑΔΑΕ ο Θαν. Κουκάκης αναφορικά με το αν βρισκόταν παρακολουθούμενος να μείνει αναπάντητο.

Ο βασιλιάς είναι γυμνός

Η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη χρησιμοποιεί κάθε βέλος που διαθέτει στην αντισυνταγματική φαρέτρα της προκειμένου οι εγκληματικές ευθύνες της σε αυτή την τόσο σκοτεινή υπόθεση να… γραφούν στο χιόνι.

Δυστυχώς όμως για τον Κυρ. Μητσοτάκη, η παράνομη και εγκληματική του δράση έχει πλέον αποκαλυφθεί. Μπορεί να πίστεψε όσα του έλεγαν οι αυλικοί του και να θεώρησε ότι όντως έχει τη δύναμη ενός μονάρχη ή ακόμη και του «βασιλιά Ηλιου», αλλά έκανε λάθος. Τραγικό λάθος. Ο λαός, σε αντίθεση με ό,τι πίστεψε για τον εαυτό του ο Κυρ. Μητσοτάκης, έχει ξεμπερδέψει με τις μοναρχίες. Και τώρα ο βασιλιάς είναι γυμνός. Φοράει μόνο τα ακουστικά του.

Doc | Εκτροπή&εκφυλισμός

el-gr

2023-01-29T08:00:00.0000000Z

2023-01-29T08:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281621014471581

Documento Media