Documento Media

Υπό παρακολούθηση Ντόρα, Κώστας και Αλεξία Μπακογιάννη

Predator ακόμη και στα τηλέφωνα της οικογένειας

Κώστα Βαξεβάνη

Σε παρακολούθηση μέσω του συστήματος Predator βρισκόταν το σύνολο της οικογένειας Μπακογιάννη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι οποίες βρίσκονται στη διάθεση του Documento εδώ και καιρό, η αδερφή του Κυριάκου Μητσοτάκη Ντόρα Μπακογιάννη, ο γιος της και δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης καθώς και η κόρη της Αλεξία Μπακογιάννη ήταν παγιδευμένοι με το κακόβουλο λογισμικό. Τα δεδομένα στα κινητά τηλέφωνα της οικογένειας, από τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα έως φωτογραφίες και emails, μεταφέρονταν όλα σε πραγματικό χρόνο στο σύστημα που έκανε τις υποκλοπές. Την είδηση για την παρακολούθηση της Ντ. Μπακογιάννη και των παιδιών της δημοσίευσε πριν από μια βδομάδα η εφημερίδα «Εστία». Το Documento δημοσιεύει σήμερα το παζλ που δείχνει την παρακολούθηση αλλά και την άμεση σχέση που είχαν οι παρακολουθητές με το Μέγαρο Μαξίμου. Η οικογένεια Μπακογιάννη προτού πιστοποιήσει την παρακολούθηση με την έρευνα στο κινητό είχε αντιληφθεί ότι υπάρχει παρακολούθηση όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε σε ένα μέλος της και δήλωσε ότι γνωρίζει περιεχόμενο συνομιλίας που είχε γίνει με τον υπογράφοντα Κώστα Βαξεβάνη. Η επιβεβαίωση της παρακολούθησης από τεχνικό εργαστήριο και η δημοσίευση της είδησης από την εφημερίδα «Εστία» μάς οδηγούν στο να δημοσιοποιήσουμε όσα έχουν γίνει και γνωρίζουμε εδώ και μήνες.

Οταν το Documento ξεκίνησε να δημοσιεύει τις λίστες με τους παρακολουθούμενους από το ενιαίο σύστημα ΕΥΠ – Predator σε αυτές δεν υπήρχαν τα ονόματα της Ντ. Μπακογιάννη, του Κ. Μπακογιάννη και της Αλεξίας. Είχαμε ωστόσο γράψει ότι τα ονόματα που δημοσιεύαμε δεν αποτελούν το σύνολο των παρακολουθουμένων, αλλά τμήμα τους για το οποίο είχαμε στοιχεία. Μετά τη δημοσίευση της λίστας Predator πρόσωπα που ανήκαν στη ΝΔ επικοινώνησαν μαζί μου και ρωτούσαν αν μεταξύ των παρακολουθουμένων ήταν η Ντ. Μπακογιάννη ή άλλο μέλος της οικογένειας Μπακογιάννη. Φυσικά η απάντηση ήταν αρνητική. Το μόνο πρόσωπο που σύμφωνα με τις λίστες μας βρισκόταν υπό παρακολούθηση και είχε κάποια σχέση με την οικογένεια Μπακογιάννη ήταν η μητέρα του παιδιού του δήμαρχου της Αθήνας Μαίη Ζαννή.Η ερώτηση όμως που μας έγινε τότε αποδεικνύεται ότι δεν προέκυπτε από κουτσομπολιό ή λανθασμένη πληροφόρηση, αλλά είχε πραγματική βάση.

Το Μαξίμου ήξερε για το τηλεφώνημα

Μπορεί η Ντόρα να μη θέλει να πιστέψει ότι ήταν στόχος παρακολούθησης, αλλά η στάση που κρατάει ο Κυριάκος με σκοπό τη συγκάλυψη έχει πλέον την ισχύ αποδεικτικού στοιχείου

Στις 28 Απριλίου 2022 στις 12.21 μετά το μεσημέρι επικοινώνησα με την Αλ. Μπακογιάννη, η οποία είναι διευθύνουσα σύμβουλος της διαφημιστικής εταιρείας ΑΙΑ. Η συγκεκριμένη εταιρεία διαχειρίζεται διαφημιστικούς λογαριασμούς για καμπάνιες σε μέσα ενημέρωσης. Αντικείμενο της συζήτησής μας ήταν πελάτες της εταιρείας οι οποίοι είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για διαφήμιση στο Documento. Είναι γεγονός ότι η Αλ. Μπακογιάννη, παρά την προσπάθεια να στραγγαλιστεί η εφημερίδα μέσω διακοπής της διαφήμισης και παρότι της έχουμε ασκήσει πολλές φορές κριτική, ουδέποτε λειτούργησε με τρόπο μη επαγγελματικό. Ελεγε μάλιστα ανοιχτά σε επαγγελματικές συναντήσεις εταιρειών όταν εξεταζόταν το θέμα της διαφήμισης ότι είμαστε επαγγελματίες και πρέπει να λειτουργούμε ως επαγγελματίες και όχι διαφορετικά.

Στη συζήτηση που κάναμε εκείνη την ημέρα με την Αλ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε χαριτολογώντας στην αναστάτωση που προκαλούν τα δημοσιεύματα του Documento και, επειδή την επόμενη μέρα θα τυπωνόταν εκτάκτως φύλλο της εφημερίδας για το Σάββατο και όχι την Κυριακή, με ρώτησε «τι βγάζετε πάλι;».

Επειδή η έρευνα η οποία ήταν σε εξέλιξη είχε ήδη γίνει γνωστή στους ενδιαφερόμενους μέσω τηλεφωνημάτων για να δώσουν απαντήσεις, της είπα ότι αυτήν τη φορά βγάζου

με κάτι που δεν θα της αρέσει και συγκεκριμένα ότι προσελήφθη ο γιος του Κυρ. Μητσοτάκη σε γραφείο Ισπανού ευρωβουλευτή.

Η Αλ. Μπακογιάννη απάντησε ότι δεν γνωρίζει σε ποιον ευρωβουλευτή είναι ο γιος Κώστας Μητσοτάκης, αλλά θεωρούσε λάθος να ασχοληθούμε με αυτό επειδή, όπως είπε χαρακτηριστικά: «Τι φταίει το παιδί, έχει κι αυτό δικαίωμα να πιάσει κάπου δουλειά».

Της απάντησα ότι είχα άλλη άποψη, είναι γιος του πρωθυπουργού και πρέπει να μην ακολουθεί μια διαδικασία που δείχνει ρουσφέτι ευρωπαϊκού επιπέδου.

Το Σάββατο 30 Απριλίου 2022 η εφημερίδα βγήκε στα περίπτερα (τυπώθηκε στις 29 Απριλίου) με τίτλο: «Δυναστεία, βολεύτηκε και ο γιος στο Ευρωκοινοβούλιο».

Το δημοσίευμα θορύβησε τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος έδωσε εντολή να βρεθεί ποια ήταν η πηγή των πληροφοριών του Documento. Την 1η και 2η Μαΐου ο Μητσοτάκης ενημερώθηκε από πρόσωπο στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η πηγή του δημοσιεύματος του Documento που αφορούσε τον γιο του ήταν η οικογένεια της Ντόρας και συγκεκριμένα η Αλ. Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει σήμερα πηγή μας, ο Μητσοτάκης αμφισβήτησε ότι θα μπορούσε η Αλεξία να δώσει πληροφορίες για τον γιο του. Ομως ο συνομιλητής του επέμενε και μάλιστα του είπε: «Κυριάκο, μην επιμένεις, έχουμε στοιχεία. Υπάρχουν όσα ειπώθηκαν στο τηλέφωνο».

Εκανε επίθεση στην οικογένεια

Ο Κυρ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν φέρεται να ρώτησε πώς υπάρχουν όσα ειπώθηκαν στο τηλέφωνο αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες από άλλη πηγή, θεώρησε δεδομένη την «προδοσία» και έκανε λεκτική επίθεση σε μέλη της οικογένειας.

Πρόσωπο το οποίο σχετίζεται στενά με την Ντ. Μπακογιάννη αλλά και τον Κυρ. Μητσοτάκη ανέλαβε να διευθετήσει την κρίση που υπήρχε με αλλεπάλληλες επικοινωνίες.

Είναι εμφανές ότι αυτό που μεταφέρθηκε στον Μητσοτάκη ότι είχε ειπωθεί στο τηλέφωνο δεν ήταν ακριβές, αλλά μετέφερε την εκτίμηση ότι υπήρχε στενή και ύποπτη σχέση μεταξύ μελών της οικογένειάς του και του Documento. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η οικογένεια της Ντ. Μπακογιάννη έχει κατηγορηθεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια συσκέψεων στο Μαξίμου ότι είναι πηγή πληροφοριών του Documento. Αρκετοί από τους συμβούλους του Κυρ. Μητσοτάκη έβγαζαν το μένος τους προς την Ντόρα με τον τρόπο αυτό, γνωρίζοντας επιπλέον ότι την ίδια άποψη είχαν και πρόσωπα πολύ κοντινά στον πρωθυπουργό. Δημιουργούσαν έτσι κοινό μέτωπο. Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια ο Μητσοτάκης γνώριζαν ότι υπήρχε τηλεφώνημα το οποίο είχα κάνει εγώ προς την Αλ. Μπακογιάννη, γεγονός που δεν γνώριζαν τρίτοι.

Το λογισμικό και η… καλή θέληση

Ο εντοπισμός του κακόβουλου λογισμικού Predator στα τηλέφωνα της Αλεξίας, της Ντόρας αλλά και του δημάρχου Κ. Μπακογιάννη έχει πλέον διαλύσει τις αμφιβολίες περί της παρακολούθησης. Πρόσωπα κοντά στην Ντ. Μπακογιάννη σχολιάζουν ότι «η Ντόρα δεν πιστεύει ή ίσως δεν θέλει να πιστεύει ότι ο Κυριάκος είχε σχέση με την παρακολούθηση ή γνώριζε κάτι. Περιμένει απλώς να βρεθεί άκρη σε αυτή την υπόθεση».

Η οικογένεια Μπακογιάννη φαίνεται να ασπάζεται τα περί κακών ενδιάμεσων και ρυπαρών δικτύων που ευθύνονταν για τις παρακολουθήσεις, αλλά η πραγματικότητα της παρακολούθησης είναι σκληρή και η στάση που κρατάει ο Μητσοτάκης προκειμένου να συγκαλυφθεί η υπόθεση έχει πλέον την ισχύ αποδεικτικού στοιχείου. Εν τω μεταξύ φαίνεται πλέον ότι «ουδέν κρυπτόν υπό το Predator».

Doc | Εκτροπή&εκφυλισμός

el-gr

2023-01-29T08:00:00.0000000Z

2023-01-29T08:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281556589962141

Documento Media