Documento Media

Η σωστή διατροφή ενισχύει τη φυσική ανοσία

Της Αγγελικής Μακρή

Ποιες τροφές είναι θεραπευτικές για τον οργανισμό μας, άρα ενδείκνυνται για την προστασία της φυσικής μας ανοσίας, και ποιες είναι επιβλαβείς και ερεθιστικές, επομένως αντενδείκνυνται;

Φυσική ή έμφυτη ανοσία

Η ανάπτυξη της μικροβιολογίας στα τέλη του 19ου αιώνα σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τον όρο ασθένεια. Εισάγονται οι έννοιες της φυσικής ή έμφυτης ανοσίας και της ανοσορρύθμισης ως οι αιτίες εκδήλωσης της ασθένειας. H φυσική ανοσία αποτελεί ένα είδος γενικής προστασίας για τον οργανισμό μας, είναι η πρώτη γραμμή άμυνάς του. Ολοι γεννιόμαστε με τη δική μας φυσική ανοσία. Πρόκειται για τον μηχανισμό του σώματος που ανιχνεύει εισβολείς όπως ιούς, βακτήρια, παράσιτα και τοξίνες, καθώς και πληγές ή τραύματα. Με την ανίχνευση αυτών των παραγόντων ή γεγονότων ενεργοποιούνται τα κατάλληλα κύτταρα για να επιτεθούν και να καταστρέψουν το ξένο σώμα ή να ξεκινήσουν την επισκευή. Ταυτόχρονα, η φυσική ανοσία ενημερώνει και διαμορφώνει την προσαρμοστική ανοσοαπόκριση του οργανισμού.

Ανοσία και χειμώνας

Ορισμένες συνθήκες όπως ο παρατεταμένος ύπνος, η έκθεση στο κρύο, σε κάποιον ήχο κ.λπ. μπορούν να τροποποιήσουν αυτό τον τύπο της ανοσίας. Η χειμερινή περίοδος μπορεί να τη φέρει σε ανισορροπία. Συνθήκες όπως ο κρύος καιρός, ο ξηρός αέρας, οι εποχιακές ιώσεις που συνοδεύονται από βραχύτερη έκθεση στον ήλιο –άρα και μείωση της βιταμίνης D– μπορούν είτε να εξασθενίσουν είτε να υπερεκφράσουν τη φυσική ανοσία, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία – προσωπικότητά μας. Αυτό επιφέρει επιβάρυνση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και πρόκληση παράπλευρων βλαβών στον οργανισμό μας. Η απορρύθμιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι ιοί τείνουν να ευδοκιμούν κατά τις κρύες περιόδους μπορούν να μας οδηγήσουν σε υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης.

Υπάρχουν τροφές που είναι θεραπευτικές, άρα ενδείκνυνται ως προστασία της φυσικής μας ανοσίας, αλλά και κάποιες που είναι επιβλαβείς και ερεθιστικές και επομένως αντενδείκνυνται. Η επιλογή των σωστών τροφών και των κατάλληλων συμπληρωμάτων θα διατηρήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα ισχυρό και θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε υγιείς κατά τους χειμερινούς μήνες.

Για να βοηθήσουμε λοιπόν το σώμα μας να παραμείνει υγιές κατά τις κρύες εποχές και να νιώθουμε ευεξία μπορούμε να συμβουλευτούμε τον πίνακα τροφών και συμπληρωμάτων εμπλουτισμένο με μερικές απλές συμβουλές. Οπλισμένοι με ευεξία και αισιοδοξία δεν θα νιώθουμε πια σαν τα θύματα του ψύχους, αλλά ως οι βασίλισσες ή βασιλιάδες του χιονιού! Και μην ανησυχείτε, είναι όλα φυσικά!

Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε τη φυσική μας ανοσία κατά τη διάρκεια του χειμώνα ώστε να είμαστε καλά προετοιμασμένοι για οτιδήποτε μας φέρει η εποχή! Να μείνουμε υγιείς και να απολαύσουμε αυτό τον χειμώνα!

Κρύος καιρός, ξηρός αέρας και εποχιακές ιώσεις που συνοδεύονται από βραχύτερη έκθεση στον ήλιο, άρα και μείωση της βιταμίνης D, μπορούν να εξασθενίσουν τη φυσική ανοσία

Life | Ειδικήεκδοση

el-gr

2022-11-27T08:00:00.0000000Z

2022-11-27T08:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282986813946739

Documento Media