Documento Media

Τι μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Ενας από τους πιο τεκμηριωμένους τρόπους να παραμείνετε υγιείς και ίσως το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον οργανισμό σας είναι να έχετε επαρκή ύπνο. Αυτό σημαίνει επτά έως εννιά ώρες κάθε βράδυ για τους περισσότερους ανθρώπους. Ενώ κοιμάστε το σώμα σας χρησιμοποιεί τον χρόνο αυτό για να αποκαταστήσει βασικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Μόλις μία νύχτα με κακό ύπνο μπορεί να μειώσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού σας κατά 70%, σύμφωνα με έρευνα.

Για να είναι το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε φόρμα πρέπει να είστε και σωματικά σε φόρμα. Η άσκηση φαίνεται πως μειώνει τη φλεγμονή και υποστηρίζει τα κύτταρα που καταπολεμούν τη λοίμωξη. Συστήνονται 30 λεπτά φυσικής άσκησης την ημέρα για τους ενήλικες και μία ώρα την ημέρα για τα παιδιά. Κάντε ένα γρήγορο περπάτημα έξω. Ασκήσεις με βαράκια, λάστιχα, push-ups, κοιλιακοί μπορούν να σας δώσουν μια γρήγορη προπόνηση ολόκληρου του σώματός σας χωρίς εξοπλισμό μέσα στο σπίτι. Πρόσθετο όφελος της άσκησης, οι ενδορφίνες που εκλύονται και μειώνουν το άγχος. Η προσπάθεια διαχείρισης του άγχους είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να παραμείνετε υγιείς. Ο τρόπος που επιλέγει κάποιος να χαλαρώσει είναι δυνατόν να διαφέρει: κάντε έναν περίπατο, διαβάστε ένα βιβλίο, ακούστε μουσική, αφιερώστε χρόνο στον διαλογισμό, στη γιόγκα ή σε κάποια άλλη χαλαρωτική συνήθεια. Οι ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ανοσολογική λειτουργία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η λοίμωξη από τον ιό της ανεμοβλογιάς. Εάν έχετε περάσει ανεμοβλογιά, ο ιός δεν εξαφανίζεται από τον οργανισμό. Σε περιόδους άγχους το ανοσοποιητικό σας σύστημα εξασθενεί και ο ιός μπορεί να ε παν ενεργοποιηθεί καιν α εμφανίσετε έρπητα ζωστήρα. Αν καπνίζετε, τώρα ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να το διακόψετε. Το κάπνισμα βλάπτει τους πνεύμονές σας και αυξάνει την πιθανότητα να νοσήσετε βαριά αν μολυνθείτε από κορονοϊό ή γρίπη.

Είναι αλήθεια ότι ο υποσιτισμός μπορεί να βλάψει την ικανότητά σας να καταπολεμήσετε τις λοιμώξεις, αλλά εάν έχετε ισορροπημένη διατροφή, η φόρτωση του οργανισμού με συγκεκριμένες «σούπερ τροφές» δεν θα προσφέρει επιπλέον πλεονεκτήματα. Από την άλλη, η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων και ειδικά ζάχαρης φαίνεται πως έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία γενικά, προάγοντας τη φλεγμονή. Το να ακολουθείτε τις συνηθισμένες συμβουλές διατροφής – κατανάλωση ποικιλίας φρούτων, λαχανικών και άπαχων πηγών πρωτεϊνών– είναι αρκετό για να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε καλή κατάσταση. Οι υπερβολικές δόσεις βιταμινών μέσω συμπληρωμάτων διατροφής όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά είναι δυνατόν να είναι και επικίνδυνες. Αν δεν έχετε κάποια διατροφική ανεπάρκεια, δεν συστήνονται συμπληρώματα βιταμινών. Καμία ποσότητα βιταμινών δεν θα σας προφυλάξει από το να αρρωστήσετε αν έρθετε σε επαφή με κάποιο παθογόνο. Κι όμως αποκαλούμενοι «γκουρού ευεξίας» συστήνουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα συμπληρωμάτων βιταμινών, μέχρι και 100 φορές πάνω από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση σε βιταμίνες

A, C και D, επίπεδα δυνατόν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες όπως ζάλη, ναυτία και πονοκεφάλους, ακόμη και βλάβη οργάνων, όπως στα νεφρά και στο ήπαρ.

Ισως εξαίρεση στον γενικό κανόνα ότι τα συμπληρώματα δεν βοηθούν στην πρόληψη της ασθένειας είναι η βιταμίνη D (σε μέτριες δόσεις και ειδικά τους χειμερινούς μήνες). Ερευνες έχουν δείξει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται τη βιταμίνη D για να καταπολεμήσει τους ιούς και είναι σύνηθες ακόμη και σε χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα να υπάρχει ανεπάρκεια σε βιταμίνη D, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους. Μπορείτε να πάρετε τη βιταμίνη D φυσικά μέσα από την έκθεση στον ήλιο, στον οποίο πολλοί άνθρωποι έχουν μικρότερη πρόσβαση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης C, από την άλλη, είναι πιθανώς ανώφελη. Παρότι η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για την ανοσοποιητική λειτουργία, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που δεν αποθηκεύεται στο σώμα. Η κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρείτε τα απαραίτητα επίπεδά της. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ εξαντλεί τα ανοσοποιητικά μας κύτταρα και πρέπει να αποφεύγεται. Η περιστασιακή κατανάλωση ενός ποτηριού κρασιού δεν συνιστά απειλή για το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ιδιαίτερα εάν σας βοηθά να χαλαρώσετε. Αποφύγετε όμως να το παρακάνετε.

Life | Ειδικήεκδοση

el-gr

2022-11-27T08:00:00.0000000Z

2022-11-27T08:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282973929044851

Documento Media