Documento Media

Αλλάζει η διάθεσή μας με τις εποχές;

Του Ιωάννη Νίκου

Αλλαγή εποχής – αλλαγή ώρας… Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το φθινόπωρο και ο χειμώνας φέρνουν πιο δροσερές νύχτες και πιο σκοτεινά πρωινά. Μαζί με τις αλλαγές θερμοκρασίας υπάρχουν αλλαγές στα προγράμματα, στη ρουτίνα, στις προσδοκίες, ακόμη και στις σχέσεις για κάθε άνθρωπο.

Αν και πολλοί θεωρούν ότι η άνοιξη είναι εποχή νέων ξεκινημάτων, αυτό για άλλους ανθρώπους ισχύει το φθινόπωρο. Είναι περίοδος προβληματισμού για το καλοκαίρι και τη μέχρι τώρα χρονιά καθώς και περίοδος προετοιμασίας για τον χειμώνα και τις επερχόμενες χριστουγεννιάτικες διακοπές. Καθώς μπαίνουμε στην… εποχή της συγκομιδής σκεφτείτε τους φυσικούς, συναισθηματικούς και σχεσιακούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να επηρεαστείτε απ’ αυτήν τη μετάβαση.

Η επίδραση του φωτός και της θερμοκρασίας στο ανθρώπινο σώμα είναι έντονη και βαθιά. Ολοι χρειαζόμαστε κάποιο επίπεδο φωτός και ζεστασιάς για να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει το σώμα μας. Το φθινόπωρο για ορισμένα μέρη του κόσμου σηματοδοτεί μια αλλαγή τόσο στο φως όσο και στη ζεστασιά καθώς πλησιάζουμε πιο κρύες και πιο σκοτεινές μέρες.

Σκεφτείτε την ιδανική θερμοκρασία και ποσότητα φωτός που επιθυμείτε σωματικά. Σας αρέσουν ο λαμπερός ήλιος και ο ζεστός καιρός; Ή προτιμάτε ψυχρότερες θερμοκρασίες με λιγότερο έντονο ηλιακό φως; Είστε πιο δραστήριοι τώρα απ’ ό,τι πριν από δύο μήνες; Ή παλεύετε να είστε σωματικά δραστήριοι; Οποια κι αν είναι η προτίμησή σας, η αλλαγή της εποχής θα σας επηρεάσει. Η κατανόηση και η ανταπόκριση στις ανάγκες σας θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για οποιαδήποτε εποχή πλησιάζει.

Πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται με προβλήματα εποχικής συναισθηματικής διάθεσης, που συνήθως αναφέρονται ως εποχιακή συναισθηματική κατάθλιψη (SAD) – κατάθλιψη που σχετίζεται με την αλλαγή των εποχών. Για τους περισσότερους αυτό ξεκινά το φθινόπωρο και συνεχίζεται κατά τους

χειμερινούς μήνες. Χαρακτηρίζεται από κυκλοθυμία, χαμηλή ενέργεια, δυσκολία στον ύπνο, έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες και σχέσεις, αίσθημα απελπισίας και γενική αίσθηση έντονης θλίψης. Γνωστή πιο περιστασιακά ως «το χειμερινό μπλουζ», η εποχική συναισθηματική κατάθλιψη μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη διάθεση και στις σχέσεις σας. Εάν είστε πιο ευερέθιστοι, αποσυρμένοι ή κυκλοθυμικοί κατά τους χειμερινούς μήνες, η ώρα να προγραμματιστείτε και να προετοιμαστείτε είναι τώρα.

Προκειμένου να προετοιμαστείτε για την επερχόμενη σεζόν κάντε τις ακόλουθες ερωτήσεις:

• Βρίσκετε τον εαυτό σας να κοιμάται περισσότερο;

• Δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι;

• Είναι πιο δύσκολο ή πιο εύκολο να ασκηθείτε τώρα;

• Νιώθετε λιγότερο υπομονετικοί; Εκνευρίζεστε ή εκνευρίζετε εύκολα;

• Νιώθετε πιο ενεργητικοί και παραγωγικοί;

• Υπήρξαν αλλαγές σε κάποια από τις σχέσεις σας τις τελευταίες εβδομάδες;

• Συμμετέχετε ενεργά στις σχέσεις σας;

Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις θα μπορούσε να σας δώσει κάποια εικόνα για το πώς η αλλαγή της εποχής μπορεί να σας επηρεάσει ή όχι. Ανεξάρτητα από το αν επηρεάζεστε από την εποχική συναισθηματική κατάθλιψη, υπάρχουν τέσσερα βασικά σημεία που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τυχόν εποχιακές αλλαγές. Ασκηση, άσκηση, άσκηση. Το να μετακινείτε το σώμα σας σε τακτική βάση έχει εκτεταμένες θετικές επιπτώσεις στη σωματική και συναισθηματική σας υγεία. Δεν χρειάζεται να προπονηθείτε για μαραθώνιο. Το να περπατάτε στη γειτονιά σας, να κάνετε κάποιες αερόβιες ασκήσεις ακόμη και μες στο σπίτι, να βγαίνετε και να περπατάτε έξω με τα παιδιά – όλα αυτά έχουν σημαντικό όφελος.

Προσέχουμε τι τρώμε. Η διατροφή είναι παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει ακόμη περισσότερο τη διάθεση. Για τον λόγο αυτό καλό είναι να αποφεύγετε όσο μπορείτε

τις γλυκαντικές ουσίες και ιδιαίτερα τα γλυκά ζεστά ροφήματα που ο οργανισμός επιζητά διακαώς. Η διατροφική τους αξία είναι πολύ φτωχή και σας φορτώνουν με θερμίδες αντί για εποικοδομητική ενέργεια.

Επιλέξτε ψάρια που είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, αβοκάντο, φασόλια, μπανάνες, μαύρο ρύζι και μακαρόνια ολικής άλεσης, που διαθέτουν τα κατάλληλα διατροφικά στοιχεία τα οποία αυξάνουν τη σεροτονίνη, δηλαδή την ορμόνη που μας κάνει χαρούμενους.

Το νερό και τα ροφήματα χωρίς καφεΐνη είναι ιδανικά για να διατηρήσετε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο, ενώ οτιδήποτε περιέχει βιταμίνη D προσδίδει στον οργανισμό σας ό,τι του… αφαιρεί ο ήλιος. Πάρτε περισσότερο φως. Ολοι πρέπει να εκτίθενται στο ηλιακό φως σε καθημερινή βάση. Δεδομένου ότι πολλές εργασίες γίνονται μόνο σε εσωτερικούς χώρους, αυτό συχνά απαιτεί προσπάθεια. Ομως τα οφέλη είναι μεγάλα, σωματικά και συναισθηματικά. Το σώμα μας απορροφά τη βιταμίνη D, σημαντική για την υγεία μας, από το ηλιακό φως, και η ενέργεια και η συναισθηματική ώθηση που παίρνουμε από λίγα λεπτά στον ήλιο μπορεί να είναι εξαιρετικά αναζωογονητικές. Επικοινωνήστε – μοιραστείτε το. Ολες οι μεταβάσεις έχουν τις προκλήσεις τους και είναι πάντα πιο εύκολο όταν μιλάμε σε κάποιον γι’ αυτό. Είτε μιλάτε σε φίλο, συνάδελφο ή θεραπευτή, αφήστε κάποιον να ακούσει και να αφουγκραστεί τις εσωτερικές σας σκέψεις και εμπειρίες.

Τέλος, εφόσον όπως προκύπτει ξεκάθαρα οι αλλαγές του εξωτερικού περιβάλλοντος επιδρούν τόσο στον σωματικό όσο και στον συναισθηματικό μας κόσμο, μια απλή και ξεκάθαρη συμβουλή είναι η αποφυγή της έκθεσής μας σε τοξικά περιβάλλοντα όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο όρος τοξικά περιβάλλοντα περιλαμβάνει οτιδήποτε ή οποιαδήποτε κατάσταση που δύναται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχοσύνθεσή μας. Με άλλα λόγια, οτιδήποτε μπορεί να λειτουργήσει ως ερέθισμα (π.χ. τηλεόραση, ειδήσεις, κοινωνικά δίκτυα, αρνητικά φορτισμένες σχέσεις και άτομα, συζητήσεις κ.ά.) που αντηχεί αρνητικά συναισθήματα καλό θα είναι να αποφεύγεται.

Εάν είστε πιο ευερέθιστοι, αποσυρμένοι ή κυκλοθυμικοί κατά τους χειμερινούς μήνες, η ώρα να προγραμματιστείτε και να προετοιμαστείτε είναι τώρα

Life | Ειδικήεκδοση

el-gr

2022-11-27T08:00:00.0000000Z

2022-11-27T08:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282909504535411

Documento Media