Documento Media

Οι ξεχασμένες λοιμώξεις και το ευάλωτο ανοσοποιητικό

Ενας διαφορετικός χειμώνας ξεκινάει. Οχι επειδή ο κορονοϊός αποτελεί πλέον παρελθόν αλλά επειδή ο φετινός χειμώνας μάς βρίσκει πιο απροστάτευτους σε σχέση με τους δύο προηγούμενους. Οι μάσκες έπεσαν και οι αποστάσεις εκμηδενίστηκαν, την ώρα που οι λοιμώξεις του αναπνευστικού έρχονται καταπάνω μας με φόρα. Οι γιατροί ανησυχούν για τη μηδενική ανοσία που έχουμε σε όλες τις υπόλοιπες λοιμώξεις λόγω των μέτρων προστασίας των δύο τελευταίων ετών και επισημαίνουν τη σημασία της πρόληψης και της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μέσω της αλλαγής του τρόπου ζωής μας (καλύτερη διατροφή – άσκηση – διακοπή καπνίσματος) αλλά και μέσω του εμβολιασμού. Επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων συμφωνούν ότι η προληπτική φροντίδα δεν πρέπει να αναβάλλεται και εξηγούν ότι, πέρα από τις ετήσιες προληπτικές

εξετάσεις, ένας από τους πιο τεκμηριωμένους τρόπους για να παραμείνουμε υγιείς –και ίσως το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας– είναι να έχουμε επαρκή ύπνο. Αυτό σημαίνει επτά έως εννιά ώρες κάθε βράδυ για τους περισσότερους ανθρώπους, καθώς ενώ κοιμόμαστε το σώμα μας χρησιμοποιεί τον χρόνο αυτό για να αποκαταστήσει βασικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα μόλις μία νύχτα με κακό ύπνο μπορεί να μειώσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας κατά 70%. Ταυτόχρονα συμβουλεύουν να ασκούμαστε καθημερινά, καθώς, όπως περιγράφουν, αυτό μειώνει τη φλεγμονή και υποστηρίζει τα κύτταρα που καταπολεμούν τη λοίμωξη. Συγκεκριμένα, συστήνονται 30 λεπτά φυσικής άσκησης την ημέρα για τους ενήλικες και μία ώρα την ημέρα για τα παιδιά.

Και επειδή κατά τη διάρκεια του

χειμώνα το φως της ημέρας μειώνεται και η ψυχολογία πέφτει, οι ειδικοί συμβουλεύουν όλους να… μαζέψουν περισσότερο φως. Ολοι πρέπει να εκτίθενται στο ηλιακό φως σε καθημερινή βάση. Τα οφέλη είναι μεγάλα, σωματικά και συναισθηματικά. Το σώμα μας απορροφά τη βιταμίνη D, σημαντική για την υγεία μας, από το ηλιακό φως, και η ενέργεια και η συναισθηματική ώθηση που παίρνουμε από λίγα λεπτά στον ήλιο μπορεί να είναι εξαιρετικά αναζωογονητικές.

Συμπερασματικά, ο χειμώνας που ξεκινάει είναι σίγουρα διαφορετικός, όχι επειδή η πανδημία τελείωσε αλλά επειδή σύμφωνα με τους επιστήμονες πλέον φαίνεται φως στο τούνελ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς εκτός από τον ιό που συγκλόνισε την ανθρωπότητα υπάρχουν και οι άλλοι που σταμάτησαν να μας απειλούν λόγω των μέτρων προστασίας για την καταπολέμηση της διασποράς του κορονοϊού.

Συμβουλές για να ενισχύσουμε τη μηδενική ανοσία που έχουμε λόγω των μέτρων προστασίας των δύο τελευταίων ετών

Life | Ειδικήεκδοση

el-gr

2022-11-27T08:00:00.0000000Z

2022-11-27T08:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282845080025971

Documento Media