Documento Media

Επετειακό Πανόραμα

Την Τετάρτη ολοκληρώνεται η 35η διοργάνωση του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Το Πανόραμα ρίχνει αυλαία με το βιογραφικό δράμα του Μισέλ Πλασίντο «Στη σκιά του Καραβάτζο» που θα προβληθεί την Τετάρτη στις 20.00 στο Ελλη

Το πρόγραμμα του φετινού Πανοράματος εκτός από τα αφιερώματα σε σημαντικούς δημιουργούς (Ζορζ Σιμενόν, Αλέν Ρενέ, Αγγελική Αντωνίου, Τάκης Σπετσιώτης) και τη βαρύτητα που δίνει σε προβολές κλασικών ταινιών («Ο καιρός των τσιγγάνων», «Ο μεγάλος τυχοδιώκτης», «Ο θείος μου από την Αμερική», «Χιροσίμα αγάπη μου» κ.ά.) διαθέτει κι ένα δυνατό διεθνές διαγωνιστικό τμήμα εννέα ταινιών, εκ των οποίων οι τρεις είναι ελληνικές. Το «Καθαρτήριο» του Βασίλη Μαζωμένου, τα «Φαντάσματα της επανάστασης» του Θάνου Αναστόπουλου και το «Black stone» του πρωτοεμφανιζόμενου Σπύρου Ιακωβίδη. Αυτά θα συναγωνιστούν το νέο ιστορικό ντοκιμαντέρ του έμπειρου Σεργκέι Λόζνιτσα «The Kiev trial», το οποίο καταπιάνεται με τις πρώτες δίκες ναζιστών στο Κίεβο του 1946, και τον «Πιο ευτυχισμένο άνθρωπο στον κόσμο» της Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέφσκα, η οποία μας είχε δώσει πριν από τρία χρόνια το αξιοσημείωτο θρησκευτικό δράμα «Υπάρχει θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια».

Πέρα από τις ειδικές προβολές αλλά και τις εκδηλώσεις με τις τιμητικές βραβεύσεις της Ανιέσκα Χόλαντ και του Εμίρ Κουστουρίτσα, το φετινό Πανόραμα ρίχνει το βλέμμα του και στα πρόσφατα γεγονότα που σχετίζονται με το μέλλον της κινηματογραφικής αίθουσας στην Ελλάδα, διοργανώνοντας συζήτηση στην οποία πήραν μέρος ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Νίνος Φένεκ Μικελίδης, αιθουσάρχες, διανομείς αλλά και οι σκηνοθέτες Γιάννης Οικονομίδης και Βασίλης Μαζωμένος.

Τις τελευταίες μέρες του φεστιβάλ μην παραλείψετε να δείτε τον «Ανθρωπο από το Λονδίνο» (Κυριακή 21.30, Ανδόρα), μια ξεχωριστή ταινία του Μπέλα Ταρ πάνω στο έργο του Ζορζ Σιμενόν, το «Μετέωρο και σκιά» του Τάκη Σπετσιώτη (Δευτέρα 18.00, Ανδόρα) και το «Metronom» του ταλαντούχου νέου σκηνοθέτη Αλεξάντερ Μπελκ, επί σειρά ετών συνεργάτη του Κορνέλιου Πορουμπόιου και του Κρίστιαν Μουντζίου (Τρίτη 22.30, Ελλη).

Το Πανόραμα ρίχνει αυλαία την Τετάρτη στο Ελλη (20.00). Ταινία λήξης είναι το βιογραφικό δράμα του Μισέλ Πλασίντο «Στη σκιά του Καραβάτζο» με τους Λουί Γκαρέλ και Ιζαμπέλ Ιπέρ, το σενάριο του οποίου στρέφεται γύρω από τις αντιδράσεις του πάπα Παύλου Ε΄ όταν οι μυστικές υπηρεσίες του Βατικανού ανακάλυψαν ότι ο αιρετικός καλλιτέχνης χρησιμοποιούσε πόρνες, κλέφτες και αλήτες ως μοντέλα για τα έργα του.

Ville | Πόλη

el-gr

2022-11-27T08:00:00.0000000Z

2022-11-27T08:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282634626628467

Documento Media