Documento Media

Τρυφερή ενηλικίωση

Το δικό του «8 1/2» υπογράφει ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, που επιστρέφει στην εφηβεία του

What’s up, doc?

Στην Αμερική των 60s ο 16άχρονος μαθητής γυμνασίου Σάμι Φέιμπελμανς χάρη σε μια ερασιτεχνική κάμερα ανακαλύπτει την κινηματογραφική κλίση του και ονειρεύεται να καταφέρει να εργαστεί κάποτε στον χώρο του σινεμά. Τα αυτοσχέδια φιλμάκια που γυρίζει με πρωταγωνιστές είτε τους συμμαθητές του είτε τα μέλη της οικογένειάς του θα του ανοίξουν τον δρόμο προς μια συναρπαστική περιπέτεια, παρότι ο πατέρας του δεν συμμερίζεται τον ενθουσιασμό του για το «νέο του χόμπι» και η πιανίστρια μητέρα του μοιάζει να είναι απορροφημένη στα δικά της ζητήματα.

Η ετυμηγορία

Το πιο προσωπικό φιλμ του Σπίλμπεργκ, εκτός από μια δήλωση αγά

πης στο σινεμά, είναι και μια τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης με φόντο τα μαγικά κόλπα της κινηματογραφικής κάμερας. Με αξιοθαύμαστη απλότητα ο Αμερικανός δημιουργός επιστρέφει στην εφηβεία του και προβαίνει σε μια απρόσμενη και προφανώς επώδυνη για εκείνον εξομολόγηση, η οποία συγκινεί και συναρπάζει.

Η αρχή του κινηματογραφικού ταξιδιού του έχει αφετηρία την εβραϊκή οικογένειά του και τις εύθραυστες

σχέσεις μεταξύ των μελών της. Κωμικοτραγικά επεισόδια από την καθημερινότητα αναμειγνύονται με μια λυρική χροιά, καθώς οι προλήψεις και η καλπάζουσα φαντασία της συναισθηματικά ευάλωτης μητέρας του συγκρούονται με την ορθολογική και μονότονη σκέψη του πατέρα του (ο Πολ Ντέινο με στοιχειώδη εσωτερική επάρκεια), ο οποίος ήταν ηλεκτρολόγος μηχανικός και εργαζόταν στην General Motors. Η παρουσία

δύο επικριτικών αδερφών δυσκολεύει μεν περισσότερο τη ζωή του Σάμι, αλλά προσφέρει ένα επιπλέον όπλο στην κωμική αποδόμηση της καθημερινότητας των Φέιμπελμανς. Ο κομβικός χαρακτήρας όμως που θα απογειώσει το σουρεαλιστικό θέαμα είναι ο μποέμ και τυχοδιώκτης θείος Μπόρις (τι ρόλος για τον έμπειρο Τζουντ Χιρς!), ο οποίος έρχεται για μια ολιγοήμερη επίσκεψη και δίνει στον Σάμι ένα αξέχαστο μάθημα ζωής.

Ville | Σινεμά

el-gr

2022-11-27T08:00:00.0000000Z

2022-11-27T08:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282583087020915

Documento Media