Documento Media

Μοτέρ Πάμε

«Παντελή, ρίχ’ το!» Ρετροσπεκτίβα στον σπουδαίο σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη πραγματοποιεί η Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Στη Θεσσαλονίκη (αίθουσα «Σταύρος Τορνές») από 24/11 έως 1/12 και στην Αθήνα (Ταινιοθήκη, Αίθουσα Α) από 8 εώς 15 Δεκεμβρίου. Θα προβληθούν όλες (!) οι ταινίες του, 13 μεγάλου μήκους και τέσσερις μικρού μήκους. Ευκαιρία να τις ξαναδούμε στη μεγάλη οθόνη. Κι όσοι δεν τις έχουν δει να σπεύσουν!

Στα ξένα φεστιβάλ σκίζουμε. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινίας της Αρασέλης Λαιμού, «Αγία Εμυ», είναι υποψήφια για δύο Independent Spirit Awards. Συγκεκριμένα, για το Someone to Watch Award και το John Cassavettes. Πρόκειται για μια πολύ τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης δύο αδερφών, μελών της φιλιππινέζικης κοινότητας. Ωραία και καλοσκηνοθετημένη ιστορία. Μπράβο της!

Αυτή η σκηνή έμεινε. Η σειρά «Αυτή η νύχτα μένει» (Alpha) γράφει ιστορία στη μικρή οθόνη και αρχίζει ήδη να μας προσφέρει σκηνές ανθολογίας. Ο Μανώλης Μαυροματάκης χόρεψε στην πίστα του σκυλάδικου βαρύ ζεϊμπέκικο. Μνημόσυνο για τον νεκρό αδερφό του, που γούσταρε τα σκυλάδικα. Από κάτω χτυπούσε παλαμάκια κι έσπαγε πιάτα η μάνα. Χαροκαμένη. Με τη φωτογραφία του νεκρού παιδιού δίπλα τους. Τραγωδία και θρήνος. Και στο φόντο λουλούδια, πιάτα, καπνοί και αλκοόλ. Τεράστια σκηνή.

Το σινεμά γιορτάζει. 1-3 Δεκεμβρίου στο Free the kitsch Athens Film Fest θα γίνει μια γιορτή κινηματογράφου, τέχνης και βιώσιμης μόδας στον χώρο του κοινωνικοπολιτισμικού εγχειρήματος Communitism (Κεραμεικού 28) στο Μεταξουργείο. Αφιερωμένο όπως πάντα στις αντισυμβατικές, παράξενα μοναδικές κινηματογραφικές φωνές που αμφισβητούν τα όρια του καθωσπρεπισμού και του διαχωρισμού μεταξύ δημοφιλούς, μαζικής και υψηλής τέχνης. Θα έχει και συζητήσεις, performances, εικαστικές εγκαταστάσεις, βιντεοπροβολές κι ένα φαντασμαγορικό fashion show με δημιουργίες Ελλήνων σχεδιαστών. Χ.Π.

Ville | Docout

el-gr

2022-11-27T08:00:00.0000000Z

2022-11-27T08:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282553022249843

Documento Media