Documento Media

Τα είπαν όλα χωρίς να πουν λέξη

Κύμα αντιδράσεων στο Μουντιάλ για τις απαγορεύσεις που επιβάλλουν διοργανωτές και FIFA

Σάββας Λιβάνιος

Εν συντομία

Οι υποκλίσεις των χαρτογιακάδων της FIFA στις εξωφρενικές απαγορεύσεις και απαιτήσεις των εμίρηδων προκαλούν την αντίδραση των πραγματικών πρωταγωνιστών.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο λόγος στους πρωταγωνιστές.

Το Μουντιάλ, η παγκόσμια ποδοσφαιρική γιορτή, στο Κατάρ είναι γεμάτο γκρίζες ζώνες πριν και κατά τη διάρκειά του. Σε κάθε τουρνουά δημιουργούνται μικρές ή μεγάλες ιστορίες που γίνονται μέρος ενός παζλ κοινωνικοπολιτικών και ποδοσφαιρικών μηνυμάτων. Στο μενού της καθημερινότητας του φετινού Μουντιάλ ξεχωρίζουν οι ακραίες απαγορεύσεις, άμεσες ή έμμεσες, που τσαλακώνουν τη λάμψη και το ίδιο το νόημα του ποδοσφαιρικού τουρνουά.

Τις απαγορεύσεις από το καθεστώς των ζάπλουτων εμίρηδων τις αποδέχτηκε ασυζητητί η FIFA, με τους χαρτογιακάδες της να κάνουν υποκλίσεις στους οικοδεσπότες, προκαλώντας ωστόσο δικαιολογημένο κύμα αντιδράσεων.

Οι διεθνείς των «πάντσερ» τα είπαν όλα με μια συμβολική κίνηση χωρίς να πουν λέξη. Στην κλασική φωτογραφία πριν από τη σέντρα του αγώνα τους με την Ιαπωνία κάλυψαν το στόμα με το χέρι τους, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για τη φίμωση που υπέστησαν από τη FIFΑ, η οποία απαγόρευσε ουσιαστικά τη χρήση περιβραχιόνιου στα χρώματα του ουράνιου τόξου, του One Love, που συμβολίζει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με απειλή κίτρινης κάρτας στους αρχηγούς που θα αψηφήσουν την οδηγία της. Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ουαλία, Βέλγιο, Δανία και Ελβετία είχαν προαναγγείλει ότι οι αρχηγοί των ομάδων τους θα φορούσαν το περιβραχιόνιο One Love στη διοργάνωση, αλλά οι Καταριανοί δεν τα σηκώνουν αυτά και η FIFA σήκωσε αποτρεπτικό τοίχος.

«Με το περιβραχιόνιο του αρχηγού θέλαμε να θέσουμε το παράδειγμα για τις αξίες που εκπροσωπεί η εθνική μας ομάδα: διαφορετικότητα και αλληλοσεβασμός. Να φωνάξουμε μαζί με άλλες χώρες. Δεν πρόκειται για πολιτικό μήνυμα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μη διαπραγματεύσιμα» ανέφερε η γερμανική ομοσπονδία σε σχετικό tweet, καυτηριάζοντας μια κατάσταση που παραπέμπει στον Μεσαίωνα. Το tweet κατέληγε ως εξής: «Πρέπει να είναι αυτονόητο. Δυστυχώς,

ακόμη δεν είναι. Γι’ αυτό το μήνυμα αυτό είναι τόσο σημαντικό για εμάς. Απαγορεύοντας το περιβραχιόνιο είναι σαν να μας κλείνετε το στόμα. Η στάση μας δεν αλλάζει».

Η αντίδραση των Γερμανών διεθνών είναι η εικόνα του Παγκόσμιου Κυπέλλου και συνοψίζει όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τα γήπεδα, την προκλητική συγκάλυψη της FIFA και κυρίως την κάκιστη επιλογή να ανατεθεί η διοργάνωση στο Κατάρ. Η εν λόγω φωτογραφία είναι τόσο δυνατή που τα λόγια περισσεύουν. Γερμανική αντίδραση εκδηλώθηκε και στα επίσημα του Διεθνούς Σταδίου Καλίφα. Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της παγκόσμιας ομοσπονδίας, κάθισε δίπλα στον πρόεδρο της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο φορώντας στο αριστερό μπράτσο της το περιβραχιόνιο One Love.

«Μαύρο» στον Ινφαντίνο

Ιδιαίτερα έντονη ήταν και η αντίδραση των Δανών, οι οποίοι χαρακτήρισαν επισήμως «απαράδεκτη» τη στάση της FIFA να απαγορεύσει στους αρχηγούς να φορέσουν το περιβραχιόνιο One Love. Η ΠΟ της Δανίας ανακοίνωσε ότι δεν θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του προέδρου Τζιάνι Ινφαντίνο στις επερχόμενες αρχαιρεσίες για την ανανέωση της

θητείας του, ενώ ο πρόεδρός της Γέσπερ Μέλερ προχώρησε ένα βήμα παρακάτω δηλώνοντας ότι «θα συζητήσουμε περαιτέρω ενέργειες με τους Σκανδιναβούς και Ευρωπαίους συναδέλφους μας».

Στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα του Κατάρ η σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι απαγορευμένη, οδηγώντας έως και στη μέγιστη ποινή φυλάκισης επτά ετών. Σε δηλώσεις του ο πρεσβευτής του Μουντιάλ Καλίντ Σαλμάν είχε αναφέρει: «Οσοι επισκεφθούν τη χώρα πρέπει να ασπαστούν τους κανόνες μας. Η ομοφυλοφιλία είναι ζημιά στο μυαλό και χαράμ, δηλαδή απαγορεύεται από το ισλάμ. Δεν είμαι αυστηρά θρησκευόμενος, αλλά ξέρετε τι σημαίνει η λέξη».

Για τα κάθε είδους απαγορευτικά στο Μουντιάλ πήρε θέση και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, υποστηρίζοντας πως είναι «πάντα ανησυχητικό» να ακούγεται οτιδήποτε σχετικό με περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης στους αγώνες του Παγκόσμιου Κυπέλλου.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από δημοσιογράφους. Η ανταποκρίτρια του BBC Αλεξ Σκοτ εμφανίστηκε με το One Love, στέλνοντας το δικό της μήνυμα στήριξης στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα κόντρα στους κανόνες της διοργάνωσης. Αυτό συνέβη πριν από τη σέντρα

του αγώνα Αγγλία – Ιράν. Στο συγκεκριμένο ματς υπήρξαν ηχηρά μηνύματα για διαφορετικούς λόγους. Οι ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας του Ιράν, που θεωρείται σύμβολο ενότητας της χώρας, αρνήθηκαν να ψάλουν τον εθνικό ύμνο πριν από τη σέντρα του αγώνα. Ηταν ένα βουβό και παράλληλα ισχυρό μήνυμα για όσα βιώνουν οι κάτοικοι του Ιράν από το θεοκρατικό καθεστώς που το κυβερνά. Εξω από το γήπεδο και στις εξέδρες του Διεθνούς Σταδίου Καλίφα οι Ιρανοί φίλαθλοι σήκωσαν πλακάτ ή φόρεσαν φανέλες με το σύνθημα της εν εξελίξει εξέγερσης: «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία».

«Οχι» στο αλκοόλ

Στο Μουντιάλ του 2022 υπάρχουν και άλλα… μη. Για παράδειγμα στα γήπεδα του Κατάρ απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ. Οι διοργανωτές αποφάσισαν να μη γίνεται πώληση αλκοόλ στα γήπεδα, κάτι που επιβεβαίωσε η FIFA με ανακοίνωσή της. Οι φίλαθλοι απαγορεύεται να μεταφέρουν αλκοόλ στο εμιράτο ακόμη και από τα αφορολόγητα του αεροδρομίου. Επίσης δεν μπορούν να ψωνίσουν από τη μοναδική κάβα της χώρας, στα περίχωρα της Ντόχα, όπου οι κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να αγοράσουν αλκοόλ για οικιακή κατανάλωση έχοντας λάβει ειδική άδεια.

Οι «άριστοι» μας βγήκαν ληστοσυμμορία και ωτακουστές που παίρνουν τα σπίτια του κοσμάκη και παρακολουθούν ό,τι κινείται. Τι πάτε να εξισώσετε, ρε τενεκέδες ξεγάνωτοι; Την Αριστερά με τους βρομιάρηδες που είναι στην εξουσία και νομίζουν ότι είναι τσιφλίκι τους; Οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους του έχετε τον ίδιο δείκτη νοημοσύνης με αυτόν, δηλαδή… ζερό – Ιωάννης Κ.

Τα σπιτάκια του κοσμάκη γιατί τα παίρνουν; Τα κλεμμένα γιατί δεν τα κατάσχουν και να πετάξουν αυτούς στον δρόμο ξημερώματα; Τουλάχιστον η γυναίκα χρωστούσε, δεν έκλεψε δημόσιο χρήμα για να την πετάξουν έξω σπάζοντας πόρτες – Ελενα Γ.

Γιατί πρέπει να βλέπω Μουντιάλ; Να βγάλουν αυτοί ματωμένα λεφτά =! Στο Ελλάντα δεν μποϊκοτάρουν το Μουντιάλ, σιγά ! Να μην ξεχνάμε ότι στην Εύβοια ο Μπέικερ απαιτούσε να περνάει ο Επιτάφιος έξω από το σπίτι του για να διασκεδάζουν οι καλεσμένοι του. Είχε το δικαίωμα της πρώτης νύχτας κ.λπ. και η κατά

σταση άλλαξε, οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν, έγινε μεγάλη φασαρία και η Βόρεια Εύβοια περιήλθε στο δημόσιο όταν τους έκλεισε το γηπεδάκι ποδοσφαίρου που τους είχε παραχωρήσει παλαιότερα. Σήμερα ο Μαρινάκης στράφηκε κατά του Κούλη για ένα πέναλτι (σαφώς και υπάρχουν πολλά άλλα από πίσω, αλλά…). Η παγκόσμια οικονομία περιστρέφεται γύρω από τις φαρμακευτικές εταιρείες, τις πωλήσεις όπλων, ναρκωτικών και το ποδόσφαιρο. Πιάσ’ τους αν μπορείς! – Γ. Ποτ.

Η οποιαδήποτε αντιπολίτευση που θα ήθελε να πάει ο τόπος πιο μπροστά με ποιότητα ζωής και σωστές υπηρεσίες για το κοινωνικό σύνολο, μια που αυτό είναι το ζητούμενο σε μια χώρα διαφθοράς όπως είναι η δική μας, θα πρέπει να εμπνέει και κυρίως να έχει σοβαρούς ανθρώπους με μετριοπαθή και ορθό λόγο και διάθεση εργασίας! Προσωπικά, αφενός δεν πιστεύω ότι είμαστε στο σημείο που θα έπρεπε από την πλευρά της όποιας αντιπολίτευσης, αφετέρου τα κλειδιά στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα τα κατέχουν η Δεξιά και οι δεξιές νοοτροπίες της τσέπης και της προβολής εδώ και πολλά πολλά χρόνια... Για να αλλάξει αυτό χρειάζονται άνθρωποι σοβαροί με λίγα λόγια και πολλή δουλειά κι αυτό υπάρχει σ’ ένα μικρότατο ποσοστό για πολλούς λόγους... Ποιος σοβαρός άνθρωπος θέλει να ανακατευτεί μ’ αυτήν τη σαβούρα και με την εξαφάνιση κάθε κύρους και πρωταρχικής αξίας του δημόσιου βίου από την πολιτεία και τα όργανά της: κυρίαρχα ΜΜΕ και εξαφανισμένο αξιακό σύστημα από την οικογένεια και το σχολείο; – Αρης Λ.

Οταν έχεις υπουργό ένα γελωτοποιό που τσιρίζει, χοροπηδάει και πουλάει βιβλία με την οκά αυτά τα αποτελέσματα θα έχεις. Ο αδιευκρίνιστος και με τη βούλα της Δικαιοσύνης για παραποίηση πνευματικού έργου εξαπατούσε αφελείς πουλώντας τους άχρηστα νανογιλέκα για να θησαυρίζει στην υγεία των κορόιδων. Κομπίνες με παρασιτικούς κάνει για να γεμίζει τις τσέπες του, δεν τον ενδιαφέρει αν δεν έχεις να φας – Κώστας Σ.

Σταχυολογούμε από τα δικά σας e-mails και περιμένουμε να μας γράφετε για ό,τι νιώθετε την ανάγκη να μοιραστείτε μαζί μας στο hellodocumento@gmail.com

Αγαπητό Documento, έχεις ήδη προκαλέσει πανικό από τη νηπιακή σου ηλικία. Τώρα που κλείνεις τα έξι και θα πας δημοτικό φαντάζομαι τι χαμός τούς περιμένει. Να τα εκατοστίσεις. Να είστε όλοι σας γεροί και καλή δύναμη – Σπύρος Αργ.

Doc | Κατάρ2022

el-gr

2022-11-27T08:00:00.0000000Z

2022-11-27T08:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282376928590707

Documento Media