Documento Media

Πυρ ομαδόν για το «ψηφιακό χαράτσι»

Εντονες αντιδράσεις από εμπόρους και επιχειρηματίες προκαλεί η αθέτηση της κυβερνητικής δέσμευσης για κατάργησή του

Ομαδικά πυρά προς την κυβέρνηση για την αθέτηση της δέσμευσης για την κατάργηση του «ψηφιακού χαρατσιού» εξαπολύουν θεσμικοί και καταναλωτικοί φορείς.

Ειδικότερα, ο ΣΕΠΕ, η ΓΣΕΒΕΕ, το ΕΒΕΑ, το ΕΒΕΠ, η ΕΚΠΟΙΖΩ, το ΕΕΑ, η ΕΣΕΕ, ο ΕΣΥΝΕ Αθηνών και ο ΣΕΛΠΕ με κοινή τους ανακοίνωση σημειώνουν πως η κυβέρνηση όχι μόνο αθετεί την υπόσχεση της κατάργησης του «ψηφιακού χαρατσιού», αλλά αρνείται ακόμη και να αποσαφηνίσει την ενιαία αντιμετώπιση των tablets και smartphones ως υπολογιστών, το οποίο θα διευκρίνιζε την ορθή δήλωση των υποκείμενων σε «εύλογη αμοιβή» ειδών, με αποτέλεσμα να διαιωνίζονται οι παράλογες στρεβλώσεις και αδικίες στην αγορά.

Αναχρονιστική αντίληψη

Το «ψηφιακό χαράτσι» αντικατοπτρίζει μια αναχρονιστική αντίληψη, σύμφωνα με την οποία οι χρήστες ψηφιακών μέσων (υπολογιστών, κινητών αλλά και εκτυπωτών, σκάνερ και σκληρών δίσκων, ακόμη και USB sticks) αντιμετωπίζονται ως de facto… ηλεκτρονικοί πειρατές, επειδή λαμβάνεται ως δεδομένο ότι οι χρήστες των παραπάνω μέσων αναπαράγουν παράνομα περιεχόμενο που υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα και επομένως οι δικαιούχοι του συγκεκριμένου περιεχομένου πρέπει να αποζημιωθούν με μια «εύλογη αμοιβή», την οποία ο συγκεκριμένος νόμος την ορίζει στο 2% επί της αξίας των παραπάνω προϊόντων. Ολα αυτά το… 2002, όταν τα τεχνολογικά δεδομένα ήταν φυσικά εντελώς διαφορετικά. Κι ενώ το συγκεκριμένο «χαράτσι» είχε –ορθώς– καταργηθεί, το 2017 η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το επανέφερε.

Τεράστιο κόστος

Το δε κόστος του «ψηφιακού χαρατσιού» τόσο για τους απλούς χρήστες όσο και για το ίδιο το δημόσιο είναι τεράστιο, καθώς σύμφωνα με τους παραπάνω φορείς υπολογίζεται πως κοστίζει περισσότερο από 70 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Μόνο από την «Ψηφιακή Μέριμνα» οι δικαιούχοι επιβαρύνθηκαν με 3.250.000 ευρώ!

Doc | Techfinance

el-gr

2022-11-27T08:00:00.0000000Z

2022-11-27T08:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282157885258611

Documento Media