Documento Media

Γιατί ο Μητσοτάκης φοβάται την κάλπη της απλής αναλογικής

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Μια αναφορά του πρωθυπουργού την περασμένη Τετάρτη στην ομιλία του στην Πάτρα ήταν η καλύτερη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα.

«Δεν θα με ακούσετε να αναφέρομαι σε διπλές εκλογές αλλά σε εθνικές εκλογές» είπε ο πρωθυπουργός, για να γίνει ακόμη πιο αποκαλυπτικός στη συνέχεια λέγοντας: «Δεν υπάρχει χώρος ούτε για αδιαφορία ούτε για αδράνεια και η χώρα δεν έχει ανάγκη από χαλαρές ψήφους που μπορεί να οδηγήσουν σε τερατογενέσεις».

Με απλά ελληνικά, ο πρωθυπουργός φοβάται τη χαλαρή ψήφο στην κάλπη της απλής αναλογικής. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάται κάτι τέτοιο αν η διαφορά που δείχνουν υπέρ του κόμματός του σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις είναι της τάξης των πέντε με δέκα μονάδων. Με τέτοια διαφορά εγγράφεις εντυπώσεις, πας στη δεύτερη κάλπη με τον δικό σου εκλογικό νόμο με το μπόνους των 40 εδρών και καθαρίζεις. Αυτό λέει η λογική.

Εκτός κι αν δεν είναι έτσι τα πράγματα. Το επιχείρημα ότι φοβάται τον χειμώνα που έρχεται δεν ισχύει διότι αν ίσχυε, θα πήγαινε αμέσως σε εκλογές. Συνεπώς το δίδυμο «εκλογές στο τέλος της τετραετίας» και «δεν υπάρχει χώρος για αδιαφορία» δεν… κουμπώνει με τίποτε.

Η αλήθεια είναι ότι οι παρακολουθήσεις πλήγωσαν τη μητσοτακική ΝΔ πολύ περισσότερο από όσο περίμενε ο σκληρός πυρήνας του Μαξίμου.

Ακόμη και η Pulse για τον Σκάι στην ερώτηση «ποιος από τους αρχηγούς των κομμάτων μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα θέματα διαφάνειας;» έδειξε τον Αλέξη Τσίπρα. Για δε την Prorata της «Εφ

Ο πραγματικός αντίπαλος του Κυριάκου είναι εντός της ΝΔ, ο κόσμος που τον ψήφισε, έστω με βαριά καρδιά, το 2019 και φυσικά οι «Δεν ξέρω, δεν απαντώ»

συν» ο Αλ. Τσίπρας εμφανίζεται ως πιο ασυμβίβαστος απέναντι σε κατεστημένα συμφέροντα.

Την ίδια ώρα η ακρίβεια που σαρώνει την καθημερινότητα των πολιτών κατατρώει τη δημοσκοπική βάση του κυβερνώντος κόμματος. Ο δε συνδυασμός των δύο παραπάνω μπορεί να εξελιχθεί καταστροφικός για τον πρωθυπουργό.

Το κυριότερο όμως, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι αυτήν τη φορά το πρόβλημα του Κυρ. Μητσοτάκη δεν είναι ο πολιτικός του αντίπαλος για να τον «καθαρίσει» με μια ακόμη λίστα Πέτσα και ένα αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Ο πραγματικός του αντίπαλος είναι εντός της ΝΔ, ο κόσμος που τον ψήφισε, έστω με βαριά καρδιά, το 2019 και φυσικά οι «Δεν ξέρω, δεν απαντώ». Αν στην κρίσιμη αυτή μάζα ψηφοφόρων πάρει προβάδισμα ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ροκανίσει σύντομα τη δημοσκοπική διαφορά.

Doc | Θέσεις

el-gr

2022-11-27T08:00:00.0000000Z

2022-11-27T08:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281977496632179

Documento Media