Documento Media

Αγωγή Βαξεβάνη στον συκοφάντη Μητσοτάκη

Θα κληθεί να αποδείξει τους ισχυρισμούς του περί εμπλοκής του εκδότη — δημοσιογράφου σε ροή ρωσικών κεφαλαίων στην Ελλάδα

Μάριος Αραβαντινός

Εν συντομία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να μην απαντήσει στις αποκαλύψεις του Documento για την παρακολούθηση υπουργών, οικονομικών παραγόντων και άλλων εφηύρε μια ψευδή ιστορία για να πλήξει τον Κώστα Βαξεβάνη. Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να τον εμπλέξει σε ροή ρωσικών κεφαλαίων στην Ελλάδα και πλέον θα κληθεί να αποδείξει τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς του ενώπιον της Δικαιοσύνης, αφού του επιδόθηκε η σχετική αγωγή του εκδότη του Documento.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο Μητσοτάκης πλέον δεν είναι στο απυρόβλητο.

Εφτασε η ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να αποδείξει αν όσα συκοφαντικά έχει ξεστομίσει σε βάρος του Κώστα Βαξεβάνη ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οπως είχε προαναγγείλει, ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento κατέθεσε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος του πρωθυπουργού, η οποία επιδόθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της περασμένης Παρασκευής και μέσω αυτής διεκδικεί το ποσό των 100.000 ευρώ. Ο Κ. Βαξεβάνης υποχρεώθηκε να προσφύγει στα αστικά δικαστήρια κατά του Κυρ. Μητσοτάκη μετά τις δηλώσεις του τελευταίου σε συνέντευξή του στον Αnt1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου περί εμπλοκής του δημοσιογράφου σε ροή ρωσικών κεφαλαίων προς την Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πιστοποιείτο και από δικαστική απόφαση.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης παραχώρησε τη συνέντευξη αμέσως μετά τις πρώτες αποκαλύψεις του Documento για την παρακολούθηση υπουργών, οικονομικών παραγόντων και άλλων μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator, καθυστερώντας μάλιστα για τον λόγο αυτό ακόμη και την αναχώρησή του για το Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου και τη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα. Ερωτηθείς σχετικά με τις αποκαλύψεις του Documento μία ημέρα πριν από τη συνέντευξή του, δηλαδή στις 6 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός επιδόθηκε σε κρεσέντο συκοφαντιών σε βάρος του Κ. Βαξεβάνη προκειμένου να αποδομήσει την εικόνα του Documento και του εκδότη του, έχοντας ασφαλώς, όπως περιγράφεται και στο κείμενο της αγωγής, πλήρη επίγνωση των ψεμάτων τα οποία έλεγε.

Κατασκεύασε ακόμη και δικαστική απόφαση

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, αφού φρόντισε αντί απάντησης στις αποκαλύψεις του Documento για την παρακολούθηση υπουργών του, επιχειρηματιών κ.ά. να τις περιγράψει ως ψευδείς, ανέφερε ότι ο Κ. Βαξεβάνης «είναι ο μόνος δημοσιογράφος ο οποίος εμπλέκεται ανοικτά και με αποφάσεις αμερικανικού δικαστηρίου σε ροή ρωσικού χρήματος προς την πατρίδα μας». Πρόσθεσε δε ότι «ο κ. Βαξεβάνης είναι αυτός ο οποίος το 2016, σε απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου, εμπλέκεται στη ροή 10 εκατ. δολαρίων από Ρώσο ολιγάρχη προς ελληνικό κέντρο, με σκοπό τη δημιουργία τηλεοπτικού δικτύου εκπομπών στην Ελλάδα».Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε επιπλέον ψευδώς ότι «αυτά είναι δεδομένα και δεν αμφισβητούνται». Από όσα είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης ασφαλώς δεν ισχύει απολύτως τίποτε. Ούτε η εμπλοκή του δημοσιογράφου σε ροή ρωσικών κεφαλαίων προς την Ελλάδα ούτε βέβαια ότι αυτό πιστοποιείται από δικαστική απόφαση στις ΗΠΑ, η οποία δεν υπάρχει παρά μόνο στο μυαλό του πρωθυπουργού.

Ηταν εξάλλου τέτοιο το μέγεθος του ψεύδους που είπε on camera ο Κυρ. Μητσοτάκης που τον διέψευσε ακόμη και ο εκπρόσωπος

της κυβέρνησης σε σχετικό ερώτημα του Documento την ίδια ημέρα, απαντώντας ότι η δικαστική απόφαση στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός είναι μεταγενέστερη. Οπως αναφέρεται στο έγγραφο της αγωγής: «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου διέψευσε τον εναγόμενο (σ.σ.: τον πρωθυπουργό) και παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει καμία αμερικανική δικαστική απόφαση και δη του 2016, που να αναφέρεται σε εμένα (σ.σ.: στον Βαξεβάνη) σε σχέση με ροή ρωσικού χρήματος 10 εκατομμυρίων δολαρίων από Ρώσο ολιγάρχη προς ελληνικό κέντρο».

Ούτε η απόφαση βέβαια για την οποία έκανε λόγο ο Γιάννης Οικονόμου περιλαμβάνει το όνομα του Κ. Βαξεβάνη, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί και από δημοσίευμα των «Times» του Λονδίνου. Η έγκριτη βρετανική εφημερίδα –στην οποία άλλωστε ο πρωθυπουργός έχει παραχωρήσει και συνέντευξη– κατέστησε τον Κυρ. Μητσοτάκη διάσημο διεθνώς και με την ιδιότητα του συκοφάντη, αναφέροντας σε δημοσίευμά της την επομένη της συνέντευξης ότι στη δικαστική απόφαση, αντίγραφο της οποίας έχει η εφημερίδα, δεν υπάρχει καμιά αναφορά στον εκδότη του Documento.

Δεν πρόκειται για απόφαση αλλά για κατηγορητήριο

Στην αγωγή ωστόσο γίνεται αναφορά σε ακόμη ένα στοιχείο το οποίο εκθέτει ανεπανόρθωτα τον πρωθυπουργό και καταδεικνύει το μέγεθος της συκοφαντίας: το έγγραφο στο οποίο αναφέρθηκε και στο οποίο δήθεν ο Βαξεβάνης κατονομαζόταν ως μετέχων σε ροή ρωσικού χρήματος είναι στην πραγματικότητα κατασκεύασμα του μυαλού του, αφού, όπως αποδεικνύεται, δεν πρόκειται για απόφαση αλλά για κατηγορητήριο που αφορά έναν Αμερικανό συνεργάτη του Ρώσου ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέγεφ, τον οποίο διερεύνησαν οι ΗΠΑ επειδή φαίνεται ότι υλοποι

ούσε σχέδιο των Ρώσων για διείσδυση στα Βαλκάνια μέσω ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, όπως περιγράφει στην αγωγή του ο εκδότης του Documento: «Ακράδαντη απόδειξη της αναλήθειας του ισχυρισμού του εναγόμενου περί δήθεν εμπλοκής μου με βάση απόφαση δικαστηρίου των ΗΠΑ σε ροή ρωσικού χρήματος στην Ελλάδα αποτελεί το κείμενο της ίδιας της απόφασης αναφορικώς με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζακ Χάνικ και τον Ρώσο ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέγεφ που μου απεστάλη κατόπιν επικοινωνίας μου με την εφημερίδα “The Times”. Κατ’ ακριβολογία, δεν πρόκειται για δικαστική απόφαση, αλλά για κατηγορητήριο». Φυσικά στην αγωγή περιλαμβάνεται μεταφρασμένο το εν λόγω κατηγορητήριο, στο οποίο είναι απολύτως δεδομένο ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στον Κ. Βαξεβάνη.

«Είχε πλήρη επίγνωση της αναλήθειας όσων είπε»

Ο Κ. Βαξεβάνης επισημαίνει εκτός των άλλων στην αγωγή του ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε πλήρη επίγνωση της αναλήθειας όσων ισχυρίστηκε. Τεκμηριώνει αυτή την άποψη υπογραμμίζοντας ότι ο εναγόμενος, δηλαδή ο πρωθυπουργός, «προς απόδειξη του ψευδέστατου ισχυρισμού του επικαλέσθηκε την ανωτέρω “απόφαση”, στην οποία, όμως, ουδεμία απολύτως αναφορά στο πρόσωπό μου γίνεται. Συνεπώς ο εναγόμενος, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, είτε διάβασε την εν λόγω “απόφαση” και συνειδητώς επέλεξε να διαστρεβλώσει το περιεχόμενό της ισχυριζόμενος ενώπιον του πανελληνίου για εμένα ότι μέσω αυτής εμπλέκομαι, είτε δεν την διάβασε καθόλου και με πρόδηλη συκοφαντική στόχευση επινόησε ότι μέσω αυτής εμπλέκομαι, ώστε σε κάθε περίπτωση, με την εν λόγω αναφορά του, να απαξιώσει εμένα ως δημοσιογράφο και κατ’ επέκταση τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις μου σε βάρος του».

Η μοναδική αλήθεια που γνωρίζει ο Μητσοτάκης

Εξυπακούεται ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης γνωρίζει ποια είναι η αλήθεια αναφορικά με τον Ρώσο ολιγάρχη. Αλλωστε όλα τα στοιχεία και οι απαντήσεις είχαν δοθεί παλαιότερα από τον Κ. Βαξεβάνη, όταν παρόμοια συκοφαντία σε βάρος του είχε ξεστομίσει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης. Ποια είναι αυτή, όπως περιγράφεται στην αγωγή; Ο Τζακ Χάνικ υπήρξε βασικό στέλεχος του αμερικανικού δικτύου Fox για πάνω από μια δεκαπενταετία και πράγματι φαίνεται ότι είχε σχέση με τον Κονσταντίν Μαλοφέγεφ. Ο τελευταίος εμφανίζεται ως εκατομμυριούχος Ρώσος με ακροδεξιές απόψεις, ο οποίος διατηρούσε σχέσεις με το Κρεμλίνο, τους αυτονομιστές της Κριμαίας αλλά και την εκκλησία. Ο Μαλοφέγεφ είχε προνομιακές σχέσεις και με τη Μονή Βατοπεδίου. Σύμφωνα με την έρευνα του FBI ο Μαλοφέγεφ υλοποιούσε σχέδιο των Ρώσων για διείσδυση στα Βαλκάνια μέσω ΜΜΕ χρηματοδοτούμενων με μαύρο ρωσικό χρήμα.

Το 2015 ο εφοπλιστής Γιάννης Καραγεώργης επιχείρησε να δη

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης με κατάχρηση του πρωθυπουργικού κύρους του σπιλώνει την προσωπικότητα του Κώστα Βαξεβάνη, υπενθυμίζεται στην αγωγή που επιδόθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου

μιουργήσει ένα δίκτυο συνεργασίας τοπικών καναλιών από όλη την Ελλάδα. Αυτό το δίκτυο είχε την ονομασία HellasNet και στο ξεκίνημά του οργανώθηκε από τον γνωστό δημοσιογράφο (πρώην διευθυντή ειδήσεων Αnt1 και Alpha) Γιάννη Παπουτσάνη. Κάποια στιγμή ο Γ. Παπουτσάνης και ο ιδιοκτήτης της HellasNet Γ. Καραγεώργης κάλεσαν τον Βαξεβάνη να συνεργαστεί, ως πρόσωπο με τηλεοπτική πείρα.

Αναφέρει στην αγωγή του ο Βαξεβάνης: «Λίγο μετά ο Γιάννης Παπουτσάνης αποχώρησε και τελικώς ο ίδιος ανέλαβα να συντονίσω τον τομέα ενημέρωσης του δικτύου. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ιδιοκτήτης της HellasNet είχε μακροχρόνιες σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη και κυρίως με την Ντόρα Μπακογιάννη. Επιπλέον, γνωστοί δημοσιογράφοι, όπως ο Σωτήρης Πολύζος από το ΤRT Θεσσαλίας, η Ελενα Σώκου (νυν εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ για τα περιφερειακά ΜΜΕ), ο Κώστας Αργυρός, η Βάλια Μπαζού, ο Σταύρος Λυγερός και πολλοί άλλοι δούλεψαν σε αυτό το δίκτυο. Περαιτέρω διευθυντική θέση στο εγχείρημα είχε ο Πέτρος Κωστόπουλος, ενώ παρουσιαστής ειδικής εκπομπής ήταν ο Γιάννης Καλλιάνος, νυν βουλευτής της ΝΔ. Μέλος του ΔΣ της HellasNet ήταν και ο ερευνώμενος για τις σχέσεις σήμερα με τον Konstantin Malofeyef, o Jack Hanick. Σχέσεις όμως με τον Konstantin Malofeyef, τις οποίες δεν έκρυψε, είχε ο ιδιοκτήτης Γιάννης Καραγεώργης. Ο Malofeyef έγινε κουμπάρος του σε έναν πολυτελή γάμο που έγινε στη Ρωσία.

Τον Φεβρουάριο του 2015 η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, για πρώτη φορά έγραψε πως ο Konstantin Malofeyef υλοποιούσε σχέδιο διείσδυσης του ρωσικού παράγοντα στα Βαλκάνια. Εγραφε μάλιστα για τις σχέσεις του με τον Καραγεώργη και παρέθετε τη λίστα των καλεσμένων του ζεύγους Καραγεώργη και του Konstantin Malofeyef στον λαμπερό γάμο στη Ρωσία, που είχε διαρρεύσει από mail υπαλλήλου της ρωσικής πρεσβείας. Ανάμεσα στα ονόματα που παρέθετε η Die Zeit ήταν ο Πάνος Καμμένος και η σύζυγός του, ενώ υψηλοί καλεσμένοι ήταν ο Θόδωρος Ρουσόπουλος και η Μάρα Ζαχαρέα. Επίσης καλεσμένοι ήταν εφοπλιστές, οι δημοσιογράφοι Ειρήνη Νικολοπούλου, Τάσος Μπούρας, η Νικολέτα Ράλλη, το ζεύγος Βακάκη και άλλοι. Λίγους μήνες μετά το ξεκίνημα της συνεργασίας με την Hellasnet, η λειτουργία του ενημερωτικού τομέα τερματίσθηκε, γιατί δεν είχε τα επιθυμητά για την ιδιοκτησία αποτελέσματα. Οι δημοσιογράφοι αποχωρήσαμε και η HellasNet λειτούργησε με πρόγραμμα από τα περιφερειακά κανάλια».

Πολλοστή φορά που συκοφαντεί

Στην αγωγή του δημοσιογράφου και εκδότη του Documento γίνεται επίσης αναφορά σε άλλες δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής, σύμφωνα με τις οποίες ο Κ. Βαξεβάνης είναι «υπόκοσμος» και «συμμορία». Στο έγγραφο της αγωγής που επιδόθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κυρ. Μητσοτάκης με κατάχρηση του πρωθυπουργικού κύρους του σπιλώνει την προσωπικότητα του Κ. Βαξεβάνη.

«Παλαιότερα με αφορμή την υπόθεση του σκανδάλου Novartis και ενόσω αυτή η υπόθεση ήταν υπό δικαστική διερεύνηση για το αν αποτελεί σκάνδαλο ή σκευωρία, έφθασε στο σημείο εντός του κοινοβουλίου να με αποκαλέσει “συμμορίτη, σκευωρό και εγκληματία”, κατά παράβαση του τεκμηρίου της αθωότητάς μου. Περιττό να λεχθεί ότι το αρμόδιο ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ομοφώνως απεφάνθη ότι η εν λόγω υπόθεση ήταν σκάνδαλο και όχι σκευωρία, ενώ εγώ εκρίθην πανηγυρικώς αθώος» αναφέρει ο εκδότης του Documento στην αγωγή του.

Doc | Κρεσέντοψεύδους

el-gr

2022-11-27T08:00:00.0000000Z

2022-11-27T08:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281801402973043

Documento Media