Documento Media

Αναμέτρηση δύο κόσμων

Η Βραζιλία κοντά στο τέλος του εφιάλτη: η επιστροφή του Λούλα και η «εκθρόνιση» του Μπολσονάρο φαίνονται αναπόφευκτες

Παναγιώτης Τουρκοχωρίτης

Εν συντομία

Ο πρώτος γύρος των εκλογών στη Βραζιλία αναμένεται να έχει νικητή τον μπαρουτοκαπνισμένο αριστερό πολιτικό, ενώ πολλοί θεωρούν ότι μπορεί να μη χρειαστεί δεύτερος γύρος.

Γιατί ενδιαφέρει

Η νίκη του Λούλα θα είναι εκτός των άλλων και μια προσωπική δικαίωση απέναντι στον «Τραμπ του Αμαζονίου».

Αυτή την Κυριακή δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι έρχονται αντιμέτωποι. Από τη μία ο ανερμάτιστος ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας Ζαΐρ Μπολσονάρο θα προσπαθήσει να κρεμαστεί στην εξουσία, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες ότι πρόκειται να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα και να προκαλέσει ταραχές με τους οπαδούς του σε όλη τη χώρα. Από την άλλη οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν ποντάρει όλες τις μάρκες τους στον Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ώστε να ανοικοδομήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς της Βραζιλίας που τόσο έχουν υποφέρει υπό το καθεστώς Μπολσονάρο.

Με ευρύ προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις ο Λούλα, τον οποίο στηρίζουν οι προοδευτικές δυνάμεις ώστε να ανοικοδομήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας

Δριμεία επιστροφή

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν ήταν εύκολα για τους Βραζιλιάνους πολίτες με ένα θαυμαστή της στρατιωτικής χούντας και αρνητή του κορονοϊού και των εμβολίων ως πρόεδρο – ενώ η πανδημία έχει προκαλέσει πάνω από 685.000 θανάτους. Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, ο Μπολσονάρο φαίνεται να έχει φτάσει στο τέλος της πορείας του, αφού η πλειονότητα των Βραζιλιάνων επιλέγει τον Λούλα ως νέο πρόεδρο. Ο Λούλα, ο οποίος γίνεται δέκτης εκθειαστικών εκφράσεων θαυμασμού, αναμένεται να επιστρέψει θριαμβευτικά στον προεδρικό θώκο μετά τις κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Στις προηγούμενες εκλογές του 2018 ο Λούλα δεν μπόρεσε να λάβει μέρος καθώς είχε φυλακιστεί με κατηγορίες για διαφθορά και δωροδοκία που συγκλόνισαν το πολιτικό σύστημα της Βραζιλίας και έμειναν στην ιστορία ως «Lava jato», που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «πλυντήριο αυτοκινήτων». Η ανατροπή των κατηγοριών το 2021 έβαλε τον Λούλα σε θέση να χτυπήσει την προεδρία, ενώ προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις έναντι του Μπολσονάρο, τον τελευταίο καιρό με διψήφια ποσοστά. Αν και είναι αριστερός, ο Λούλα θεωρείται από ευρύ κομμάτι της κοινωνίας ως η καλύτερη επιλογή ώστε η χώρα να επιστρέψει σε τροχιά δημοκρατίας.

Τι απέγινε η «ροζ παλίρροια»

Στις αρχές του 21ου αιώνα η Βραζιλία ηγήθηκε μιας περιφερειακής ανάδειξης αριστερών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική. Η οικονομική πολιτική του Λούλα έβγαλε από τη φτώχεια 30 εκατ. Βραζιλιάνους, ενώ έδωσε ευκαιρίες ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας σε μειονότητες.

Μετά το 2012 η οικονομία της χώρας επιβράδυνε και η ελίτ βρήκε ευκαιρία να εξαπολύσει την αντεπίθεσή της. Αιχμή της επίθεσης ήταν το σκάνδαλο «Lava jato», για το οποίο οι έρευνες επικεντρώθηκαν στο Εργατικό Kόμμα, του οποίου προΐστατο ο Λούλα, παρότι εμπλεκόμενοι ήταν πολιτικοί από όλο το πολιτικό φάσμα. Με το κοινό αίσθημα εναντίον του, την οικονομία να μην πηγαίνει καλά και τη διάδοχό του Ντίλμα Ρούσεφ να αναγκάζεται να εγκαταλείψει την προεδρία, το έδαφος ήταν έτοιμο για τον Μπολσονάρο. Η λαϊκιστική ρητορική του για τις παραδοσιακές αξίες τού χάρισε την προεδρία, αλλά και την ικανότητα να χρησιμοποιήσει τη θέση του για ίδιον όφελος, αφού μέλη της οικογένειάς του κατηγορούνται για διαφθορά.

Ο Μπολσονάρο έχει εκφραστεί θετικά για τη στρατιωτική χούντα που κράτησε από το 1964 μέχρι το 1985, ενώ πολλές φορές εξέφρασε νοσταλγία για τη στρατιωτική ηγεσία, βάζοντας πρώην και νυν αξιωματικούς στην κυβέρνηση. Παράλληλα καταπάτησε τα δικαιώματα των μειονοτήτων και κατέστρεψε μεγάλο μέρος του Αμαζονίου. Επίσης επιτίθετο συστηματικά στους θεσμούς της χώρας, ιδιαίτερα στο ανώτατο δικαστήριο.

Docworld

el-gr

2022-10-02T07:00:00.0000000Z

2022-10-02T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282179359966625

Documento Media