Documento Media

«Τείχος» στις κυβερνοεπιθέσεις η εκπαίδευση

Από το δημοτικό πρέπει να ξεκινά η ενημέρωση των χρηστών για την κυβερνοασφάλεια, σύμφωνα με την Check Point

Το θέμα της έλλειψης ασφάλειας στον κυβερνοχώρο τείνει να μετατραπεί σε παγκόσμια μάστιγα, καθώς ολοένα και περισσότεροι ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς αλλά και απλοί χρήστες πέφτουν θύματα ψηφιακών απατεώνων και το παγκόσμιο κόστος από τις κυβερνοεπιθέσεις μετριέται σε πολλά τρισ. ευρώ. Σύμφωνα με την Check Point, εταιρεία που ειδικεύεται σε θέματα κυβερνοασφάλειας, οι οργανισμοί στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν κατά μέσο όρο 813 κυβερνοεπιθέσεις εβδομαδιαίως τους τελευταίους έξι μήνες!

Η Check Point επισημαίνει την απόλυτη ανάγκη της εκπαίδευσης απέναντι στους ψηφιακούς κινδύνους από πολύ μικρή ηλικία και αναφέρει τις δεξιότητες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο τις οποίες πρέπει να έχει κάθε μαθητής ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που ανήκει:

• Κυβερνοασφάλεια στα δημοτικά σχολεία: Προτείνεται η ηλικία των δέκα ετών ως η ιδανική στιγμή για να ξεκινήσει η αντιμετώπιση της έλλειψης ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στην τάξη, εφόσον οι διαφορετικές συσκευές διαθέτουν λογισμικό ασφαλείας και γονικούς ελέγχους και χρησιμοποιούνται υπό την επίβλεψη ενηλίκων. Σε αυτό το στάδιο οι πιο χρήσιμες γνώσεις που μπορούν να διδαχτούν στους μαθητές αφορούν την ιδιωτικότητα, την υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου, τις βασικές ρυθμίσεις ασφαλείας για συσκευές και συμβουλές σχετικά με τον διαδικτυακό εκφοβισμό.

• Γνώσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: Σύμφωνα με την εταιρεία αυτή η ηλικιακή ομάδα πρέπει να μάθει τις πιο κοινές απειλές και κινδύνους στον κυβερνοχώρο, όπως το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) και πώς να εντοπίσει ένα ύποπτο email ή κείμενο, κλοπή λογαριασμού, κακόβουλο λογισμικό, ransomware και τα σημάδια τους.

• Ανώτατη εκπαίδευση: Μαθήματα όπως η μηχανική υπολογιστών, οι τηλεπικοινωνίες, ένα πτυχίο που ειδικεύεται στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ή στην επιστήμη των υπολογιστών είναι αυτά που θα επεκτείνουν τη γνώση πέρα από αυτά που μαθεύτηκαν στο σχολείο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ψηφιακός κόσμος, όπως και το τοπίο των απειλών, εξελίσσεται συνεχώς και με πολύ ταχύτερο ρυθμό από άλλους κλάδους, οπότε η εκπαίδευση δεν σταματά.

Doc | Techfinance

el-gr

2022-10-02T07:00:00.0000000Z

2022-10-02T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282136410293665

Documento Media