Documento Media

Ο πλανήτης και η Ελλάδα μοιάζουν με το στούντιο του Σκάι

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Κάτι συμβαίνει στον μικρό μας πλανήτη. Με πυρηνικό πόλεμο απειλεί ο Πούτιν, «θα έρθουμε νύχτα» μας λέει ο Ερντογάν, «κλείστε τα φώτα» φωνάζει η Φον ντερ Λάιεν, «έρχεται κατοχικός χειμώνας» τσιρίζει ο Aδωνης, «nein» σε όλα λένε οι Γερμανοί (αυτήν τη φορά για το πλαφόν στο φυσικό αέριο), «σφίξτε κι άλλο το ζωνάρι» συμβουλεύει το ΔΝΤ, να αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια αποφασίζει η ΕΚΤ κι άμα τα πάρει στο κρανίο ο κόσμος που κάθεται πάνω σε τρία μνημόνια και μια χιλιάδα προαπαιτούμενα, είναι λαϊκιστής!

Στο μεταξύ γίνονται πραγματάκια στο παγκόσμιο χωριό με το πιο πλούσιο 1% να αυξάνει τα κέρδη του με γεωμετρική πρόοδο, τη Λιζ να παριστάνει την ένοικο της Ντάουνινγκ Στριτ στη θέση του Μπόζο, τον Μπάιντεν να ψάχνει τους πεθαμένους φίλους του από τα παλιά, τον Πούτιν και τον Ερντογάν να παριστάνουν τους δημοκράτες και τον Ζελένσκι και την Ούρσουλα τους ηγέτες! Δεν θέλει και ερώτημα γιατί φτάσαμε ένα βήμα πριν από την πυρηνική καταστροφή.

Αλλά και στην ημεδαπή γίνονται πράγματα.

Για να δούμε μερικά από αυτά: κέρδη 11,9 εκατ. ευρώ σημείωσε το α΄ εξάμηνο του 2022 ο ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών! Σε 2,2 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα υπερκέρδη στην ηλεκτρική ενέργεια, 1,6 δισ. στη διύλιση και εμπορία πετρελαίου, 300 εκατ. στην παροχή αερίου ― δυόμισι φορές ο ΕΝΦΙΑ, για να έχουμε και ένα μέτρο.

Τελικά στην ενέργεια κερδίζουν όλοι και χάνουν οι πολίτες. Σταθερό τζίρο το 2021 αλλά αύξηση 19,2% στα κέρδη ανακοίνωσε ο Μασούτης!

Και από πού προήλθαν αυτά τα κέρδη αφού ο τζίρος παρέμεινε ίδιος;

Μα από τις αυξήσεις, που όπως φαίνεται ήταν υψηλότερες από τις

Η κρίση δεν είναι για όλους κρίση. Για κάποιους μάλιστα είναι ευκαιρία για τεράστια κέρδη

«εισαγόμενες» λόγω πολέμου και Covid.

Για να μη μακρηγορώ, η κρίση δεν είναι για όλους κρίση. Για κάποιους μάλιστα είναι ευκαιρία για τεράστια κέρδη.

Ο πλανήτης και η χώρα μοιάζουν με το στούντιο του Σκάι κατά τη διάρκεια της πρωινής ενημερωτικής του εκπομπής. Ολοι μιλάνε, όλοι φωνάζουν, όλοι μαλώνουν με όλους και κανείς δεν βγάζει άκρη. Ενώ ακούγονται τα πιο παράλογα πράγματα με απίστευτη σοβαροφάνεια!

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, την περασμένη Πέμπτη η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Στοά Αττάλου, στο Athens Democracy Forum, με θέμα τις προκλήσεις της σύγχρονης δημοκρατίας κυρίως σε ό,τι αφορά την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων! Σαν ανέκδοτο δεν ακούγεται; Αλλά είναι πολύ σοβαρό για να είναι αστείο.

Doc | Θέσεις

el-gr

2022-10-02T07:00:00.0000000Z

2022-10-02T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281951726699937

Documento Media