Documento Media

Τα έλεγαν οι γιατροί αλλά δεν τους άκουγε κανείς Αντιγόνη Μιχοπούλου

Επί δύο χρόνια τυφλή και κουφή ήταν η Δικαιοσύνη στις καταγγελίες από τις στήλες του Documento

Προτού καν δημοσιευτεί η πρώτη μελέτη Λύτρα – Τσιόδρα οι νοσοκομειακοί γιατροί που έρχονταν αντιμέτωποι σε καθημερινή βάση με την απόγνωση, καθώς έβλεπαν διασωληνωμένους ασθενείς σε κανονικούς θαλάμους να παλεύουν άνισα για τη ζωή τους, μιλούσαν στο Documento περιγράφοντας την τραγωδία που εκτυλισσόταν εν καιρώ ειρήνης στα νοσοκομεία. Δεν τους άκουσε κανείς.

Επί δύο χρόνια εξηγούσαν μιλώντας στο Documento τι σημαίνει για έναν βαρέως πάσχοντα ασθενή να βρίσκεται διασωληνωμένος σε κοινό θάλαμο, αλλά και τι σημαίνει να νοσηλεύεται ένας ασθενής σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ.

«Αν διασωληνωθεί ένας ασθενής σε θάλαμο, περιμένουμε πότε θα πεθάνει. Και θα πεθάνει σύντομα» υπογράμμιζε τον Μάρτιο του 2021 στο Documento ο αναισθησιολόγος-εντατικολόγος Αχιλλέας Κούμπος.

«Ευκαιρία ζωής η ΜΕΘ»

«Στη ΜΕΘ» εξηγούσε την ίδια χρονική περίοδο η εντατικολόγος Γεωργία Κωνσταντοπούλου «δεν προσφέρονται μόνο κρεβάτι και αναπνευστήρας. Στη ΜΕΘ υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό και γίνονται όλες οι απαραίτητες για τη ζωή του ασθενή ενέργειες».

«Στις μονάδες αυτές» συνέχιζαν «υπάρχουν ειδικές αντλίες μέσω των οποίων χορηγούνται φάρμακα σε διαφορετικές δοσολογίες. Επιπλέον τα ζωτικά όργανα του ασθενούς παρακολουθούνται διαρκώς, πράγμα που δεν μπορεί να συμβεί σε έναν απλό θάλαμο. Στις ΜΕΘ υπάρχει επίσης δυνατότητα άμεσης παρέμβασης αν υπάρξει οξύ περιστατικό, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί σε κοινό θάλαμο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση σε όσα χρειάζονται ώστε να αντιμετωπιστεί ένα περιστατικό

ούτε βεβαίως υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό».

«Οι διασωληνωμένοι αφήνονται στην τύχη τους»

«Οταν διασωληνώνονται οι ασθενείς στους ορόφους παραμένουν υπό την ευθύνη των γιατρών που τους είχαν αναλάβει εξαρχής. Ο εντατικολόγος θα περάσει όσες φορές μπορέσει ώστε να δώσει κάποιες οδηγίες, αλλά δεν μπορεί να βρίσκεται διαρκώς εκεί. Δεν φτάνουμε ούτε για τις ΜΕΘ» σημείωνε η Γ. Κωνσταντοπούλου, συμπληρώνοντας ότι ο γιατρός ο οποίος παρακολουθεί τον νοσηλευόμενο εκτός ΜΕΘ αφενός είναι ανεκπαίδευτος, αφετέρου έχει υπό την επίβλεψή του δεκάδες ακόμη νοσούντες.

«Οι διασωληνωμένοι αφήνονται πραγματικά στην τύχη τους» κατέληγε εμφανώς προβληματισμένη.

Τον Δεκέμβριο του 2021, λίγο μετά την περίφημη δήλωση του πρωθυπουργού για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, ο διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ Νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος ανέφερε στο Documento: «Η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία έχει το εξής αποτέλεσμα: όσοι νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας έχουν ακόμη μια ευκαιρία να ζήσουν και να κερδίσουν τη ζωή τους. Οσοι νοσηλεύονται εκτός μονάδας εντατικής θεραπείας δεν έχουν καμία ευκαιρία να ζήσουν, είναι ετοιμοθάνατοι».

Ο λόγος είναι ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσει ασθενής σε μηχανικό αερισμό χωρίς να έχει δίπλα του εξειδικευμένο προσωπικό. Είναι σαν να με βάλεις να οδηγήσω ένα αεροπλάνο. Τι πιθανότητα έχει κάποιος να επιβιώσει αν με υποχρεώσουν να το κάνω; Να το απογειώσω; Να το προσγειώσω; Μα δεν ξέρω. Λοιπόν όταν αφήνεις εκτός ΜΕΘ ασθενείς με ανθρώπους (υγειονομικό προσωπικό) που δεν έχουν καμία σχέση με την εντατική δεν έχουν καμία ελπίδα να επιβιώσουν, δίνεις μια παράταση θανάτου, όχι ζωής».

Κατ’ ευφημισμόν εντατικές μονάδες

Οι γιατροί εξηγούσαν επίσης στο Documento κατά τη διάρκεια της πανδημίας τις σοβαρές επιπτώσεις

που υπήρχαν στους ασθενείς από τη νοσηλεία σε «βαφτισμένες» μονάδες εντατικής θεραπείας. Κάτι που είδαμε να συμβαίνει στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, να μετατρέπονται δηλαδή χειρουργεία σε ΜΕΘ.

Οι γιατροί ήταν πάλι σαφείς: η νοσηλεία ασθενών σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ δεν είναι εντατική θεραπεία για βαρέως πάσχοντες.

«Αυτό που στερείται ένας ασθενής είναι εξειδικευμένο προσωπικό. Οι περισσότεροι αναπνευστήρες είναι χειρουργείου, δηλαδή αναπνευστήρες για βραχυπρόθεσμη μηχανική υποστήριξη και όχι για μακροπρόθεσμη όπως χρειάζονται αυτοί οι άρρωστοι. Ενώ οι αναπνευστήρες που έχουμε στη ΜΕΘ έχουν ειδικά μοντέλα αερισμού» τόνιζε ο εντατικολόγος και πρόεδρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αττικόν Μιχάλης Ρίζος και συμπλήρωνε: «Το κυριότερο όμως είναι ότι στην επιστράτευση τέτοιων ΜΕΘ επιστρατεύουν και το προσωπικό τους. Δηλαδή αυτές οι ΜΕΘ λειτουργούν με νοσηλευτές χειρουργείου, νοσηλευτές αναισθησιολογικού τμήματος, πιθανόν και με αντίστοιχους γιατρούς που δεν έχουν ειδίκευση σε αυτά τα βαριά περιστατικά».

«Λύσεις εκπτώσεων και πίσω από τις ανάγκες»

«Για να μπορούμε κι εμείς να προσφέρουμε τη μάξιμουμ φροντίδα πρέπει τα περιστατικά τα οποία είναι διασωληνωμένα να είναι στον φυσικό τους χώρο. Δηλαδή στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Ολες οι άλλες λύσεις είναι λύσεις εκπτώσεων και είναι πίσω από τις ανάγκες που έχει ένα τέτοιο περιστατικό» εξηγούσε τον Νοέμβριο του 2021 o επικουρικός καρδιολόγος στη ΜΕΘ Covid του Ευαγγελισμού και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Γιώργος Φερεντίνος.

«Δεν μπορούμε να βαφτίζουμε ΜΕΘ ένα οποιοδήποτε κρεβάτι που μπαίνει δίπλα του ένας αναπνευστήρας, ένα φίλτρο αιμοκάθαρσης ή ότι κάθεται όρθιος ένας εντατικολόγος. Η ΜΕΘ προϋποθέτει ομαδική δουλειά, άρτια συνεργασία προσωπικού, γνώση της χρήσης των μηχανημάτων που είναι πολύπλοκα καθώς και εμπειρία σε αυτήν τη διαδικασία» επισήμανε στο Documento.

«Η ΜΕΘ προϋποθέτει ομαδική δουλειά, άρτια συνεργασία προσωπικού, γνώση της χρήσης των μηχανημάτων που είναι πολύπλοκα καθώς και εμπειρία σε αυτήν τη διαδικασία»

Doc | Αποκάλυψη

el-gr

2022-10-02T07:00:00.0000000Z

2022-10-02T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281616719250849

Documento Media