Documento Media

Συγκάλυψαν το έγκλημα στις ΜΕΘ με (συγ)κατάθεση Τσιόδρα

Η Δικαιοσύνη έκλεισε τα μάτια βάζοντας στο αρχείο όλες τις αναφορές για τους νεκρούς της πανδημίας στις ΜΕΘ, αφού πρώτα κάλεσε μόνο μέλη διοικήσεων ή επιτροπών που εκτελούσαν την κυβερνητική γραμμή και όχι τους μηνυτές γιατρούς

● Στην έρευνα που ξεκίνησε μετά την πρώτη μελέτη Λύτρα παρέκαμψαν τον βασικό ερευνητή και κάλεσαν μόνο τον Τσιόδρα, ο οποίος τα βρήκε όλα καλά

● Αλλες δύο δικογραφίες που ξεκίνησαν από καταγγελίες νοσοκομειακών γιατρών έκλεισαν άρον άρον με την κλήτευση των διοικήσεων

Χωρίς καν να κληθεί για κατάθεση ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας Θεόδωρος Λύτρας, που συνυπέγραφε με τον Σωτήρη Τσιόδρα την πρώτη μελέτη για την αυξημένη θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό εξαιτίας της κακής κατάστασης του ΕΣΥ, έκλεισε από τη Δικαιοσύνη η σχετική δικογραφία, η οποία μάλιστα είχε σχηματιστεί ύστερα από αυτεπάγγελτη παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας! Μνημειώδης είναι η κατάθεση Τσιόδρα, το περιεχόμενο της οποίας αποκαλύπτει σήμερα το Documento.

Κινούμενος στην ίδια γραμμή με την κυβέρνηση, ούτε λίγο ούτε πολύ απαξίωσε τη δυναμική της μελέτης του. Χωρίς ουσιαστική διερεύνηση έκλεισαν άρον άρον όλες οι δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί έπειτα από αγωνιώδεις μηνυτήριες αναφορές των γιατρών. Μάλιστα για τις VIP ΜΕΘ ο εισαγγελέας κάλεσε τις διορισμένες διοικήσεις των ΔΥΠΕ, που τα βλέπουν όλα καλά! Το ίδιο έπραξε και για τις σοκαριστικές καταγγελίες της ΟΕΝΓΕ και του Σωματείου Εργαζομένων του Θριάσιου. Υιοθέτησε όλα όσα του είπαν οι διοικητές των ΥΠΕ αλλά δεν κάλεσε γιατρούς. Αν η Δικαιοσύνη είχε ερευνήσει σε βάθος και όχι προσχηματικά, όπως αποδεικνύεται από τον τρόπο που… διερεύνησε βαρύτατες καταγγελίες που αφορούσαν την καταπάτηση του συνταγματικού δικαιώματος των πολιτών για την προστασία της δημόσιας υγείας, ίσως οι αρμόδιοι να κινητοποιούνταν πιο αποτελεσματικά και να θωράκιζαν επαρκώς τα δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα χιλιάδες ζωές ασθενών να είχαν σωθεί. Αντ’ αυτού, η Δικαιοσύνη εμφανίζεται να υιοθετεί αβίαστα το κυβερνητικό αφήγημα της «επιτυχημένης διαχείρισης».

Επιμέλεια

Κατερίνα Κατή

Ρεπορτάζ

Βαγγέλης Τριάντης Αντιγόνη Μιχοπούλου

Μπορεί το πανελλήνιο να έχει σοκαριστεί από τους χιλιάδες θανάτους ασθενών εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), σύμφωνα και με τα στοιχεία της νέας μελέτης του επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας Θεόδωρου Λύτρα που δόθηκε στη δημοσιότητα, όχι όμως και η Δικαιοσύνη, η οποία δυστυχώς αν και δεν ήταν ανυποψίαστη, επειδή είχε στην κατοχή της πλήθος στοιχείων που αποδείκνυαν το «έγκλημα», σφράγισε ερμητικά μάτια και αυτιά. Εδωσε έτσι άλλοθι νομιμότητας στη δόλια, χάριν του ιδιωτικού τομέα, κυβερνητική αδιαφορία για την ουσιαστική θωράκιση του ΕΣΥ εν μέσω φονικής πανδημίας.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα το Documento, ακόμη μία δικογραφία που είχε σχηματιστεί με αφορμή τη δημοσιοποίηση της μελέτης των καθηγητών Σωτήρη Τσιό

δρα και Θεόδ. Λύτρα τον Δεκέμβριο του 2021 και αφορούσε τη «θνητότητα διασωληνωμένων με κόβιντ ασθενών σε σχέση με τον φόρτο του συστήματος υγείας» (δηλαδή την αύξηση των θανάτων λόγω της κατάρρευσης του ΕΣΥ) τέθηκε πρόσφατα στο αρχείο από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (με έγκριση μάλιστα της Εισαγγελίας Εφετών στις 20 Σεπτεμβρίου 2022).

Πρόκειται για τη μελέτη σύμφωνα με την οποία η νοσηλεία ασθενών εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα. Αν και επρόκειτο για εμπεριστατωμένη μελέτη, που επιβεβαίωνε τις επί δύο ολόκληρα χρόνια δημόσιες καταγγελίες γιατρών και νοσηλευτών, εντούτοις ουδέποτε κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας ενώπιον της Δικαιοσύνης ο καθηγητής Λύτρας.

Αντίθετα κλητεύτηκε μόνο ο Σωτ. Τσιόδρας (δεν υπογράφει τη δεύτερη μελέτη), ο οποίος σε ένορκη κατάθεσή του απαξίωσε την έρευνα, υποστηρίζοντας σύμφωνα με πληροφορίες μας ότι αυτή είχε κατατεθεί μόνο σε σκανδιναβικό περιοδικό δημόσιας υγείας την 1η Ιουνίου 2021 «χωρίς να έχει κατατεθεί επίσημα σε δημόσιο φορέα». Ωστόσο ο καθηγητής Τσιόδρας παραδέχτηκε στην κατάθεσή του ότι η εν λόγω μελέτη έχει αποτελέσει αντικείμενο επικοινωνίας, συζήτησης και κατάθεσης επιστημονικών απόψεων σε συνάντηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ υποστήριξε ότι τα συμπεράσματα «τονίζουν την ανάγκη μιας πιο ουσιαστικής ενδυνάμωσης των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης για να διασφαλιστεί η ίση πρόσβαση σε παροχές υγείας υψηλής ποιότητας για όλους». Δηλαδή ο Σωτ. Τσιόδρας φέρεται να κατέθεσε ότι μια τέτοια μελέτη που αφορούσε ζωές πολιτών απλώς συζητήθηκε εν είδει φιλολογικής κουβέντας ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Και να σκεφτεί κανείς ότι η σχετική εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε ύστερα από παραγγελία της ίδιας της προϊσταμένης της εισαγγελίας μετά τον σάλο που είχε τότε ξεσηκωθεί.

Δεν είναι όμως και οι μοναδικές δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί ύστερα από μηνυτήριες αναφορές σχετικές με την τραγική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία που τέθηκαν στο αρχείο από τη Δικαιοσύνη, χωρίς, όπως προκύπτει, να κληθούν να εξεταστούν γιατροί της πρώτης γραμμής. Οπως είχε αποκαλύψει το Documento, στο αρχείο είχαν τεθεί οι δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί την άνοιξη του 2021 έπειτα από αναφορές νοσοκομειακών γιατρών και εργαζομένων στην υγεία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όταν ήδη μετρούσαμε χιλιάδες νεκρούς, σχετικά με ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και έλλειψη ΜΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, αν και επρόκειτο για σοβαρότατες υποθέσεις που είχαν να κάνουν με θανάτους ασθενών, οι εισαγγελείς που τις χειρίστηκαν ανέθεσαν σε πταισματοδίκες τη λήψη καταθέσεων από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Κάτι που σύμφωνα με νομικές πηγές ναι μεν συνηθίζεται στη Δικαιοσύνη, αλλά όχι για τόσο σοβαρές υποθέσεις, καθώς κρίνεται απαραίτητη η εισαγγελική εμπειρία. Μάλιστα στη μία από τις δύο υποθέσεις, αυτή του Θριάσιου Νοσοκομείου, οι καταγγέλλοντες δεν κλήθηκαν καν να καταθέσουν ή να εξεταστούν από κάποιον εισαγγελέα. Αντίθετα, φέρεται να κλήθηκαν μόνο οι επικεφαλής των αρμόδιων ΥΠΕ.

Παρέμβαση για τα μάτια του κόσμου;

Ηταν μέσα Δεκεμβρίου του 2021 όταν δόθηκε στη δημοσιότητα η μελέτη-βόμβα του καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας Σωτ. Τσιόδρα και του καθηγητή Δημόσιας Υγείας Θεόδ. Λύτρα. Σύμφωνα με αυτή, η νοσηλεία ασθενών εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με αυξημένη θνητότητα που άγγιζε το 87%. Η δημοσιοποίηση προκάλεσε σάλο, ενώ παράλληλα καταδείκνυε την εγκληματική διαχείριση από την πλευρά της κυβέρνησης σε ό,τι είχε να κάνει με την πενιχρή ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας εν μέσω πανδημίας. Η δημοσιοποίηση της μελέτης είχε αποτέλεσμα να παρέμβει η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου και να διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Επρόκειτο για ακόμη μια αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Δικαιοσύνης σχετικά με θέμα που είχε να κάνει με τη δημόσια υγεία. Ωστόσο και αυτή, όπως και οι υπόλοιπες, είχε την ίδια τύχη. Υστερα από έρευνα κάποιων μηνών όλες οι σχετικές δικογραφίες τέθηκαν στο αρχείο δίχως να αποδοθούν ευθύνες στους αρμοδίους κι ενώ οι θάνατοι ασθενών αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο.

Την περίοδο εκείνη η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ήδη διενεργούσε προκαταρκτική έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες του προέδρου των εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκου για δεκάδες κλίνες ΜΕΘ που παρέμεναν κλειστές και προορίζονταν για «VIP ασθενείς». Χρειάστηκε βέβαια πρώτα να ζητήσει δημόσια παρέμβαση της Δικαιοσύνης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης χαρακτηρίζοντας «ψευδείς και συκοφαντικούς» τους ισχυρισμούς Γιαννάκου και μετά να κινητοποιηθεί η εισαγγελία.

Για την υπόθεση αυτή η ΠΟΕΔΗΝ κατέθεσε επίσης αναφορά ενώπιον του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, η οποία διαβιβάστηκε στη συνέχεια αρμοδίως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Αλλη μία δικογραφία είχε σχηματιστεί τον Νοέμβριο του 2021 με αφορμή τις δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό Open του καθηγητή Πνευμονολογίας Θεόδωρου Βασιλακόπουλου. Οπως είχε πει, οι ΜΕΘ που είχαν στηθεί στο πρώτο κύμα της πανδημίας ήταν χωρίς προδιαγραφές, δηλαδή «είχαν γίνει γρήγορα, δεν ήταν στελεχωμένες σωστά, με αποτέλεσμα να υπάρχει υψηλή θνητότητα». Οι δύο αυτές δικογραφίες συσχετίστηκαν με αυτήν που είχε σχηματιστεί μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης Τσιόδρα και Λύτρα.

Λύτρας: «Δεν με έχει καλέσει κανείς για κατάθεση»

Η εισαγγελική έρευνα διήρκεσε έως τον Ιούνιο του 2022. Την περίοδο εκείνη η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διαβίβασε την ενοποιημένη δικογραφία στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών προκειμένου να λάβει έγκριση αρχειοθέτησης. Οι εισαγγελείς δεν είχαν εντοπίσει τίποτε το μεμπτό, παρά τα συγκλονιστικά στοιχεία της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα, τα οποία δικαίωναν τις καταγγελίες των νοσοκομειακών γιατρών. Τελικά η δικογραφία αρχειοθετήθηκε με την έγκριση της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών προ ημερών, στα μέσα του Σεπτέμβρη. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι οι εισαγγελείς δεν κάλεσαν να εξεταστεί ως μάρτυρας ο συντάκτης της μελέτης καθηγητής Λύτρας. Οπως σημειώνει ο ίδιος σε δήλωσή του στο Documento: «Δεν με έχει καλέσει κανείς για κατάθεση».

Ο Τσιόδρας, όπως προκύπτει από την αναφορά αρχειοθέτησης, εμφανίζεται να απαξιώνει τη μελέτη, ενώ προχωρά σε επιστημονική ανάλυση δεδομένων και στο τι πρέπει να γίνει στο μέλλον. Την ώρα δηλα

Υστερα από έρευνα κάποιων μηνών όλες οι σχετικές δικογραφίες τέθηκαν στο αρχείο δίχως να αποδοθούν ευθύνες στους αρμοδίους και ενώ οι θάνατοι ασθενών αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο

δή που ασθενείς πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ ο καθηγητής Τσιόδρας μιλά για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στη μετά Covid εποχή.

«Τέλος, σχετικά με τη μελέτη των καθηγητών Θεοδώρου Λύτρα και Σωτηρίου Τσιόδρα, σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση του τελευταίου, καθηγητή Παθολογίας – Λοιμώξεων στο ΕΚΠΑ και προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας και μέλους της συμβουλευτικής ομάδας επιστημόνων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, και το συνημμένο έγγραφο – μελέτη, η έρευνα για την ενδονοσοκομειακή θνητότητα διασωληνωμένων ασθενών στην Ελλάδα που συντάχθηκε και από τον καθηγητή Θεόδωρο Λύτρα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και αφορούσε το χρονικό διάστημα από τον μήνα Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Μάιο του 2021 (εστιάζοντας δηλαδή στο δεύτερο και τρίτο κύμα που ξέσπασαν στα νοσοκομεία της χώρας) κατατέθηκε στο Σκανδιναβικό Περιοδικό Δημόσιας Υγείας (Scandinavian Journal of Public Health) την 1/6/2021, χωρίς να έχει κατατεθεί επίσημα σε δημόσιο φορέα, ενώ έχει αποτελέσει αντικείμενο επικοινωνίας συζήτησης και κατάθεσης επιστημονικών απόψεων σε συνάντηση της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας και με σκοπό τη βελτίωση όλων των δεικτών ετοιμότητας και απόκρισης. Σκοπός δε της μελέτης ήταν να εξεταστεί πώς η ενδονοσοκομειακή θνητότητα διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 στην Ελλάδα επηρεάζεται από το φορτίο ασθενών, τη διαθεσιμότητα μονάδων εντατικής θεραπείας και τις περιφερειακές ανισότητες (Αθήνα – Θεσσαλονίκη – επαρχιακές πόλεις), με τα συμπεράσματα να τονίζουν την ανάγκη μιας πιο ουσιαστικής ενδυνάμωσης των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης επικεντρώνοντας στην ισότητα και την ποιότητα των συστημάτων Υγείας, τονίζοντας την ανάγκη πραγματοποίησης μακροχρόνιων επενδύσεων στον τομέα της Υγείας και κατά τη μετά Covid εποχή έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ίση πρόσβαση σε παροχές Υγείας υψηλής ποιότητας για όλους.

Δυνάμει των ανωτέρω έχουμε τη γνώμη ότι δεν συντρέχει εν προκειμένω περίπτωση κίνησης της ποινικής δίωξης καθόσον δεν υπάρχει καμία ένδειξη (βάσιμη πιθανολόγηση) για τέλεση οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης εκ μέρους οποιαδήποτε προσώπου» υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην αναφορά αρχειοθέτησης.

Επικοινωνήσαμε με τον Σωτ. Τσιόδρα με σκοπό να τον ρωτήσουμε αν έχει καταθέσει στο πλαίσιο κάποιας δικαστικής έρευνας μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης που ο ίδιος συνυπέγραφε με τον Θεόδ. Λύτρα. Ο καθηγητής και σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν δέχτηκε να μας απαντήσει τηλεφωνικώς και ζήτησε να του αποστείλουμε το ερώτημά μας με γραπτό μήνυμα, όπως και κάναμε. Το μήνυμα προς τον Σωτ. Τσιόδρα ανέφερε: «Στο πλαίσιο ρεπορτάζ, κύριε καθηγητά, θα ήθελα αν έχετε

την καλοσύνη να μας απαντήσετε αν μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης που είχατε συντάξει από κοινού με τον κ. Θεόδωρο Λύτρα τον περασμένο χειμώνα, κληθήκατε για κατάθεση, στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας που είχε ξεκινήσει η Δικαιοσύνη». Παρότι ανταποκριθήκαμε αμέσως στο αίτημα του καθηγητή, εκείνος δεν μας έδωσε απολύτως καμία απάντηση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, ο Σωτ. Τσιόδρας έχει αρνηθεί στο περιβάλλον του ότι κλήθηκε και κατέθεσε στη Δικαιοσύνη.

Ομοίως και στις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ περί ύπαρξης VIP ΜΕΘ, ο τρόπος που κινήθηκε η εισαγγελική έρευνα είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Ο αρμόδιος εισαγγελέας έλαβε ένορκες καταθέσεις από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχ. Γιαννάκο και από τον διευθυντή του ΕΚΑΒ Σπυρίδωνα Παπανικολάου. Κατά τον εισαγγελέα ο Γιαννάκος «δεν εισέφερε συγκεκριμένα στοιχεία», αλλά μίλησε «αορίστως» για κενές κλίνες ΜΕΘ, αν και ο ίδιος διατείνεται ότι η κατάθεσή του είχε ουσία και συνοδευόταν από στοιχεία. Ο εισαγγελέας έλαβε στη συνέχεια μαρτυρικές καταθέσεις των διοικητών της 1ης και 2ης ΥΠΕ όπου υπάγονται όλα τα νοσοκομεία της Αττικής. Αυτούς δηλαδή που είχε διορίσει στις θέσεις αυτές η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι διοικητές των ΥΠΕ υποστήριξαν, όπως ήταν αναμενόμενο, ότι είχε υπάρξει ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ, ότι ενισχύθηκαν τα νοσοκομεία και ότι δεν υπάρχουν VIP ΜΕΘ. Οπως ακριβώς έλεγαν και κυβερνητικά στελέχη. Ωστόσο το ζήτημα δεν ήταν αυτό. Προφανώς και είχαν ληφθεί κάποια μέτρα, απλώς οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι υγειονομικοί υπάλληλοι κατήγγειλαν ότι δεν επαρκούν και έδιναν συγκεκριμένα παραδείγματα. Αυτούς όμως ουδέποτε τους κάλεσε ο εισαγγελέας. Αρκέστηκε στις εξηγήσεις των διορισμένων από την κυβέρνηση διοικητών.

Ανέθεσαν την έρευνα σε πταισματοδίκη

Δεν είναι η μοναδική δικογραφία σχετικά με την τραγική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία που τέθηκε στο αρχείο. Την ίδια τύχη είχαν ακόμη δύο δικογραφίες που σχηματίστηκαν έπειτα από μηνυτήριες αναφορές γιατρών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Η μία από αυτές αφορούσε αναφορά που είχε καταθέσει τον Μάρτιο του 2021 η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και η δεύτερη αναφορά του Σωματείου Εργαζομένων του Θριάσιου Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας την ίδια περίοδο.

Η αναφορά της ΟΕΝΓΕ αφορούσε τις συνθήκες νοσηλείας των βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ. Ηταν η πρώτη φορά που οι νοσοκομειακοί γιατροί προσέφευγαν στη Δικαιοσύνη από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά. Αφού επί σχεδόν δύο χρόνια κατήγγελαν διαρκώς τις τραγικές ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία δίχως ποτέ να εισακουστούν από τους αρμοδίους. Η αναφορά υποβλήθηκε από την ΟΕΝΓΕ δύο ημέρες μετά τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες που είχε δημοσιεύσει αποκλειστικά το Documento από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονταν σε κοινούς θαλάμους ελλείψει κλινών ΜΕΘ. Η αναφορά των νοσοκομειακών γιατρών έκανε λόγο για «αδυναμία παροχής υπηρεσιών Υγείας από τα νοσοκομεία ΕΣΥ, Αθηνών – Πειραιώς σε ασθενείς covid και μη covid 19». Οπως κατήγγειλαν οι νοσοκομειακοί γιατροί, «δεν υφίστανται κλίνες ΜΕΘ», με αποτέλεσμα «να διατρέχουν τον κίνδυνο πολλοί ασθενείς όχι απλά για χειροτέρευση της υγείας τους αλλά για την ίδια τους τη ζωή».

Η δικογραφία διαβιβάστηκε σε πταισματοδίκη προκειμένου να προχωρήσει στη λήψη καταθέσεων από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, παρά το γεγονός ότι αφορούσε σοβαρότατη καταγγελία για ανθρώπινες ζωές. Μεταξύ όσων κλήθηκαν να καταθέσουν ήταν και η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέντζιου, η οποία υπέγραφε την αναφορά που κατατέθηκε στον Αρειο Πάγο. «Κλήθηκα μόνο μία φορά στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης και κατέθεσα όσα έγγραφα στοιχεία είχα στη διάθεσή μου» τονίζει η Αφρ. Ρέντζιου στο Documento. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, κανένας άλλος νοσοκομειακός γιατρός δεν κλήθηκε να εξεταστεί. Λίγους μήνες μετά η δικογραφία τέθηκε στο αρχείο.

Σε ό,τι αφορά την αναφορά της ΟΕΝΓΕ, ο ίδιος εισαγγελέας (συγκεκριμένα ο αντεισαγγελέας πρωτοδικών Νικόλαος Στεφανάτος) επίσης δεν είδε διάπραξη αδικημάτων, καθώς αποδεχόμενος ως επαρκή τα στοιχεία που προφανώς του προσκομίστηκαν από τις αρμόδιες ΥΠΕ, τα οποία αναφέρονται στα χρήματα που δόθηκαν για ιατρικό και υγειονομικό εξοπλισμό, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τηρήθηκαν όλα όσα έπρεπε για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία. Μάλιστα ο εισαγγελικός λειτουργός φέρεται να κάνει και ιδιαίτερη μνεία στον ιδιωτικό τομέα, αφού μιλά για παραχώρηση κλινών, κοινών και ΜΕΘ από τα ιδιωτικά νοσοκομεία αλλά και για επίταξη ιατρικού προσωπικού. Στη διάταξή του βεβαίως δεν γίνεται καμία αναφορά στο κόστος αυτής της «παραχώρησης» στον κρατικό κορβανά.

«Ουδέποτε μας κάλεσαν να καταθέσουμε»

Το περιεχόμενο της αναφοράς του Σωματείου Εργαζομένων του Θριάσιου Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας, στην οποία γινόταν λόγος μεταξύ άλλων για «επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας του νοσοκομείου», ήταν πραγματικά συγκλονιστικό. Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, «οι συνθήκες νοσηλείας δεκάδων ασθενών θέτουν σε κίνδυνο τη συνολική λειτουργία του ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ» αφήνοντας εκτεθειμένους εκατοντάδες ασθενείς με άλλες παθήσεις που νοσηλεύονταν εντός του νοσοκομείου, καθώς το νοσοκομείο είχε μετατραπεί σε νοσοκομείο μίας νόσου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας προσπερνά αυτό το μείζον σκέλος της καταγγελίας, όπως άλλωστε και ο ανώτερός του εισαγγελέας εφετών της Αθήνας που ενέκρινε όλες τις διατάξεις αρχειοθετήσεων. Στη συνέχεια o εισαγγελέας τονίζει, όπως και στις άλλες σχετικές διατάξεις του, ότι τα καταγγελλόμενα είναι θέματα διοικητικής λειτουργίας των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, των οποίων οι ενδεχόμενες παραβάσεις δεν συνιστούν αξιόποινες πράξεις.

Παρ’ όλα αυτά διερευνά, τύποις κατά την κρίση των καταγγελλόντων, και αυτήν τη δικογραφία, αποδεχόμενος ότι όλα όσα συνέβησαν στο νοσοκομείο δεν συνιστούν καμία υπηρεσιακή παράβαση των στελεχών των διοικήσεων της 1ης και 2ης ΥΠΕ, παραθέτοντας προς επίρρωση του ισχυρισμού του στοιχεία που αφορούν την αύξηση κλινών ΜΕΘ και προσλήψεις ιατρικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού. Τι έκανε δηλαδή και εδώ ο κ. εισαγγελέας; Δεν ερεύνησε καμία καταγγελία των γιατρών που εξηγούσαν γιατί χρειάζονταν περισσότερες ΜΕΘ αλλά και προσωπικό, επειδή κινδύνευαν οι ζωές των ασθενών με λοιπή νοσηρότητα, παρά μόνο αν οι διοικητές των ΥΠΕ έδρασαν υπηρεσιακά σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας. Οπως επίσης προκύπτει από τη διάταξη, δεν κλητεύθηκαν γιατροί και υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου ούτε καν ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων που υπέγραφε την αναφορά.

«Καταθέσαμε αναφορά στον εισαγγελέα για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας και συγκεκριμένα για την κατάσταση στο Θριάσιο Νοσοκομείο που έβαζε σε κίνδυνο τις ζωές όχι μόνο των ασθενών λόγω Covid αλλά και εκατοντάδων ασθενών με άλλες παθήσεις λόγω της μετατροπής του Θριασίου σε νοσοκομείου μίας νόσου. Από τη στιγμή της κατάθεσης της αναφοράς μας στη Δικαιοσύνη ουδέποτε κλήθηκε εκπρόσωπος του σωματείου μας να καταθέσει στην αρμόδια εισαγγελία και έκτοτε δεν έχουμε καμία ενημέρωση για την έκβαση της καταγγελίας μας» τονίζει στο Documento ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Θριάσιου Νοσοκομείου Μανώλης Βαρδαβάκης.

Ολα ωραία και καλά λοιπόν και για το Θριάσιο Νοσοκομείο, ακριβώς όπως μας τα παρουσίαζε στα απανωτά διαγγέλματά του και ο πρωθυπουργός. Ευτυχώς η Δικαιοσύνη συμπεριφέρθηκε με επιείκεια στους καταγγέλλοντες, αφού δεν τους κάλεσε για προσκόμιση ψευδών στοιχείων με αποτέλεσμα να σπαταληθούν πολύτιμες εισαγγελικές εργατοώρες.

«Κλήθηκα μόνο μία φορά στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης και κατέθεσα όσα έγγραφα στοιχεία είχα στη διάθεσή μου»

Αφροδίτη Ρέντζιου Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ «Από τη στιγμή της κατάθεσης της αναφοράς μας ουδέποτε κλήθηκε εκπρόσωπος του σωματείου μας να καταθέσει στην αρμόδια εισαγγελία και έκτοτε δεν έχουμε καμιά ενημέρωση για την έκβαση της καταγγελίας μας»

Μανώλης Βαρδαβάκης Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Θριάσιου Νοσοκομείου

Μπροστινή Σελίδα

el-gr

2022-10-02T07:00:00.0000000Z

2022-10-02T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/281586654479777

Documento Media