Documento Media

Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον

Μι Δέλτα Κοινωνιολόγος

Στις 7 Οκτωβρίου του 2020 ένα πολύχρωμο αντιφασιστικό ποτάμι κατέκλυσε τη λεωφόρο Αλεξάνδρας και τους δρόμους γύρω από τη Λουκάρεως. Σε νομικό επίπεδο είχαμε μια απόφαση που ικανοποίησε το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Από τους 57 κατηγορούμενους οι 50 κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, επτά από αυτούς για διεύθυνση, ενώ από τους υπόλοιπους 43 οι 21 κρίθηκαν ένοχοι και για ακόμη ένα κακούργημα κατά περίπτωση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου ψαρά Αμπουζίντ Εμπάρακ. Σαράντα καταδικασθέντες οδηγήθηκαν στη φυλακή, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν αναστέλλουσα δύναμη της έφεσης και από αυτούς οι 35 εξακολουθούν να είναι κρατούμενοι, αφού επί συνόλου 43 αιτήσεων αναστολής που εκδικάστηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Αθηνών μόνο οι πέντε έγιναν δεκτές και μάλιστα η πιο ηχηρή από αυτές, η αναστολή του πυρηνάρχη της Νίκαιας Γιώργου Πατέλη, αναιρέθηκε με απόφαση του Αρείου Πάγου ύστερα από αναίρεση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Στις 15 Ιουνίου 2022 αρχίζει στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας η δίκη για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή σε δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας. Το κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον στο οποίο ξεκινά το εφετείο είναι ελαφρώς διαφοροποιημένο. Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής βρίσκεται στη φυλακή, η απεύθυνσή της

στην κοινωνία είναι σαφώς μειωμένη, ωστόσο νέες φράξιες και ομαδοποιήσεις ξεπηδούν στον ακροδεξιό – ναζιστικό χώρο που φιλοδοξούν να πάρουν τη θέση τους στον πολιτικό δημόσιο βίο. Θεωρούμε πως η ενημέρωση της κοινωνίας και στο νομικό επίπεδο με αφορμή το εφετείο αποτελεί μια σημαντική διαδικασία καθώς μπορεί να ενεργοποιήσει συζητήσεις που θα επαναφέρουν στη συλλογική μνήμη το διαρκές ζήτημα της απειλής του νεοναζισμού. Στοιχεία δηλαδή που βοηθούν στην ανάδυση φασιστικών και ολοκληρωτικών συμπεριφορών. Στο πλαίσιο λοιπόν της εκδήλωσης ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις που αφορούν το εφετείο της Χρυσής Αυγής και παράλληλα συμμετέχουμε σε μια ανοιχτή συζήτηση θέτοντας ζητήματα, σκέψεις και προβληματισμούς που αφορούν τον διαρκή και αέναο αντιφασιστικό αγώνα.

Ville Οαφρόςτωνβιβλίων

el-gr

2022-05-29T07:00:00.0000000Z

2022-05-29T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282634626242856

Documento Media