Documento Media

Η Δύση ετοιμάζεται για παρατεταμένο πόλεμο Κωνσταντίνος Βενάκης

Κίσιντζερ και Σόρος ήταν οι βασικοί πόλοι των συζητήσεων για την Ουκρανία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Εν συντομία

Το φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που διεξάγεται έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, είχε κεντρικό θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα απόνερά του, την ώρα που οι εξελίξεις στο έδαφος έχουν αρχίσει να ευνοούν τους Ρώσους.

Γιατί ενδιαφέρει

Η Δύση προετοιμάζεται για σύγκρουση μακράς διάρκειας.

Στον πολυτελή χώρο του Νταβός διεξήχθη το ετήσιο διεθνές φόρουμ, το οποίο είχε στο «μενού» την Ουκρανία μαζί με τις τραγικές, ενδεχομένως και ανυπέρβλητες, συνέπειες του πολέμου. Εκεί συγκεντρώθηκαν οι πολιτικές φιλοδυτικές ελίτ του πλανήτη και συζήτησαν για το μέλλον της χειμαζόμενης χώρας.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ακούστηκαν «αιρετικές» φωνές, όπως αυτή της πάλαι ποτέ παντοδύναμης «αλεπούς» της αμερικανικής διπλωματίας και νυν θεωρούμενου σοφού Χένρι Κίσιντζερ αλλά και του «δαιμονοποιημένου» δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος. Ο μεν συμβούλεψε τους Ουκρανούς και τους δυτικούς ηγέτες να παραχωρήσουν εδάφη στη Ρωσία με αντάλλαγμα την ουδετερότητα και την επιστροφή στην κατάσταση ισορροπίας πριν από τον πόλεμο (status quo ante bellum), ο δε έφτασε στο σημείο να μιλήσει για σοβαρό ενδεχόμενο ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου. Σε γενικές γραμμές η συζήτηση για την Ουκρανία έτσι όπως παρουσιάστηκε στο Νταβός αφορούσε κυρίως

την επισιτιστική κρίση, την ενεργειακή ασφάλεια και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στη Σκανδιναβία. Βέβαια, το όλο «event» υπήρξε μια πολύτιμη ευκαιρία δημοσιότητας για πολιτικούς, που έχουν δώσει τα «διαπιστευτήριά» τους προς τις ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες, να μιλήσουν για τις «δυτικές αξίες» και να υπογραμμίσουν τη βαρβαρότητα όλων των άλλων.

Αλλάζει η δυναμική της σύγκρουσης;

Τρεις μήνες μετά την έναρξη της σύγκρουσης και μετά την αποχώρηση των Ρώσων από το βόρειο μέτωπο (Κίεβο), την κατάληψη της Μαριούπολης και της Χερσώνας, πλέον οι μάχες εν πολλοίς έχουν περιοριστεί στο Ντονμπάς.

Οι ρωσικές μονάδες σε αυτό το σημείο επιχειρούν πλέον με τελείως διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι στις αρχές του πολέμου. Αντί της ραγδαίας διείσδυσης στα μετόπισθεν των Ουκρανών, ο ρωσικός στρατός επικεντρώνει τις προσπάθειές του στην καταστροφή των θέσεων του αντιπάλου, διαλύοντας ουσιαστικά πόλεις και χωριά. Απόδειξη αυτού είναι ότι ο ρωσικός στρατός έχει αναπτύξει παντού μονάδες πυροβολικού, φτάνοντας σε σημείο την προηγούμενη Τετάρτη να βομβαρδίσει ταυτόχρονα 40 αστικά κέντρα στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απώλειες είναι σαφέστατα μικρότερες για τους Ρώσους, παρόλο που οι άμαχοι και ο ουκρανικός στρατός πλήττονται με βαρύ τρόπο. Η ανθρωπιστική κρίση που έχει ξεσπάσει είναι τόσο σοβαρή που οι εκτοπισμένοι Ουκρανοί πολίτες που βρίσκονται διασκορπισμένοι στη χώρα έχουν ξεπεράσει τα 8 εκατομμύρια, ενώ οι πρόσφυγες είναι τουλάχιστον 6,6 εκατομμύρια σύμφωνα με την Υπατη

Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Το Κίεβο πιστεύει ότι τώρα έρχονται τα δύσκολα, αφού τα δυτικά όπλα μπορεί να έρχονται, όμως είναι διαφορετικής κατασκευής από τα σοβιετικής και ρωσικής προέλευσης που έχει και ξέρει ο ουκρανικό στρατός. Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, θεωρεί ότι «τώρα βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση και αυτή η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Κατά τη διάρκεια του ερχόμενου μήνα, έως ότου τα δυτικά όπλα έρθουν στο πεδίο, είναι δυνατόν να αφήσουμε θέσεις με μεγάλες απώλειες. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό. Μας περιμένει ένας δύσκολος μήνας».

Πράγματι είναι ένας δύσκολος μήνας για τους Ουκρανούς, μια και ο Ουκρανός επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Λουγκάντσκ ανέφερε ότι «το 95% του εδάφους της περιοχής του Λουγκάνσκ έχει καταληφθεί. Η κατάσταση στο Ντονμπάς είναι πολύ άσχημη». Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS σε τηλεγράφημά του μετέδωσε ότι 8.000 Ουκρανοί βρίσκονται αιχμάλωτοι στα εδάφη των αποσχισθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Συγχρόνως ο ρωσικός στρατός προχωράει σε ελιγμούς «χειρουργικής» περικύκλωσης των εκτεθειμένων ουκρανικών μονάδων που βρίσκονται κοντά στην πόλη Σεβεροντονέτσκ του Ντονμπάς. Ενας στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος Svoboda που διοικεί στρατιωτική μονάδα στην πρώτη γραμμή σε συνέντευξή του στην ουκρανική «Πράβντα», μεταξύ άλλων, ανέφερε «πιστέψτε με, οι απώλειές μας, δυστυχώς, είναι μεγάλες», ενώ συμπλήρωσε: «Για να σας δώσω μια αναλογία: στο ένα δικό μας βλήμα απαντούν με 20 έως 50». Εντούτοις, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν εγκαταλείψει τα σχέδια για μια μεγάλη περικύκλωση του ουκρανικού στρατού, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τον ίδιο τον Ρώσο υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος μίλησε για ηθελημένη μείωση της ταχύτητας των ρωσικών επιχειρήσεων, ώστε να δοθεί χρόνος στους αμάχους να εκκενώσουν τις διαφιλονικούμενες περιοχές.

Τα θέματα που κυρίως εξετάστηκαν ήταν η επισιτιστική κρίση ως συνέπεια της πολεμικής σύρραξης, η ενεργειακή ασφάλεια και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στη Σκανδιναβία

Doc | Νταβός

el-gr

2022-05-29T07:00:00.0000000Z

2022-05-29T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282205129513256

Documento Media