Documento Media

Ερχεται και δεύτερο διαζύγιο ΑΠΕ – κατασκευών

Θα χωριστεί η ΓΕΚ Τέρνα από την Τέρνα Ενεργειακή, την οποία θα πάρει το fund Macquarie

Πριν από δύο εβδομάδες δόθηκε επιτέλους η λύση στο μακρύ δράμα του ομίλου Ελλάκτωρ, που επί 16 μήνες «σπαράσσονταν από εμφύλιο» μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων ομάδων μεγαλομετόχων. Καταβάλλοντας 950 εκατ. ευρώ η Motor Oil εξαγόρασε το ποσοστό των εφοπλιστών στον όμιλο και το 75% μιας νέας ενεργειακής εταιρείας με αξία αγοράς 1 δισ. ευρώ, η οποία θα πάρει τα 2.109 MW σε λειτουργία και υπό κατασκευή αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα της παλιάς θυγατρικής του ομίλου Ανεμος.

Κερδισμένοι όλοι

Χάρη σε αυτήν τη συμφωνία η Motor Oil, που έχει ήδη σε λειτουργία, υπό κατασκευή και αδειοδοτημένα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα 1.014 MW, στα οποία έρχονται να προστεθούν τα 2.109 MW της πρώην Ανεμος, πέτυχε ένα εντυπωσιακό πρασίνισμα, καθώς κατέστη ένας μεγάλος όμιλος στην ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ, στη δεύτερη θέση μετά την Τέρνα Ενεργειακή.

Αλλά και η ολλανδική Reggeborg, με το call option για την αγορά ποσοστού 15% του ομίλου Ελλάκτωρ από τη Motor Oil εντός τριετίας, βγήκε κερδισμένη καθώς με λυμένα τα χρηματοδοτικά προβλήματα του ομίλου θα μπορέσει να επικεντρωθεί απερίσπαστη πια στις κατασκευές.

Το επιχειρηματικό διαζύγιο ΑΠΕ – κατασκευών σε συνδυασμό με το όφελος για όλους τους εμπλεκόμενους που υπήρξαν τα βασικά χαρακτηριστικά του deal στον Ελλάκτωρ φαίνεται ότι θα επαναληφθούν σχεδόν αυτούσια σε ένα deal, πολύ μεγαλύτερου μεγέθους, το οποίο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο κι αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες.

Με υψηλή αποτίμηση

Ο λόγος αφορά την πώληση της μεγάλης δύναμης των ΑΠΕ Τέρνα Ενεργειακή από τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα στο αυστραλιανό fund Macquarie. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, η Macquarie, που έγινε γνωστή στη χώρα μας

όταν εξαγόρασε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ και που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη νέα παραχώρηση της Αττικής οδού, σε συνεργασία με τη Fincop Infrastructure του Κοπελούζου, θα αγοράσει ποσο

στό άνω του 50% της Τέρνα Ενεργειακή, συγκεκριμένα το 37,7%, από τη μητρική ΓΕΚ Τέρνα, το 11,06% του Περιστέρη και το 6% του Μαρινάκη.

Και μάλιστα θα καταβάλει υψηλό τίμημα, υψηλότερο από το τίμημα που κατέβαλε η Motor Oil για τα ΑΠΕ της Ελλάκτωρ, τα οποία αποτιμήθηκαν σε δώδεκα φορές τα EBITDA του 2021, καθώς οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αποτίμηση της Τέρνα Ενεργειακή θα είναι 14 φορές περίπου τα τελευταία EBITDA, ακολουθώντας τη γενική πανευρωπαϊκή τάση εκτόξευσης των αποτιμήσεων των ΑΠΕ που κυριαρχεί σήμερα, λόγω της απόφασης της Ευρώπης να απεξαρτηθεί το ταχύτερο δυνατό από το ρωσικό φυσικό αέριο, η οποία ενισχύει τη θέση των ΑΠΕ στο ενεργειακό της μείγμα.

Εφόσον όλα αυτά επιβεβαιωθούν μες στις επόμενες δύο εβδομάδες, η Macquarie θα πάρει το 50% της Τέρνα Ενεργειακή δίνοντας 1,2 δισ. ευρώ και ο μεγάλος ωφελημένος της συμφωνίας θα είναι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ο όμιλος εισπράττοντας ποσό περί 900 εκατ. ευρώ θα μειώσει δραστικά τον υψηλό σήμερα δανεισμό του – πράγμα σημαντικό ενόψει αύξησης των επιτοκίων– και καθώς έχει τεράστιο ανεκτέλεστο υπόλοιπο 4,9 δισ. ευρώ θα αφοσιωθεί χωρίς προβλήματα στην υλοποίηση των μεγάλων δημόσιων και των ιδιωτικών έργων που έχει αναλάβει.

Και βέβαια κερδισμένοι θα είναι και ο Γιώργος Περιστέρης που με τα 200 εκατ. ευρώ που κατ’ ελάχιστον θα εισπράξει θα εδραιώσει τη θέση του ως ο μεγαλύτερος μέτοχος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά και ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης που, όπως και το εφοπλιστικό δίδυμο Μπάκου –Καϋμενάκη στην Ελλάκτωρ, με μια συμμετοχή διάρκειας ενός έτους στην Τέρνα Ενεργειακή θα αποκομίσει σημαντικό οικονομικό κέρδος.

Ανακατατάξεις στην εγχώρια αγορά ενέργειας με την αυστραλιανή Macquarie, που εξαγόρασε ήδη το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, να πρωταγωνιστεί

Doc | Επιχειρήσεις

el-gr

2022-05-29T07:00:00.0000000Z

2022-05-29T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282136410036520

Documento Media