Documento Media

Στάση εμπορίου

Τάσος Μπάρλας

Η πληθωριστική καταιγίδα που έχει ξεσπάσει στη χώρα μας προκαλεί ισχυρά πλήγματα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της κατανάλωσης και τη καταβαράθρωση στα έσοδα των επιχειρήσεων.

Το επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί αύξησης των φορολογικών εσόδων, άρα και ανάπτυξης της οικονομίας, καταρρίπτεται ακόμη και από έναν υποψήφιο φοιτητή οικονομικής σχολής. Τα έσοδα του κράτους ανεβαίνουν καθώς όσα χάνονται από τη μείωση της κατανάλωσης αναπληρώνονται από τον αυξημένο ΦΠΑ λόγω της αύξησης των τιμών.

Αυτή η αναπλήρωση έχει φτάσει ήδη στα όριά της καθώς το ράλι της αισχροκέρδειας στα καύσιμα και οι πληθωριστικές αυξήσεις στα βασικά προϊόντα καθιστούν απαγορευτική την κατανάλωση λόγω των αναιμικών οικογενειακών προϋπολογισμών.

Η κυβέρνηση έχει αποτίσει όλες τις ελπίδες της για τη διαχείριση της κατακρήμνισης της κατανάλωσης και συνεπώς και της οικονομίας στον τουρισμό. Μόνο που ξεχνάει κάτι πολύ σημαντικό. Εκτός από την ανυπαρξία Ρώσων, Ουκρανών και πολλών Ευρωπαίων τουριστών, η πλειονότητα των Ελλήνων δεν πρόκειται φέτος να πάει διακοπές. Οι τιμές στα καύσιμα, τα εισιτήρια πλοίων και αεροπλάνων, αλλά και τα καταλύματα έχουν φτάσει σε τόσο δυσθεώρητα ύψη που ένα μέσο μηνιάτικο δεν φτάνει ούτε για μερικές ημέρες, μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού, διακοπών.

Οταν στο α΄ τρίμηνο του 2022 ακόμη και το λιανεμπόριο έχασε σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό 16,7%, μπορεί να καταλάβει κανείς ότι λεφτά δεν υπάρχουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η παρέα του μας γυρίζουν πίσω στο 2010. Και δυστυχώς με απόλυτη ευθύνη τους μια νέα ελληνική τραγωδία διαφαίνεται.

Doc | Finance

el-gr

2022-05-29T07:00:00.0000000Z

2022-05-29T07:00:00.0000000Z

https://epaper.documentonews.gr/article/282067690559784

Documento Media